Σαμαράς: Δεν τίθεται θέμα εκλογών, δεν υποχωρούμε στις πιέσεις της Τρόικας για νέα μέτρα

Αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα είναι η ελληνική κυβέρνηση στις συνομιλίες της με την Τρόικα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πλέον διάχυτη η άποψη ότι η κυβέρνηση «δεν εκβιάζεται ούτε εκβιάζει με εκλογές αλλά σε κάθε περίπτωση αποκλείει την λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων».

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να μεταφέρει την διαπραγμάτευση

σε πολιτικό επίπεδο ακόμα και με ταξίδι στο Βερολίνο αφού σχηματιστεί πρώτα γερμανική κυβέρνηση. Οι διαφωνίες με τους εκπροσώπους των δανειστών καλύπτουν από την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, το χρηματοδοτικό κενό ακόμα και την βιωσιμότητα του χρέους ενώ «δείγμα γραφής» θα δώσει ο κ.Σαμαράς σήμερα καθώς μεταβαίνει το πρωί στην Μάλτα και το απόγευμα στην Ρώμη.

Θέμα του ταξιδιού είναι η πρωτοβουλία που επιδιώκει να εκκινήσει ο πρωθυπουργός, ενόψει μάλιστα της ανάληψης της ελληνικής προεδρίας τον Ιανουάριο, για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής συμφόρησης στον Μεσογειακό χώρο. Ο κ.Σαμαράς προβλέπεται παράλληλα να συζητήσει με τον Ιταλό ομόλογό του Ενρίκο Λέτα και τις οικονομικές εξελίξεις σε αναζήτηση κοινής γραμμής στην ΕΕ καθώς οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα από την πολιτική αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζεται στις χώρες τους.

Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι ούτε η ελληνική Βουλή αλλά ούτε και η ελληνική κοινωνία έχουν περιθώρια για λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων και τα όποια κενά θα πρέπει να καλυφθούν με διορθωτικές παρεμβάσεις στην πορεία των επόμενων δύο χρόνων και ότι συζητά την λήψη μόνο διαρθρωτικών μέτρων.

Η κυβέρνηση θέλει το δημοσιονομικό να κλείσει άμεσα χωρίς νέα μέτρα και το γενικότερο θέμα του χρηματοδοτικού κενού και της βιωσιμότητας του χρέους να κλείσει τον επόμενο Απρίλιο ώστε να έχει επιχειρήματα για να πάει στις Ευρωεκλογές.

Αν δεν έχει πετύχει θετικές ρυθμίσεις τότε είναι βέβαιο ότι στις ευρωεκλογές θα καταποντιστεί και θα ανοίξει ο δρόμος των εθνικών εκλογών λόγω δυσαρμονίας με το εκλογικό σώμα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αν θέλει την πολιτική της επιβίωση η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια υποχωρήσεων όπως άλλωστε φροντίζουν να τις επισημαίνουν και οι βουλευτές της.

Ενδεικτικές είναι μάλιστα και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα το προηγούμενο τριήμερο όπου ξεκαθάρισε ότι «Διαπραγματευόμαστε σκληρά, όπως κάναμε πάντα. Απαιτείται όμως ρεαλισμός και ψυχραιμία απ’ όλες τις πλευρές. Παράλογα αιτήματα μόνο κακό κάνουν, σε μια στιγμή που οι αγορές αρχίζουν να εμπιστεύονται και πάλι την Ελλάδα. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί απόψεις που δείχνουν να υποτιμούν και τις προσπάθειες του Ελληνικού Λαού, αλλά κυρίως και τη βελτίωση όλων των δεικτών που έχουμε στην Ελληνική Οικονομία».

Παράλληλα στον ίδιο τόνο ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος αναχωρώντας για το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ :«Είναι προσβλητικό για τις θυσίες του Ελληνικού λαού, υπονομευτικό των προσπαθειών μας και βλαπτικό για την Ευρωζώνη συνολικά το σκηνικό που πάει να στηθεί με την Ελλάδα και πάλι στο επίκεντρο μιας διεθνούς συζήτησης που τροφοδοτεί την αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του χρέους, το δημοσιονομικό κενό, το χρηματοδοτικό κενό. Η θέση μας είναι απλή, καθαρή, δίκαιη. Όχι σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Όχι σε οτιδήποτε ανακόπτει την ανάπτυξη και τροφοδοτεί την ανεργία. Ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές που οδηγούν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και μια ανταγωνιστική, παραγωγική οικονομία. Αυτή είναι και θα είναι έως το τέλος η εθνική διαπραγματευτική γραμμή».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα