Η κατάρα των exit Polls χτύπησε και την Ισπανία. Τρίτοι και όχι δεύτεροι τελικά οι Podemos

Με μεγάλες εκπλήξεις ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στην Ισπανία. Mε καταμετρημένες το 99,60% των ψήφων το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι καταλαμβάνει 123 έδρες, δεύτεροι είναι οι Σοσιαλιστές με 90 έδρες, τρίτο κόμμα οι Podemos με 69 (42 το κόμμα του Χούλιο Ιγκλέσιας και 27 μαζί με τους συμμάχους τους σε εθνικό επίπεδο) και τέταρτο οι Ciudadanos με 40 έδρες.

Το Λαϊκό Κόμμα λαμβάνει 28,71%, οι Σοσιαλιστές PSOE 22,01%, οι Podemos 20,50% και οι Ciudadanos

με 13,89%

Οι Podemos πήγαν χειρότερα απ’ ότι περίμεναν οι ίδιοι και οι οπαδοί τους και αν και τα exit polls στην αρχή της βραδιάς τους έφερναν στη δεύτερη θέση, τελικά κατέλαβαν την τρίτη, δείχνοντας ότι δεν είχαν τη δυναμική που όλοι περίμεναν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην Καταλονία και τη Βαλένθια κατάφεραν να επικρατήσουν οι Podemos με τους συνεργαζόμενους συνδυασμούς τους.

Στις απογοητεύσεις των εκλογών και ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες, ο οποίος παρόλα αυτά ενδέχεται να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, καθώς ίσως μπορέσει να συγκεντρώσει τις έδρες που απαιτούνται αν συνεργαστεί με κόμματα της Αριστεράς.

Σύμφωνα με τους συσχετισμούς που έχουν δημιουργηθεί απαιτείται συνεργασία τριών κομμάτων για να σχηματισθεί κυβέρνηση ή μια ευρύτερη συμμαχία PP και PSOE, κάτι που κύκλοι από τα δύο κόμματα τουλάχιστον σε πρώτη φάση αποκλείουν.

Οι δηλώσεις Ραχόι

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που θα χτίσει πάνω στα επιτεύγματα που έχει θεμελιώσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το κόμμα του, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP).

Μιλώντας από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του κόμματος στη Μαδρίτη σε υποστηρικτές του, ο Ραχόι είπε ότι οι μέρες που θα ακολουθήσουν τις εκλογές δεν θα είναι εύκολες και θα χρειαστεί να γίνουν συμφωνίες.

The post Η κατάρα των exit Polls χτύπησε και την Ισπανία. Τρίτοι και όχι δεύτεροι τελικά οι Podemos appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα