Σόιμπλε: Κανείς δεν αναμένει λύση στο Eurogroup, η νέα ελληνική κυβέρνηση κατάστρεψε ότι έχτισε η προηγούμενη

«Κανείς δεν αναμένει λύση για την Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup της 24ης Απριλίου», ξεκαθάρισε από την Ουάσινγκτον ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας σε συνέδριο στις ΗΠΑ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι η Ελλάδα

βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα στην ευρωζώνη ενώ χαρακτήρισε υπερβολικά φιλόδοξο το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, το πολιτικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά ότι κάποια μέρα θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική. «Η Ελλάδα είναι πηγάδι χωρίς πάτο, χωρίς να είναι ανταγωνιστική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η νέα κυβέρνηση έχει καταστρέψει όσα έχτισε η προηγούμενη, σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Επίσης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, για να προσθέσει με νόημα ότι «η ΕΕ είναι ευθύνη όλων των μελών».

Για την ανάγκη μιας ισχυρής γερμανικής οικονομίας, έκανε λόγο, στη συνέχεια, ο Σόιμπλε, τονίζοντας ότι είναι προς όφελος όλης της Ευρώπης, η οποία παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις αντιμετώπισε ικανοποιητικά την κρίση. Πρόσθεσε, όμως, ότι η Ευρωζώνη δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι σε θέση «μόνο να αγοράζει χρόνο».

Αδύνατη η καταβολή της δόσης τον Απρίλιο

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε αδύνατη την καταβολή της τμήματος της δόσης των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα εντός του Απριλίου.

Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, τον οποίο επικαλείται το Reuters, η εκταμίευση της δόσης θα πρέπει να γίνει εξ ολοκλήρου και όχι τμηματικά. Η ίδια πηγή τονίζει πως δεν υπάρχει ακόμη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της. Παράλληλα, δεν κάνει κανένα σχόλιο για το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, που θέλει το Βερολίνο να εξετάζει σχέδιο χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός του ευρώ [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

«Κανείς στο Eurogroup δεν περιμένει ότι τα θέματα στήριξης της Ελλάδας θα λυθούν στη συνεδρίαση της 24ης Απριλίου», τόνισε και εξήγησε: «Διαπραγματευόμαστε με την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Εάν υπάρχει μια λίστα μεταρρυθμίσεων, τότε το επόμενο βήμα είναι η λεγόμενη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement), για να γίνουν επίσημες αλλαγές στους όρους του προγράμματος βοήθειας. Αυτή είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και κανένας στο Eurogroup δεν περιμένει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 24 Απριλίου».

«Όταν υπάρξει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει η εφαρμογή. Η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει τους νόμους και σε κάποια στιγμή οι θεσμοί θα διενεργήσουν μια αξιολόγηση της υλοποίησης και μόνο σε αυτή τη βάση θα μπορεί να καταβληθεί η βοήθεια. Εάν κανείς έχει την εντύπωση ότι η βοήθεια μπορεί να καταβληθεί τον Απρίλιο, νομίζω ότι αυτό είναι λάθος» προσθέτει.

Δεν υπάρχει φως στο τούνελ

Τα τεχνικά κλιμάκια του Brussels Group τα οποία βρίσκονται στην Αθήνα ζητούν μέτρα άμεσης απόδοσης στη λογική του email Χαρδούβελη όπως μειώσεις μισθών - συντάξεων και φορολογικά μέτρα. Παράλληλα, αμφισβητούν βασικές προτάσεις της κυβέρνησης στο οικονομικό, εργασιακό και το ασφαλιστικό επιμένοντας ότι αρκετά από τα μέτρα που προτίθεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση στους τομείς αυτούς δημιουργούν περαιτέρω οικονομική απόκλιση στους στόχους.

Οι δηλώσεις Ντομπρόφσκις

Στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα ήρθαν να προστεθούν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις ο οποίος δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt πως θεωρεί «απίθανο» να βρεθεί λύση μέσα στον Απρίλιο και πως η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα εξεταστεί στη συνεδρίαση που θα γίνει στη Ρίγα της Λετονίας, στις 11 Μαΐου.

Η αιτία της νέας καθυστέρησης, σημειώνει στο ρεπορτάζ η Handelsblatt, είναι η απροθυμία της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ενώ από την Αθήνα δεν υπάρχει καμία ένδειξη περαιτέρω προόδου στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κύριος Ντομπρόφσκις δήλωσε χαρακτηριστικά: «Περιμένουμε από την Ελλάδα μια αξιόπιστη δέσμευση για τις μεταρρυθμίσεις. Είναι επείγον».

The post Σόιμπλε: Κανείς δεν αναμένει λύση στο Eurogroup, η νέα ελληνική κυβέρνηση κατάστρεψε ότι έχτισε η προηγούμενη appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σόιμπλε, Κανείς, Eurogroup,soible, kaneis, Eurogroup