Πώς η κυβέρνηση… σπρώχνει τους πολίτες να επιλέξουν «Όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής

Με εκβιαστικό τρόπο επιχειρεί η κυβέρνηση να εκμαιεύσει το «Όχι» από τους πολίτες στο επερχόμενο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να πει κανείς, χρησιμοποιεί μία πρωτοποριακή μέθοδο εξοικονόμησης χαρτιού [sic] και για αυτόν τον λόγο επέλεξε να μοιράσει στα εκλογικά κέντρα όλης της χώρας ένα μόνο ψηφοδέλτιο και όχι δύο όπως είθισται στα δημοψηφίσματα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ψηφοδέλτιο

που έχει βγει στο φως της δημοσιότητας φαίνεται πως οι πολίτες στα αριστερά θα διαβάσουν το ερώτημα και θα κληθούν να το απαντήσουν σημειώνοντας ένα «Ναι» ή ένα «Όχι» τα οποία βρίσκονται στα δεξιά του ψηφοδελτίου. Αντί όμως να τηρηθεί αλφαβητική σειρά και να τοποθετηθεί το «Ναι» στην κορυφή των επιλογών η κυβέρνηση προφανώς με σκοπιμότητα τοποθέτησε ως πρώτη επιλογή το «Όχι».

Σάλος για το ψηφοδέλτιο

Οι αντιδράσεις όσον αφορά το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο είναι αρκετές καθώς ουκ ολίγοι χρήστες του διαδικτύου, πολιτικοί και μη, πιστεύουν πως η χρησιμοποίηση ενός μόνο ψηφοδελτίου και συγκεκριμένα η... χωροταξία του κρύβει σκοπιμότητα.

Χαρακτηριστικό είναι το tweet του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος κάνει λόγο για «επιχείρηση υφαρπαγής ψήφου».

Αν αυτό είναι το ψηφοδέλτιο αποτελεί ξεδιάντροπη επιχείρηση υφαρπαγής ψήφου. Ντροπή. #dimopsifisma #Nai pic.twitter.com/pzLimY7hHA

— Κυριάκος Μητσοτάκης (@kmitsotakis) June 29, 2015

Παράλληλα σύμφωνα με το newsit.gr, όπως είπε ο συνταγματολόγος και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Μανιτάκης, το ψηφοδέλτιο είναι έτσι «κατασκευασμένο» ώστε να υποδεικνύει στους ψηφοφόρους τι να ψηφίσουν. « Η κυβέρνηση κάνει μια πολιτική υπόδειξη προς τους ψηφοφόρους. Αλλά την πολιτική υπόδειξη η κυβέρνηση την έχει κάνει ήδη, με την αρχική δήλωση του πρωθυπουργού ο οποίος έχει υποδείξει ότι επιλέγει το Όχι. Άρα εκείνο το οποίο θίγεται, δεν παραβιάζεται αλλά θίγεται, είναι η γνησιότητα της εκδήλωσης του λαϊκού φρονήματος με την υπόδειξη αυτή σαν προτεραιότητα του όχι. Είναι μεροληπτική η διατύπωση και η κυβέρνηση επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι είναι υπέρ του Όχι και επομένως έτσι νοθεύει την αμερόληπτη πολιτικά στάση της που οφείλει ως κυβέρνηση να έχει γιατί αυτή διεξάγει το δημοψήφισμα και επομένως η κυβέρνηση εκπροσωπεί το λαό στο σύνολό του», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Την ίδια ώρα σχόλια έχει προκαλέσει και η ερώτηση την οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες την ερχόμενη Κυριακή, η οποία συνοψίζει το μείζον θέμα του δημοψηφίσματος στο εξής ερώτημα:

«Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους;

»Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους)».

Ερώτημα το οποίο είναι απορίας άξιο εάν θα καταφέρουν να κατανοήσουν πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι δεν γνωρίζουν Αγγλικά ή δεν είναι εξοικειωμένοι με την χρήση της συγκεκριμένης ορολογίας που χρησιμοποιείται στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

ρε Αλεξη που να το διαβασω στη γιαγια εγω αυτο το ψηφοδελτιο και τι να καταλαβει? #dimopsifisma

— Kafros... (@O_Kafros) June 29, 2015

The post Πώς η κυβέρνηση… σπρώχνει τους πολίτες να επιλέξουν «Όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς, Όχι, Κυριακής,pos, ochi, kyriakis