Στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς για να προλάβει την Τρόικα- Δεν αντέχουμε άλλα μέτρα

Στην τελική ευθεία για την ανάληψη της κυλιόμενης εξάμηνης προεδρίας του Συμβουλίου των 27 βρίσκεται η Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θα βρεθεί με αυτό το σκοπό στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.

Mε διπλό στόχο μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

στις Βρυξέλλες προκειμένου να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και να καταστήσει σαφές στους εταίρους μας ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει νέα μέτρα λιτότητας.

Το ταξίδι-αστραπή θα γίνει την επόμενη Τρίτη και έπειτα από καθυστερήσεις καθώς ο αρχικός σχεδιασμός ήταν οι τρεις θεσμικές συναντήσεις για την προετοιμασία της ελληνικής προεδρείας να γίνουν τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο τότε το ταξίδι αναβλήθηκε, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη χώρα που χαρακτηριζόταν από πολιτική αστάθεια και τον έλεγχο της Τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τους επικεφαλής των τριών θεσμών της Ένωσης και συγκεκριμένα τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (Επιτροπή), τον Χέρμαν Βον Ρομπάι (Συμβούλιο) και τον Μάρτιν Σούλτς (Κοινοβούλιο) προκειμένου να δοθούν οι τελευταίες αμοιβαίες πολιτικές διαβεβαιώσεις για την ομαλή διεξαγωγής της προεδρίας. Παράλληλα ο κ. Σαμαράς έχει σαν στόχο να καταστήσει σαφές στους συνομιλητές του ότι τα περιθώρια του ελληνικού λαού έχουν εξαντληθεί προ πολλού και δεν υπάρχει δυνατότητα λήψης νέων μέτρων.

Παρά το γεγονός ότι από τη Συνθήκη της Λισαβώνας και έπειτα ο θεσμός της κυλιόμενης προεδρίας δεν έχει την αίγλη και τη δυναμική του παρελθόντος- καθώς ο μόνιμος πρόεδρος του Συμβουλίου έχει επιφορτιστεί με το κύριο βάρος της προετοιμασίας- εντούτοις αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη χώρα μας ώστε να ενισχύσει το διεθνές προφίλ της.

Μεταξύ των θεμάτων που θα κληθεί να αναλάβει η ελληνική πλευρά είναι η τελωνειακή ένωση με τις ΗΠΑ, η ενισχυμένη τραπεζική εποπτεία, ο κοινός μηχανισμός εκκαθάρισης τραπεζών, η εγγύηση καταθέσεων, ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και η ενισχυμένη πολιτική και οικονομική συνεργασία των κρατών-μελών.

Επισήμως ωστόσο οι Βρυξέλλες διαμηνύουν πως το ζήτημα της αξιοπιστίας, άρα και της επιτυχίας της προεδρίας, στην περίπτωση της Ελλάδας περνάει μόνο μέσα από την πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων και πηγές της Κομισιόν και του Συμβουλίου διαψεύδουν πληροφορίες για συζήτηση με τον κ. Σαμαρά θεμάτων γύρω από το μνημόνιο λίγες μέρες μάλιστα πριν από την άφιξη της Τρόικας στην Αθήνα και τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές.

Οι Βρυξέλλες διά της αρμοδίας οδού έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα ότι η διαδικασία σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

• Έλεγχος από την Τρόικα και υπολογισμός των δημοσιονομικών μέτρων ως το 2016

• Συμφωνία για τα prior actions και το χρονοδιάγραμμα των διαρθρωτικών μέτρων,

• Συζήτηση με το ΔΝΤ για το χρηματοδοτικό κενό ως προς το ύψος και το χρόνο

Όλα τα παραπάνω θα υπολογιστούν και πάλι υπό το πρίσμα του DSA προκειμένου να ελεγχθεί η βιωσιμότητα του χρέους και τα έσοδα που θα προκύψουν από αποκρατικοποιήσεις και πρωτογενή πλεονάσματα. Κατόπιν τούτων θα προταθεί η δέουσα διευθέτηση (δάνειο και ελάφρυνση) και μόνο τότε το θέμα θα πάει για τεχνική επεξεργασία στο Εuro working group και στο Συμβούλιο των Υπουργών της ευρωζώνης για πολιτική έγκριση.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα λύση απαιτεί την υποδειγματική εφαρμογή των μέτρων από την πλευρά της Ελλάδας και βεβαίως να υπάρξει πολιτική συμφωνία με την Τρόικα η οποία καταφθάνει στην ελληνική πρωτεύουσα με μέτρα που αντιστοιχούν στο 1,75% του ΑΕΠ για το 2015 και 2% για το 2016 κάτι που είναι γνωστό από τις 25 Ιουλίου και έχει επικυρωθεί από τις ελληνικές αρχές που εισέπραξαν την τελευταία δόση.

Keywords
Τυχαία Θέματα