Σε ποιον είναι αφιερωμένο το Doodle της Google σήμερα

Η google αφιερώνει σήμερα το doodle της στον μεγάλο μαθηματικό Λεόναρντ Όιλερ.

Σαν σήμερα, στις 15 Απριλίου 1707, γεννήθηκε στη Βασιλεία της Ελβετίας ο μεγάλος μαθηματικός και φυσικός Λεόναρντ Όιλερ (Leonhard Euler), ο «πατέρας» του συμβόλου f (x) για τις συναρτήσεις.

Κύκλοι, εξισώσεις, μαθηματικοί τύποι συνθέτουν το σημερινό doodle και όποιος «πατήσει» πάνω στην

εικόνα, μαθαίνει τα πάντα για τον Λεόναρντ Όιλερ (Leonhard Euler).

Ο Λέοναρντ Όιλερ γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1707 στη Βασιλεία της Ελβετίας και ήταν γιος ιερέα. Σπούδασε γεωμετρία στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας. Σε ηλικία 20 ετών πήγε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, όπου εργάστηκε για την οργάνωση της Ακαδημίας Επιστημών, έπειτα από πρόσκληση της αυτοκράτειρας Αικατερίνης Α΄. Διορίστηκε καθηγητής της Φυσικής Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης. Το 1744 τον προσκάλεσε ο Φρειδερίκος Β΄ της Πρωσίας στο Βερολίνο, για να αναλάβει διευθυντής του τμήματος των μαθηματικών της εκεί Ακαδημίας. Είναι χαρακτηριστικός ο λόγος που είπε στο Γάλλο άθεο φιλόσοφο Ντενί Ντιντερό, όταν η Τσαρίνα της Ρωσίας Μεγάλη Αικατερίνη είχε καλέσει τον Όιλερ στην Αυλή της, σε μία προσπάθεια να σταματήσει την αθυροστομία του Ντιντερό. Ο Ελβετός είπε στο Γάλλο: «Κύριε, ( α + β ) / ν = χ, άρα ο Θεός υπάρχει. Απαντήστε!». Έτσι, ο Ντιντερό αποχώρησε ηττημένος.

Πασίγνωστος για την καθιέρωση του συμβόλου f(x) στις συναρτήσεις, παρήγαγε σημαντικό έργο στον τομέα των ανώτερων μαθηματικών, γεμίζοντας πάνω από… 45.000 σελίδες με τις παρατηρήσεις του. Σημαντικό θεωρείται το έργο του στη συσχέτιση των κυκλικών και των εκθετικών συναρτήσεων, στη θεωρία της περιστροφής ενός σώματος γύρω από ένα σταθερό σημείο, καθώς και η συμβολή του στην αναλυτική γεωμετρία και τη θεωρία των αριθμών. Παράλληλα, υπήρξε ο εισηγητής της συντομογραφίας, κάνοντας πρώτος τη χρήση του συμβόλου e για τον προσδιορισμό της βάσης των φυσικών λογαρίθμων, το οποίο και έμεινε γνωστό στην ιστορία ως «ο αριθμός Όιλερ».

Τα τελευταία 17 χρόνια της ζωής του ο διάσημος μαθηματικός ήταν σχεδόν τυφλός. Αυτό, όμως, δεν τον εμπόδισε να εργάζεται. Η εκπληκτική μνήμη του σε συνδυασμό με τη διανοητική του διαύγεια, τού ήταν αρκετές για να πραγματοποιεί προφορικά τους υπολογισμούς του, τους οποίους υπαγόρευε στη γραμματέα του. Μάλιστα, την περίοδο της τύφλωσής του παρήγαγε το μισό από το συνολικό του έργο.

Τα σπουδαιότερα έργα του είναι:

«Η μηχανή ή η επιστήμη της κίνησης» (1736)

«Θεωρία των κινήσεων πλανητών και κομητών» (1744)

«Εισαγωγή στην ανάλυση των απείρως μικρών» (1748, 2 τόμοι)

«Γενικές αρχές του διαφορικού λογισμού» (1755)

«Γενικές αρχές του ολοκληρωτικού λογισμού» (1768 – 1774)

«Εγχειρίδιο άλγεβρας» (1770)

«Θεωρία των κινήσεων της Σελήνης» (1772)

Τα έργα του σήμερα ξεπερνούν τους 75 τόμους συνολικά, ενώ για αρκετούς λάτρεις του «Sudoku», ο Λέοναρντ Όιλερ θεωρείται ο «πατέρας» του πασίγνωστου παιχνιδιού με τους αριθμούς, αφού ήταν ο πρώτος που διατύπωσε τους κανόνες του. Απεβίωσε στις 18 Σεπτεμβρίου 1783.

Πέθανε στις 18 Σεπτεμβρίου 1783. Ο μαθηματικός και φιλόσοφος Ντε Κοντορσέ είπε στον επικήδειο: «Ο Όιλερ σταμάτησε να ζει και να υπολογίζει».

Keywords
Τυχαία Θέματα