Σοβαρά τραυματισμένοι οι αλλοδαποί – Σαφάρι για τους μακελάρηδες της Μανωλάδας

Άλλος ένας από τους μακελάρηδες της Μανωλάδας έπεσε στα χέρια της Αστυνομίας. Ωστόσο το ανθρωποκυνηγητό συνεχίζεται καθώς είναι άφαντοι οι άλλοι δύο που άνοιξαν πυρ στο ψαχνό κατά των μετανατσών που ζητούσαν τα δεδουλευμένα τους.

Ο ένας από τους συλληφθέντες είναι ο ιδιοκτήτης της καλλιέργειας και ο άλλος ένας από τους επιστάτες του οι οποίοι ήταν παρόντες στην επίθεση. Οι άλλοι δύο επιστάτες, που επίσης φέρονται να εμπλέκονται στο περιστατικό, αναζητούνται από την αστυνομία.

Ωστόσο στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται και άλλος ένας Έλληνας της περιοχής, ο

οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες φέρεται να προσέφερε κατάλυμα σε έναν από τους δράστες το βράδυ που πέρασε το χωριό Πηνεία Ηλείας. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες εργατών όλα συνέβησαν όταν ο παραγωγός και οι επιστάτες του όχι μόνο αρνήθηκαν να καταβάλουν τα δεδουλευμένα – σύμφωνα με πληροφορίες φτάνουν τις 150.000 ευρώ – αλλά η απάντηση τους στους εργάτες ήταν να επιστρέψουν άμεσα στις εργασίες τους. Η αντίδραση αυτή όπως ήταν φυσικό προκάλεσε την οργή των μεταναστών, οι οποίοι δεν δέχθηκαν να επιστρέψουν στη δουλειά τους και τότε οι Έλληνες αποφάσισαν να λύσουν την διαφωνία με τα όπλα. Έβγαλαν τα περίστροφά τους και τους «θέρισαν» σημαδεύοντας στο… ψαχνό. Ο απολογισμός ήταν να τραυματιστούν 29 αλλοδαποί εκ των οποίων οι επτά περίπου βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Συνολικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύονται τρία άτομα σε ελεγχόμενη κατάσταση ενώ άλλοι τέσσερις παραμένουν νοσηλευόμενοι σε ελεγχόμενη, επίσης, κατάσταση στο νοσοκομείο του Πύργου. Επειδή, όμως, όλοι χτυπήθηκαν από σκάγια θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος μέχρι αυτά να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν.

Πάντως, η αστυνομία έχει λάβει από χθες το βράδυ αυξημένα μέτρα στην περιοχή για την αποφυγή πιθανών νέων επεισοδίων.

«Το μεσημέρι μας είπαν ότι θα πάρουμε τα χρήματά μας» είπε στην εφημερίδα «Πατρίς» ο Λίτου, ένας από τους αλλοδαπούς εργάτες, δείχνοντας τα τραύματα στο κορμί του από τα σκάγια και συνέχισε: «Μας είπαν να πάμε το απόγευμα να μας πληρώσουν. Είμαστε 200 άνθρωποι και μας χρωστάνε τους τελευταίες έξι μήνες, συνολικά 150.000 ευρώ. Δεν μας έδωσαν χρήματα αλλά μας είπαν να πάμε στις δουλειές μας. Εμείς αρνηθήκαμε και τότε, τρία άτομα άρχισαν να μας πυροβολούν. Τραυματίστηκαν πάνω από 30 παιδιά! Και δεν είναι η πρώτη φορά που δεν μας πληρώνουν. Πέρυσι μου έδωσαν μια επιταγή η οποία μου έμεινε στα χέρια…. Δεν πληρώθηκα ποτέ!».

Οι εικόνες και τα βίντεο της αιματηρής επίθεσης κατά των μεταναστών έχει κάνει το γύρο του κόσμου ενώ δημιουργήθηκαν αφίσες που κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τη Χρυσή Αυγή για ρατσισμό και ξενοφοβία.

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκληματική, ρατσιστική πράξη

Οι πυροβολισμοί που δέχθηκαν εργαζόμενοι μετανάστες στη Μανωλάδα, που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, είναι μια εγκληματική, ρατσιστική πράξη, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι η πολλοστή φορά που παρόμοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Μανωλάδας εις βάρος μεταναστών εργαζομένων, που εκτός από την ακραία εκμετάλλευση, υφίστανται και τη βία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως είναι άμεσο και επιτακτικό να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Xρυσή Αυγή: Καταδικαζουμε απερίφραστα τα γεγονότα

Σε απερίφραστη καταδίκη των όσων συνέβησαν στη Μανωλάδα προχώρησε η Χρυσή Αυγή τονίζοντας πως είναι κατά των πυροβολισμών σε αλλοδαπούς καταδικάζοντας την ίδια ώρα και όλους όσοι δίνουν παράνομα δουλειά σε λαθρομετανάστες.

ΔΗΜΑΡ: Να επιληφθεί η Δικαιοσύνη

Η επίθεση εναντίον των εργαζομένων μεταναστών στη Μανωλάδα, οι οποίοι διεκδίκησαν την καταβολή δεδουλευμένων για την εργασία τους, είναι εγκληματική πράξη για την οποία η δικαιοσύνη άμεσα και χωρίς καθυστέρηση πρέπει να επιληφθεί.

Αποτελεί ύβρι για τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του αυτό που συνέβη. Η απόκρουση της βίας και του ρατσισμού είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας.

ΠΑΣΟΚ: Ρατσιστική ενέργεια

«Η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων εργαζομένων λόγω της καταγωγής τους συνιστά σε κάθε περίπτωση ρατσιστική ενέργεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί και ως τέτοια», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με «το περιστατικό ακραίας βίας στη Νέα Μανωλάδα» και σημειώνει ότι αυτό «πρέπει να κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές άμεσα».

Υπογραμμίζει επίσης ότι «η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί άμεσα και να γίνει γνωστό πόσα εργόσημα πληρώθηκαν σε εργάτες γης στην περιοχή».

Ακόμη, αναφέρεται στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων, ότι «η απασχόληση αλλοδαπών πολιτών που δεν έχουν χαρτιά, εφόσον αποδειχτεί κάτι τέτοιο, γίνεται με ευθύνη των εργοδοτών και δεν αποτελεί άλλοθι, σύμφωνα με το νόμο, για τη μη καταβολή δεδουλευμένων και πολύ περισσότερο για την άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας».

ΚΚΕ: Ευθύνες στην κυβέρνηση

«Βαρύτατες ευθύνες» στην κυβέρνηση και τις αρχές της περιοχής της Μανωλάδας Ηλείας για το «σύγχρονο δουλεμπόριο και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών», επιρρίπτει το ΚΚΕ, με χθεσινοβραδινό σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Μανωλάδα.

Στην ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν μετανάστες, εργάτες γης, «από μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας, επειδή διεκδικούσαν το αυτονόητο, την καταβολή των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάνω από είκοσι τραυματίες, εκ των οποίων τέσσερις σε σοβαρή κατάσταση», επισημαίνοντας, επιπλέον ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο γεγονός συμβαίνει στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Το συγκεκριμένο γεγονός, όπου μεγαλοαφεντικά με τους μπράβους τους επιτίθενται σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, παραπέμπει σε άλλες εποχές και επιβεβαιώνει ότι η βαρβαρότητα είναι συνώνυμο του σημερινού συστήματος, του καπιταλισμού. Έλληνες και ξένοι εργάτες, ενωμένοι σαν μια γροθιά, πρέπει να αντιπαλέψουν αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα