Πώς να δεθεί η Μεσόγειος με σχοινιά! – Δέκα μαγευτικές ταινίες που γυρίστηκαν στα νερά της

Ζωγράφοι, συγγραφείς, γλύπτες και πολλοί ακόμα καλλιτέχνες πριν από τους κινηματογραφικούς παραγωγούς έλκονταν πάντα από την γοητεία της Μεσογείου. Τα καταγάλανα νερά, ο ηλιόλουστος ουρανός και το μεσογειακό ταμπεραμέντο ήταν και παραμένει πηγή έμπνευσης και λατρείας.

Ατέλειωτα πλάνα με απέραντες ακτές, βραχώδη τοπία και τα μαυρισμένα από τον ήλιο κορμιά έκαναν πάντα τους σκηνοθέτες να ταξιδεύουν στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και αυτή τους αντάμειβε πάντα από τις «αμακιγιάριστες» φυσικές ομορφιές της.

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν, δέκα από τις πιο γνωστές και αγαπημένες ταινίες που

έχουν γυριστεί στην Μεσόγειο.

1. Topkapi (1964) σκηνοθετημένο από τον Jules Dassin

O Arthur Simon Simpson είναι ένας μικροαπατεώνας που σπαταλάει τον χρόνο του στην Ελλάδα. Ένα από τα πιθανά θύματα του αποδεικνύεται ότι είναι ένας κλέφτης- τζέντλεμαν που σχεδιάζει να κλέψει το σμαραγδένιο στιλέτο του Μωάμεθ Β από το Μουσείο Τοπ Καπί της Κωνσταντινούπολης.

2.Τα Κανόνια του Ναβαρόνε (1961) σκηνοθετημένο από τον J. Lee Thompson

Το βιβλίο και το σενάριο της ταινίας έχουν την ίδια βασική πλοκή, τις προσπάθειες μιας ομάδας καταδρομέων να καταστρέψει ένα φαινομενικά απόρθητο γερμανικό φρούριο που απειλεί την Συμμαχία με πολεμικά πλοία στο Αιγαίο Πέλαγος, και αποτρέπει 2.000 απομονωμένα βρετανικά στρατεύματα από το να διασωθούν.

3. Ζορμπάς (1960) σκηνοθετημένο από τον Κύπριο Μιχάλη Κακογιάννη και βασισμένο στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά

4. Ρώμη Ανοχύρωτη Πόλη (1945) σκηνοθετημένο από τον Ρομπέρτο Ροσελίνι.

Η ταινία πραγματεύεται την περίοδο της γερμανικής κατοχής της Ρώμης το 1944. Η ταινία κέρδισε βραβεία σε πολλές κινηματογραφικές διοργανώσεις και έλαβε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Σεναρίου.

5. Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι (2001) σκηνοθετημένο από τον John Madden.

Η υπόθεση του ρομαντικού δράματος διαδραματίζεται στα 1942. Στο πλαίσιο της κοινής ιταλογερμανικής κατοχής, μια διμοιρία Iταλών στρατιωτών φθάνει στην Κεφαλονιά για να ενισχύσει την τυπική παρουσία των λιγοστών ναζιστικών δυνάμεων στο νησί. Tο ξέγνοιαστο μεσογειακό ταμπεραμέντο της φρουράς σύντομα θα αμβλύνει την αρχική δυσφορία των χωρικών, ενώ ένα παθιασμένο ειδύλλιο θα πλεχτεί βαθμιαία ανάμεσα στον φιλόμουσο λοχαγό των Iταλών και τη μνηστευμένη κόρη του τοπικού γιατρού. Ωσπου, αναπόφευκτα, τα σύννεφα του πολέμου θα φτάσουν μέχρι τις ακτές του νησιού, απειλώντας την ηρεμία τόσο των κατοίκων όσο και των ανυποψίαστων κατακτητών.

6. Mamma mia! (2008) σκηνοθετημένο από την Phyllida Lloyd

Η βρετανικό μιούζικαλ γυρισμένο σε Σκιάθο και Σκόπελο αφορά μια νύφη που προσπαθεί να βρεί τον πραγματικό της πατέρα, χρησιμοποιώντας τραγούδια του γνωστού συγκροτήματος των Abba.

7. Τροία (2004) σκηνοθετημένη από τον Wolfgang Petersen.

Βασισμένη στο μεγάλο έπος του Ομήρου, η ταινία ακολουθεί την επίθεση κατά της Τροίας από τις σύσσωμες Ελληνικές δυνάμεις και εξιστορεί τις τύχες των εμπλεκόμενων ατόμων.

8. Βίκυ, Κριστίνα Μπαρτσελόνα (2008) σκηνοθετημένη από τον Woody Allen.

Δύο φίλες αποφασίζουν να πάνε για τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Βαρκελώνη της Ισπανίας και ερωτεύονται τον ίδιο άνδρα, έναν ζωγράφο που έλκεται και από τις δύο εξίσου. Ο ίδιος, ακόμα ερωτευμένος διανοητικά και συναισθηματικά με την ασταθή πρώην σύζυγό του Μαρία Έλενα δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση ερωτισμού και συναισθηματικής φόρτισης. Η ταινία γυρίστηκε στην Ισπανία, στη Βαρκελώνη, Avilés και το Οβιέδο.

9. Το Κυνήγι του Κλέφτη (1955) σκηνοθετημένο από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Η ταινία είναι ρομαντικό θρίλερ που αποτελεί ελεύθερη μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Ντέιβιντ Ντοντζ. Η ταινία έλαβε 3 υποψηφιότητες για Όσκαρ και βραβεύτηκε με όσκαρ φωτογραφίας σε έγχρωμη ταινία. Ο Αμερικανός Τζον Ρόμπι είναι ένας πρώην κλέφτης κοσμημάτων που ζει ήρεμα στη γαλλική ριβιέρα. Η ηρεμία του διακόπτεται όμως, όταν κάποιος ξεκινάει μια σειρά ληστειών κοσμημάτων χρησιμοποιώντας όλα τα κόλπα που χρησιμοποιούσε ο Τζον την περίοδο της δράσης του. Η αστυνομία του Μόντε Κάρλο υποπτεύεται τον Τζον κι εκείνος πρέπει να αποδείξει την αθωώτητά του ανακαλύπτοντας ο ίδιος την ταυτότητα του πραγματικού ενόχου. Ένα από τα μελλοντικά θύματα του ληστή είναι η ζάπλουτη Τζέσι Στίβενς που επισκέπτεται τη γαλλική ακτή με τη συνοδεία της κόρης της, Φράνσις , ψάχνοντας για τον κατάλληλο γαμπρό για εκείνην. Ο Τζον συναντάει τις δυο γυναίκες και ερωτεύεται την Φράνσις. Η ερωτική τους έλξη συνοδεύεται από την έκρηξη πυροτεχνημάτων, ενώ ο κλέφτης συνεχίζει να δρα ανενόχλητος.

10. Αιωνιότητα και μια μέρα (1998) σκηνοθετημένο από τον Θοδωρή Αγγελόπουλο.

Ο διάσημος συγγραφέας Αλέξανδρος είναι πολύ άρρωστος και του μένει λίγος χρόνος για να ζήσει. Συναντά ένα μικρό αγόρι στο δρόμο, ο οποίος είναι ένας παράνομος μετανάστης από την Αλβανία, και πηγαίνει σε ένα ταξίδι μαζί του για να πάρει το αγόρι στο σπίτι .

Keywords
Τυχαία Θέματα