Στην κόψη του ξυραφιού η τρικομματική λόγω ΕΡΤ-Στον αέρα σενάρια πρόωρων εκλογών

Το φάντασμα των πρόωρων εκλογών, πλανιέται πάνω από την τρικομματική κυβέρνηση με την κυβερνητική συνοχή να δοκιμάζεται σε ολοένα και περισσότερα επίπεδα, με την ΕΡΤ να αποτελεί το «πετράδι του στέμματος».

Στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ επικρατεί εκνευρισμός και ανησυχία καθώς τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης

δεν γνωρίζουν αν ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, αφού τους χρεώσει την ευθύνη της πτώσης της κυβέρνησης. Με τις δημοσκοπήσεις να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όχι μόνο για την κοινβουλευτική τους δύναμη αλλά τελικά και για την ίδια τους την ύπαρξη, τα δύο κομματικά επιτελεία βρίσκονται κυριολεκτικά σε αναβρασμό.

Ήδη, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εκδηλώνονται πολλά στελέχη που εμμέσως πλην σαφώς αμφισβητούν την έως τώρα στρατηγική στήριξης του Ευάγγελου Βενιζέλου με πιο χαρακτηριστική την τοποθέτηση του Κώστα Σκανδαλίδη και της Τόνιας Αντωνίου που δήλωσε αργά χθες: «Το κατέβασμα του σήματος της δημόσιας τηλεόρασης από τον κ. Σαμαρά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανένα δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να επαναφέρει τη δημοκρατική ομαλότητα στη χώρα πριν να είναι αργά». Ιδιαίτερα επικριτική είναι και η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Με τη δαμόκλειο σπάθη των πρόωρων εκλογών τα δύο κόμματα είναι αποφασισμένα να συντονίσουν με περισσότερη αποφασιστικότητα τις αντιδράσεις τους, ωστόσο είναι σαφές πως έως το βράδυ της Τρίτης εμφανίζονταν να έχουν έλλειμμα στρατηγικής και το μόνο που έκαναν ήταν να πετούν την καυτή πατάτα του «πολιτικού κόστους» ο ένας στον άλλον προκειμένου να μη συναντήσουν την οργή της κοινωνίας. Χαρακτηριστικό του ελλείμματος στρατηγικής που καταγράφεται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ είναι ότι δηλώνουν ότι καταψηφίζουν την Πρόταση Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία, όμως, πιθανότατα θα έρθει στη Βουλή μετά την ψήφιση του νέου νόμου, ίσως μάλιστα και ταυτόχρονα με την επανέναρξη της λειτουργίας της ΕΡΤ τον…Οκτώβριο!

Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου, πάντως, δεν έχουν αποφασίσει αν θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο που θα φέρει σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή. Αν αποφασίσουν αρνητικά και με δεδομένο ότι η ΝΔ δεν διαθέτει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως θα βρεθούμε σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε πρόωρες κάλπες.

Keywords
Τυχαία Θέματα