Ψάχνοντας την αλληλεγγύη…

13:10 7/3/2016 - Πηγή: KoolNews

Ένας δύσκολος και διμέτωπος αγώνας ξεκινά σήμερα για την Ελλάδα, που αναζητά την ευρωπαική αλληλεγγύη τόσο στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης όσο και στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης υπό άκρως αντίξοες συνθήκες.

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το κλίμα δεν είναι καθόλου ευνοϊκό για τον Αλέξη Τσίπρα μιας και παρά τις δηλώσεις αλληλεγγύης και στήριξης της Ελλάδας

από τους ευρωπαίους ηγέτες ο συσχετισμός των δύο προβλημάτων δεν θεωρείται καθόλου δεδομένος και οι αποφάσεις έχουν ληφθεί πολύ πριν την Σύνοδο Κορυφής και την συνεδρίαση του Eurogroup.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και υπό το βάρος των κλειστών βαλκανικών συνόρων, η ελληνική πλευρά διεκδικεί σήμερα στις Βρυξέλες:

αναλογική και υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα μεταξύ των 28 χωρών μελών της ΕΕ με βάση πληθυσμιακά και οικονομικά κριτήριασυμφωνία με την Τουρκία για τον περιορισμό της διακίνησης, τον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων χωρίς να θιγεί η ελληνική κυριαρχία και την επαναπροώθηση στο έδαφός της, όλων των μεταναστώνοικονομική και τεχνική ενίσχυση από τις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση των αναγκών μακροπρόθεσμης φιλοξενίας χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, πλήθος δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου προεξοφλούν σήμερα πως ο Βαλκανικός Διάδρομος που ακολουθούν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες για να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη, θα κλείσει οριστικά, ενώ η απόφαση που έχει ήδη ληφθεί θα ανακοινωθεί σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Σύμφωνα με το προσχέδιο που συντάχθηκε σε συνάντηση των πρέσβεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κυριακή το απόγευμα, οι «ακανόνιστες ροές των μεταναστών που περνούν από τον Βαλκανικό Διάδρομο φτάνουν στο τέλος τους. Αυτός ο δρόμος είναι πια κλειστός».

Το γεγονός ότι αγνοήθηκε η Ελλάδα η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι απολύτως ενδεικτικό του κλίματος… Προϊδέασε γι’ αυτό η ίδια η κ. Μέρκελ η οποία από τη Bild απέφυγε οιαδήποτε αναφορά στα ανοικτά σύνορα και την ελεύθερη βαλκανική διάβαση και επέμεινε στην ανθρωπιστική πλευρά της κρίσης ζητώντας να μη μείνει μόνη κι αβοήθητη η Ελλάδα στη διαχείριση του (δεδομένου πια) βάρους…

Στο ίδιο κλίμα και ο αρμόδιο υπουργός Γ. Μουζάλας δήλωσε ανοικτά από την Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη για μακρά παραμονή στο ελληνικό έδαφος χιλιάδων προσφύγων με τη δημιουργία διάσπαρτων κέντρων υποδοχής.

Με αυτά τα δεδομένα η ελληνική αποστολή, είναι βέβαιο ότι θα δρέψει λόγους συμπάθειας και ότι θα εξασφαλίσει ένα αποδεκτό ύψος χρηματικής και τεχνικής βοήθειας, υπό ευρωπαϊκή επίβλεψη, ενώ την ίδια ώρα λίγα πράγματα συνηγορούν στην εκτίμηση ότι η Τουρκία που ανεβάζει τους τόνους στο Αιγαίο, αξιοποιώντας την παρουσία του ΝΑΤΟ, θα εφαρμόσει τη συμφωνία για ταχεία επανεισδοχή των μεταναστών, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις Νταβούτογλου προς Τσίπρα.

Παράλληλα με τις ελληνικές διεκδικήσεις στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, σήμερα κρίνεται και η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την επανεκκίνηση της αξιολόγησης στο Eurogroup που ξεκινάει στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες, όπου την χώρα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Παρόν στη συνεδρίαση θα είναι και το ΔΝΤ, που θα εκπροσωπηθεί από τον διευθυντή του ευρωπαϊκού Τομέα, Πολ Τόμσεν. Οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επανέλθουν πιθανότατα στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα για να αρχίσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων , ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση περαιτέρω δόσεων και τη συζήτηση της ελάφρυνσης του χρέους, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Ρόιτερς.

Θεωρητικά οι εκκρεμότητες με το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας φαίνεται να ξεπερνιούνται, αλλά οι εξωφρενικοί υπολογισμοί του ΔΝΤ για το ύψος του δημοσιονομικού κενού δεν έχουν αποσυρθεί από το τραπέζι. Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή έκανε αναφορά στην πρώτη αξιολόγηση, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα, «παρά την παρελκυστική γραμμή του ΔΝΤ». Όπως εξήγησε, υπάρχει σύγκλιση στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων, η οποία αφορά τις μεταρρυθμίσεις, το δημοσιονομικό κενό και το πλεόνασμα.

H ελληνική οικονομία μπορεί να αυξηθεί περισσότερο από 3%. Για να το επιτύχει θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων του τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα από ΔΝΤ μέχρι την 1η Μαϊου, ώστε να λάβει την τρίτη δόση και μετά να γίνει διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους, λέει στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine (FAZ), ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο ΕυκλείδηςΤσακαλώτος, λέει ακόμα ότι «την τελευταία χρονιά αναμέναμε ύφεση 2%, στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το ΑΕΠ μειώθηκε μόνο κατά 0,2%. Επιπλέον αυξήθηκαν τα φορολογικά έσοδα, διευκολύνθηκε η συγκέντρωση ΦΠΑ μέσω του περιορισμού των αναλήψεων μετρητών και της αύξησης της χρήσης πιστωτικών καρτών. Στα θέματα αυτά αναμένεται με βεβαιότητα ότι θα χρειαστούν λιγότερες διορθώσεις».

Ο υπουργός οικονομικών απορρίπτει επίσης τις επιπλέον περικοπές συντάξεων, διότι «το ΔΝΤ θέλει αφενός γενικές περικοπές και αφετέρου μια διόρθωση της ανισορροπίας των κοινωνικών παροχών της Ελλάδας με μεγάλη επιβάρυνση των συνταξιούχων και μικρότερη για άλλους που έχουν ανάγκη». Τέτοιες όμως θεωρητικές απόψεις γίνονται σε μια στιγμή βαθιάς ύφεσης, όπως τονίζει.

«Εκτός τούτου οι συντάξεις αποτελούν μέρος του κοινωνικού δικτύου ασφάλειας», διότι αυτή τη στιγμή παππούδες και γιαγιάδες πρέπει συχνά να υποστηρίξουν οικογένειες με παιδιά. Εάν το ΔΝΤ με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς έχει κατά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα κάποιο πρόβλημα, τότε θα πρέπει να το λύσει με τους Ευρωπαίους. «Εδώ υπάρχουν δυο ελέφαντες και μεις είμαστε μεταξύ τους η αντιλόπη η οποία προσπαθεί να μην την πατήσουν», τονίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

The post Ψάχνοντας την αλληλεγγύη… appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα