Πώς η Κωνσταντινούπολη και ο Ερντογάν έχασαν (για πέμπτη φορά) τους Ολυμπιακούς

14:34 9/9/2013 - Πηγή: KoolNews

Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου η γειτονική μας χώρα είδε για άλλη μια φορά το όνειρό της να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες να διαψεύδεται ξανά. Με 60 ψήφους έναντι 36, οι Αθάνατοι της ΔΟΕ επέλεξαν το Τόκυο έναντι της Κωνσταντινούπολης ή της Μαδρίτης για τη διοργάνωση των Αγώνων της 32ης Ολυμπιάδας.

Αυτή τη φορά η απογοήτευση ήταν μεγάλη για τους Τούρκους που αισθάνθηκαν ότι αυτή τη φορά θα τα κατάφερναν.

Ιδίως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επενδύσει πολλά στην ανάληψη της διοργάνωσης προκειμένου να δείξει στον κόσμο το νέο πρόσωπο της Τουρκίας. Ωστόσο η Τουρκία απέτυχε για πέμπτη φορά να πάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες - είχε προσπαθήσει το 2000, το 2004, το 2008 και το 2012. Η απογοήτευση του τουρκικού κατεστημένου είναι μεγάλη αφού δεν μπορεί να παρουσιάσει την χώρα σαν μεγάλη περιφερειακή δύναμη- εν μέρει δε είναι δίκαιη αφού η Κωνσταντινούπολη είναι από τις μεγαλύτερες πόλεις του πλανήτη και ίσως η μόνη μητρόπολη που δεν έχει φιλοξενήσει τους Αγώνες ενώ οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας τα προηγούμενα έτη ήταν αξιοσημείωτοι αντανακλώντας την αυτοπεποίθηση που έχει η Τουρκία.

Όμως, όπως επισημαίνει η Le Monde, το Τόκυο - έχει φιλοξενήσει τους Αγώνες το 1964- θεωρήθηκε η πιο ασφαλής επιλογή για τη διοργάνωση αφού η Κωνσταντινούπολη είχε μια σειρά από αρνητικές προϋποθέσεις που τελικά οδήγησαν στον αποκλεισμό της.

Το πρώτο φάουλ της Τουρκίας είχε να κάνει με τον αθλητισμό. Τα αλλεπάλληλα αθλητικά σκάνδαλα δεν ανταποκρίνονται στην εικόνα που ήθελε να δώσει η Τουρκία ενώ τα στημένα ποδοσφαιρικά ματς του τουρκικού πρωταθλήματος είχαν σαν αποτέλεσμα να αποκλειστούν η Φενερ Μπαχτσε και η Μπεσίκτας, δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας, από το κύπελλο UEFA.

Η μάστιγα των αναβολικών- ένα θέμα για το οποίο η ΔΟΕ έχει αυξημένη ευαισθησία- έχουν εξελιχθεί σε καρκίνωμα για τον αθλητισμό της χώρας και η Λωζάννη έδειξε ότι δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της για τέτοια θέματα. Είναι ενδεικτικό πως μόνο την περασμένη χρονιά 31 Τούρκοι αθλητές είχαν συλληφθεί να παίρνουν αναβολικά στην προσπάθεια τους να αποσπάσουν ρεκόρ και δόξα ενώ ακόμα και ο ποδηλατικός γύρος της Τουρκίας εξελίχθηκε σε σκάνδαλο, αφού ο νικητής βρέθηκε ντοπαρισμένος!

Αυτό όμως που ξεχείλησε το ποτήρι ήταν τα ρατσιστικά tweet του Τούρκου παλαιστή και σημαιοφόρου της τουρκικής ομάδας στους τελευταίους Μεσογειακούς με τα οποία καθύβριζε τους Έλληνες και τους Αρμένιους συναθλητές του.

Το δεύτερο στοιχείο έβγαλε εκτός συναγωνισμού τηνς Τουρκία ήταν γεωπολίτικό- η αυξημένη αστάθεια στην Μέση Ανατολή, ο επικείμενος πόλεμος στη Συρία, τα γεγονότα στην πλατεία Ταξίμ και η αυταρχική συμπεριφορά του Ερντογάν φαίνεται ότι ανάγκασαν την ΔΟΕ να αναζητήσει ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για τη διοργάνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα