Στην Αθήνα σήμερα ο Σόιμπλε- Φέρνει μαζί του αναπτυξιακή τράπεζα και… γλυκόλογα

Ένα Μνημόνιο Συναντίληψης για την δημιουργία του ελληνικού «Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη» που θα αναλάβει την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αρκετά γλυκά λόγια ενθάρρυνσης και κατανόησης για τα βάρη του ελληνικού λαού φέρνει μαζί του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το ελληνικό Ταμείο, στο πρότυπο της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW,

το οποίο διαφημίζεται και στις δύο χώρες ως η απάντηση στο πρόβλημα της πραγματικής οικονομίας, θα έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο και στόχος είναι να διαθέτει περί τα 500 εκατομμύρια. Από αυτά, τα 100 προτίθεται να χορηγήσει η Γερμανία, αλλά «μόνον εφόσον η Αθήνα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της».

Ο κ. Σόιμπλε δεν φέρνει πάντως απάντηση για ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς πρόκειται για ζήτημα που το Βερολίνο έχει αποφασίσει να αγνοήσει μέχρι μετά τις εκλογές. Χθες η γερμανική κυβέρνηση εξάντλησε όλους τους τρόπους -όχι και τόσο πειστικής- διάψευσης των σχετικών δημοσιευμάτων και έσπευσε να καθησυχάσει τους Γερμανούς, σημειώνοντας ότι «το όποιο χρηματοδοτικό κενό θα καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα από την Αθήνα».

Επιπλέον, οι συνεργάτες του κ. Σόιμπλε επαναλάμβαναν ότι αυτές οι φήμες λειτουργούν αντιπαραγωγικά, τη στιγμή που η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει σοβαρές υποχρεώσεις, όπως η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων.
Σε αυτά που δεν φέρνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών περιλαμβάνονται βεβαίως και οι πολεμικές αποζημιώσεις. Οι Γερμανοί όχι μόνο δεν σκοπεύουν να θέσουν το ζήτημα, αλλά κατέστησαν σαφές και ότι δεν περιμένουν να τους το θέσει και η ελληνική πλευρά. «Οι Έλληνες πρέπει να κοιτάζουν προς το μέλλον και όχι το παρελθόν», δήλωσε γερμανική κυβερνητική πηγή σχετικά με το θέμα.

Η επίσκεψη πάντως και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί απασχόλησαν ιδιαίτερα το Βερολίνο τις τελευταίες ημέρες. Δεν θα μπορούσε βεβαίως να ακυρωθεί, αλλά όλοι -και στις δύο χώρες- εύχονται να ολοκληρωθεί γρήγορα και ανώδυνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα