Σενάρια για αλλαγή πρωθυπουργού-Ποια ονόματα πέφτουν στο τραπέζι

Έντονο είναι το παρασκήνιο στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά με τις διαρροές να δίνουν και να παίρνουν στα κομματικά γραφεία προκειμένου να επέλθει ένα τέλος στην πολιτική κρίση που πυροδότησε η απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ.

Στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ διαμηνύουν σε κάθε τόνο ότι προαπαιτούμενο για

την οποιαδήποτε λύση είναι η άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ με πλήρη ειδησεογραφική κάλυψη. Ωστόσο στελέχη και των δύο κομμάτων σημειώνουν πως το γυαλί έχει πλέον ραγίσει μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και πως δεν θα μπορέσει να επουλωθεί με την παρούσα κυβερνητική σύνθεση. Στα δύο κόμματα αισθάνονται πως η εμπιστοσύνη τους έχει προδωθεί από τον πρωθυπουργό και δεν μπορούν υπό αυτές τις συνθήκες να συνυπάρξουν κάτω από την ίδια στέγη.

Με τις δημοσκοπήσεις να τους δείχνουν σε σταθερά ποσοστά Φώτης Κουβέλης και Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνουν έτοιμοι για μια εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο και οι δύο αρχηγοί αντιλαμβάνονται το πολιτικό αδιέξοδο που μπορεί να δημιουργηθεί για τα κόμματά τους σε συνθήκες πόλωσης καθώς επίσης και τη δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης την επόμενη μέρα, εξέλιξη που μπορεί να ανοίξει την πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Για αυτό το λόγο στελέχη και των δύο κομμάτων προκρίνουν το σενάριο αλλαγής πρωθυπουργού ως τη μόνη εγγύηση που αφενός θα δημιουργήσει διαφορετικές ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και αφετέρου δεν θα ρισκάρει την δημοσιονομική και πολιτική πορεία της χώρας. Ήδη σε δημοσιογραφικά και πολιτικά «πηγαδάκια» κυκλοφορούν τα πρώτα ονόματα που θα μπορούσαν να καλύψουν τη θέση του πρωθυπουργού με κυρίαρχα αυτά του Σταύρου Δήμα, του Δημήτρη Αβραμόπουλου και της Ντόρας Μπακογιάννη που θεωρούνται γενικώς πολιτικοί που λειτουργούν επι τη βάσει των συναινέσεων.

Στη Νέα Δημοκρατία το κλίμα είναι αρκετά βαρύ, καθώς οι μυστικές αλλά και οι φανερές δημοσκοπήσεις δείχνουν ραγδαία μεταβολή του πολιτικού σκηνικού επί τα χείρω και πολλοί βουλευτές είναι θορυβημένοι με τα σενάρια πρόωρων εκλογών καθώς φοβούνται μη χάσουν τις έδρες τους σε ενδεχόμενη «παρέλαση» του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα πολλά στελέχη διακινούσαν και αυτά σενάρια για αλλαγή πρωθυπουργού προκειμένου το κόμμα να παραμείνει πρώτο αλλά και να αποκατασταθούν οι σχέσεις με ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Τα στελέχη αυτά είτε είναι αμετανόητοι «Καραμανλικοί» που θέλουν τη ρεβάνς από τον Σαμαρά (βλ. επιλογή Στουρνάρα) είτε μεταρρυθμιστές που επιθυμούν προσέγγιση με τα άλλα κόμματα και ευρύτερες συναινέσεις και εκτιμούν πως το περιβάλλον του πρωθυπουργού δηλητηριάζει αυτό το πνεύμα.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του koolnews.gr τα ονόματα που κυκλοφορούν στα διάφορα πηγαδάκια έχουν τα δικά τους αρνητικά τα οποία δεν θα επέτρεπαν ποτέ στον Αντώνη Σαμαρά- αν βεβαίως είχε τη διάθεση ή αναγκαζόταν να κάνει πίσω- να δώσει το πράσινο φως.

Η Ντόρα Μπακογιάννη πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο πρωθυπουργού καθώς η «σιγήν ιχθύος» που τηρεί εδώ και ένα χρόνο αλλά και η πολιτική της αντιπαλότητα με τον κ. Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές αποτελούν την τοποθετούν εκ των πραγμάτων εκτός κούρσας.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα μπορούσε να αποτελεί μια ασφαλή επιλογή, ωστόσο στα σχέδια του Μαξίμου μέχρι πρότινος ήταν να πεισθεί ο υπουργός Εξωτερικών να διεκδικήσει τον δήμο Αθηναίων ως επικεφαλής ενός δημοκρατικού τόξου κατά του Ηλία Κασιδιάρη. Επιπλέον ο κ. Αβραμόπουλος αποτελεί τον δελφίνο του κόμματος και παρά την «συμφωνία» στήριξης προς τον κ. Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές, ενδεχόμενη αναβάθμισή του θα προκαλούσε εσωκομματικό πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό και ένα άτυπο σύστημα δυαρχίας στη Νέα Δημοκρατία.

Με αυτά τα δεδομένα ο Σταύρος Δήμας φαντάζει η καλύτερη δυνατή λύση- πρώην Επίτροπος στην ΕΕ, συναινετικός στον τρόπο λήψης αποφάσεων και όχι τόσο «πολιτικός». Ωστόσο μέσα στη ΝΔ το κλίμα για τον αντιπρόεδρος είναι βαρύ με πολλά στελέχη να επισημαίνουν πως το μόνο που τον συνδέει με τον κόμμα είναι ο βαρύτιμος τίτλος καθώς ο ίδιος είνιαι αποστασιoποιημένος και δεν παρίσταται ούτε στις δημόσιες εκδηλώσεις.

Ακόμα, στο τραπέζι φαίνεται πως έχουν πέσει και ονόματα «τεχνοκρατών» όπως αυτό του Λουκά Παπαδήμου και του Παναγιώτη Πικραμμένου, ωστόσο στο ΠΑΣΟΚ προκρίνουν πολιτικά στελέχη και πετούν το μπαλάκι στη ΝΔ για την επιλογή.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού εκτιμούν πως η ένταση θα υποχωρήσει από το γεγονός και μόνο ότι τη Δευτέρα οι τρεις αρχηγοί θα έχουν φυσική επαφή στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν τις εξελίξεις. Ως καλύτερο δυνατό σενάριο εξόδου από αυτή την ενδοκυβερνητική κρίση προκρίνεται η απόφαση για την ΕΡΤ να μπλοκαριστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο ο κ. Σαμαράς θα κάνει πίσω «σεβόμενος τη Δικαιοσύνη» και δεν θα χρεωθεί το πολιτικό κόστος της υπαναχώρησης, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα έχουν ικανοποιήσει το βασικό του προαπαιτούμενο που είναι η απόσυρση της απόφασης. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως αυτή η άνευ προηγουμένου ενδοκυβερνητική κρίση ήρθε για να μείνει και πως δύσκολα αυτό το σχήμα εξουσίας θα μακροημερεύσει. Άλλωστε επισημαίνουν πως οι εκλογές είναι σαν το κουτί της Πανδώρας- αν το ανοίξεις δεν μπορείς να τις ξαναβάλεις μέσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα