Σε τρεις κατηγορίες και με κλιμάκωση τα πρόστιμα στα αυθαίρετα – Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις

Λύση στον γόρδιο δεσμό των αυθαιρέτων δίνει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος σύμφωνα με το οποίο τα αυθαίρετα κτίσματα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με την πολεοδομική παράβαση, και προβλέπονται κλιμακούμενα πρόστιμα.

Για τις μετά το 1983 οικοδομές οι ρυθμίσεις θα είναι ξεχωριστές και θα λαμβάνεται υπόψη αν βρίσκονται εντός ή εκτός σχεδίου.

«Κλειδί» για τη «διάσωση» των αυθαιρέτων

που δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια τουλάχιστον για μία 30ετία φαίνεται ότι θα αποτελέσει η Τράπεζα Γης. Η αντιμετώπισή τους θα γίνει με καθαρά πολεοδομικά κριτήρια, ενώ η λύση που θα παρουσιαστεί θα λαμβάνει υπόψη της το απορριπτικό σκεπτικό του ΣτΕ.

Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις

Από την κατεδάφιση «γλιτώνουν» σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις τα εξής:

Οι αυθαίρετες κατοικίες που χτίστηκαν πριν το 1975 με την πληρωμή παραβόλου των 5000 ευρώ, ανεξαρτήτως αν έχουν άδεια ή όχι.Τα αυθαίρετα που χτίστηκαν πριν το 1983, με τους ιδιοκτήτες τους να πρέπει να πληρώσουν τόσο το παράβολο των 500 ευρώ, όσο και το 15% του προστίμου που είχε προβλεφθεί με τον παλιότερο μαθηματικό τύπο.Τα προ του 1983 οικήματα που έχουν αυθαιρεσίες έως 40% βάσει της άδειας που διαθέτουν, μπορούν να νομιμοποιηθούν με την πληρωμή παραβόλου 500 ευρώ και το 80% του αρχικού προστίμου.

Για τα κτίρια που έχουν ανεγερθεί μετά το 1983 και δεν έχουν άδεια θα υπάρξουν ξεχωριστές ρυθμίσεις.

Τι αλλάζει με την Τράπεζα Γης

Από τα διαθέσιμα δικαιώματα θα δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς ή αγοράς συντελεστή δόμησης από μια περιοχή στην άλλη. Η Τράπεζα Γής θα προσπαθήσει παράλληλα να ενσωματώσει τα συγκεκριμένα αυθαίρετα στην περιοχή.

Τι αλλάζει με τους Ημι-υπαίθριους

Όσοι κατά το προηγούμενο διάστημα είχαν προχωρήσει «στη τακτοποίηση αυθαιρέτων» θα μπορούν σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου να συμψηφίσουν το νέο ποσό με αυτό που έχουν ήδη καταβάλει. Για όσους όμως δεν έχουν αποπληρώσει τις οφειλές τους προβλέπεται «μεταβατική περίοδος» ώστε να τακτοποιήσουν και αυτοί τις υποχρεώσεις τους βάσει των προηγούμενων ρυθμίσεων.

Πως θα πληρωθούν τα πρόστιμα

Οι ιδιοκτήτες θα αποπληρώνουν τα πρόστιμα και οφειλές τους με «ευνοϊκούς όρους». Προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για μακροχρόνια ανέργους που θα μπορέσουν να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα καταβάλλοντας το 50% του προστίμου ενώ και άλλες κατηγορίες πολιτών θα βοηθηθούν. Οι πολύτεκνοί και άτομα με ειδικές ανάγκες εντάσσονται επίσης στην κατηγορία πολιτών που θα πληρώσουν το ½ του προστίμου. Στο δημοσίευμά του το «ΕΘΝΟΣ» προβλέπει τέλος, «εκπτώσεις» εφόσον καταβληθούν εφάπαξ τα πρόστιμα (25% μείωση) ή αν δοθεί το 30% του προστίμου εντός του πρώτου εξαμήνου όπου και δίνεται έκπτωση (10%).

Keywords
Τυχαία Θέματα