Στο φουλ οι μηχανές- Ποιά είναι τα 4 μέτωπα που περιμένουν τη νέα κυβέρνηση

Δια πυρός και σιδήρου αναμένεται να περάσουν ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, και η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες. Μπορεί ο ανασχηματισμός να ανακοινώθηκε χτες και η πολιτική κρίση να έχει περάσει στο παρελθόν, αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι κυβερνητικές μηχανές δεν θα λειτουργήσουν στο φουλ. Το koolnews παρουσιάζει σήμερα τα τέσσερα καυτά μέτωπα του Αντώνη Σαμαρά,

τα οποία θα έρθουν στο προσκήνιο τις αμέσως επόμενες μέρες.

Μέτωπο 1ο: Νέα Προγραμματική συμφωνία

Η αρχική προγραμματική συμφωνία, τον Ιούνιο του 2012, είχε συναφθεί με τη βοήθεια των κ.κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη, Κώστα Σκανδαλίδη και Δημήτρη Χατζησωκράτη. Ο κύριος Χατζησωκράτης όμως, όπως και η ΔΗΜ.ΑΡ., αποτελούν παρελθόν για το κυβερνητικό σχήμα και έτσι την νέα προγραμματική συμφωνία θα επεξεργαστούν ξανά οι ίδιοι άνθρωποι από τα κομματικά επιτελεία της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ενεργό ρόλο αναμένεται να έχουν ο επίσης ο Υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, καθώς και στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ, όπως ο Φίλιππος Σαχινίδης. Σε κάθε περίπτωση, τα δύο κόμματα αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ρίξουν το βάρος στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, όπου κοινή συνισταμένη είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ζήτημα το οποίο μέχρι στιγμής έχει προσκρούσει στην άρνηση των εκπροσώπων των δανειστών. Πέραν των οικονομικών ζητημάτων όμως, υπάρχουν και μια σειρά ανοιχτά θέματα, όπως το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και η υποχρεωτική λειτουργία των καταστημάτων ορισμένες Κυριακές του χρόνου, όπου ακόμα δεν έχει επιτευχθεί η ευκταία σύγκλιση. Τέλος, ξεχωριστό ζήτημα είναι αυτό του κυβερνητικού συντονισμού, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να λειτουργεί με ενιαία υπόσταση, ακόμα και στα ήσσονος σημασίας ζητήματα, κάτι άλλωστε που ξεκαθάρισε και με τη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο Πρωθυπουργός. Γι’ αυτό το ζήτημα, ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει ζητήσει από τον Πρωθυπουργό τη συχνή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και τη σύσταση ενός διακομματικού συντονιστικού οργάνου, το οποίο θα εποπτεύει τη λειτουργία της κυβέρνησης.

Μέτωπο 2ο: Νέα μέτρα και αποκρατικοποιήσεις

Η υστέρηση στα έσοδα στο πεντάμηνο δημιουργεί ανησυχία για τη λήψη επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, κάτι το οποίο ξορκίζει τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μέχρι στιγμής από το Υπουργείο Οικονομικών εκφράζουν την αισιοδοξία πως το κενό δεν θα υπερβεί το 1δις και πως δεν θα χρειαστούν και επιπρόσθετα μέτρα που θα πλήξουν ξανά τους φορολογουμένους. Τα πρόβλημα επίσης εντοπίζεται στο έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του ΕΟΠΠΥ. Χαρακτηριστική είναι επίσης η κωλυσιεργία στο θέμα της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί για 12.500 ονόματα μέχρι το τέλος του έτους. Φυσικά, μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί πόσοι θα φύγουν από την ΕΡΤ, ενώ ελάχιστοι Υπουργοί είχαν αποστείλει στον πρώην Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, τη σχετική λίστα με τις διαθεσιμότητες από τους τομείς ευθύνης τους. Όσον αφορά το στοίχημα των αποκρατικοποιήσεων, η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί για έσοδα 2,6δις μέσα στο 2013 αλλά ήδη αυτός ο στόχος φαντάζει πολύ μακρινός. Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί τυπικά η συμφωνία με την Emma Delta για τον ΟΠΑΠ, έχει γίνει δεκτή η προσφορά της αζέρικης SOCAR για τον ΔΕΣΦΑ, ενώ η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ έπεσε στο κενό. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για τη ΔΕΠΑ-3 ξένα funds έχουν βολιδοσκοπήσει Υπουργούς-, ενώ η Gazprom έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα συμμετέχει σε νέο πλειοδοτικό διαγωνισμό, με δεδομένο πως υπάρχει έντονο παρασκήνιο σε αυτό το πεδίο. Τέλος, η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί πως θα πωληθεί και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μέχρι τις 15 Ιουλίου. Έχουν δρομολογηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες αλλά σύμφωνα με πληροφορίες το ΤτΕ δεν αναμένεται να καταλήξει σε ελληνική κοινοπραξία, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς ασχολείται με την ενσωμάτωση στον Όμιλο των προσφάτως αποκτηθέντων τραπεζών, ενώ και από την πλευρά της Alpha Bank δεν παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα. Έτσι, το πιο πιθανό είναι το Ταμιευτήριο να καταλήξει σε ξένο fund ή τράπεζα του εξωτερικού.

Μέτωπο 3ο: Οι αγωγοί

Την Παρασκευή 28/6 αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση αναφορικά με το μέλλον του αγωγού TAP, ο οποίος ενδιαφέρει την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι της αζέρικης SOCAR θα βρεθούν στην Αθήνα την Τετάρτη, οπότε και θα ανακοινώσουν σε ραντεβού με τον Αντώνη Σαμαρά την απόφασή τους. Την επόμενη μέρα, αναμένεται να μεταβούν στην Αλβανία και στην Ιταλία για να ενημερώσουν τις εκεί ηγεσίες για το θέμα. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν δώσει… ρέστα τις τελευταίες μέρες, έτσι ώστε να επιτύχουν την πραγματοποίηση του TAP έναντι του ανταγωνιστικού Nabucco West, τον οποίο προκρίνει η Ε.Ε., καθώς διέρχεται μέσα από περισσότερα κράτη-μέλη. Από την ελληνική πλευρά εκφράζουν συγκροτημένη αισιοδοξία αναφορικά με τη θετική έκβαση αυτού του ζητήματος, καθώς θεωρούν πως οι περιφερειακές συμφωνίες με τη Βουλγαρία παγιώνουν την ενεργειακή θέση της Ελλάδας, ενώ τα οικονομικά δεδομένα του αγωγού ελληνικού ενδιαφέροντος είναι ευνοϊκότερα σε σχέση με αυτά του ανταγωνιστικού. Τέλος, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η εκτίμηση πως το κλείδωμα της συμφωνίας με τη SOCAR για τον ΔΕΣΦΑ, ενισχύει τη θέση της Ελλάδας και μεγιστοποιεί τις πιθανότητες υλοποίησης του ΤΑΡ.

Μέτωπο 4ο: Συνέδριο διεύρυνσης

Την ίδια μέρα της ανακοίνωσης της απόφασης για τον αγωγό αερίου θα ξεκινάει και το συνέδριο της ΝΔ. με την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά. Ο Πρωθυπουργός θα είναι αφενός ενωτικός και αφετέρου θα παρουσιάσει το προφίλ του ακραιφνούς μεταρρυθμιστή, ο οποίος δεν πρόκειται να υπαναχωρεί στα αιτήματα των διαφόρων συντεχνιών. Το συνέδριο της ΝΔ έχει το χαρακτήρα ενός συνεδρίου διεύρυνσης, από το πολιτικό Κέντρο μέχρι τις παρυφές της Χρυσής Αυγής. Είναι άλλωστε δεδομένο πως οι απώλειες της ΝΔ είναι κατά κύριο λόγο προς τα Δεξιά της, κυρίως λόγω της μνημονιακής πολιτικής αλλά και της «χαλαρής» ατζέντας σε ζητήματα λαθρομετανάστευσης. Ισχυρό χαρτί για τη Ν.Δ. θεωρείται το έργο του Νίκου Δένδια, ενώ παράλληλα ο Πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει ενωτικό κάλεσμα για τη σωτηρία της πατρίδας από το βήμα του συνεδρίου της Ν.Δ. Αμέσως μετά το συνέδριο είναι πολύ πιθανό να επανενταχθούν στη Ν.Δ. και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Εύβοιας κύριος Μαρκόπουλος και Λευκάδος κύριος Σολδάτος, με αποτέλεσμα η κυβερνητική πλειοψηφία να ανέρχεται επισήμως στους 155 βουλευτές. Βέβαια, για να περάσουν τα δύσκολα νομοσχέδια που βρίσκονται εν όψει, θα πρέπει η Κ.Ο. της ΝΔ να είναι «μπετόν», γεγονός που αποτελεί και στοίχημα του Πρωθυπουργού.

Γενικά, το νόημα των παραπάνω μετώπων συμπυκνώνεται στη φράση «φυγή προς τα εμπρός» που έχει πολλάκις χρησιμοποιήσει στις ομιλίες του και ο Πρωθυπουργός. Όπως και να έχει, η πολιτική κρίση με την αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ. ανήκει στο παρελθόν και στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν τον τρόμο, με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν με το βέλτιστο τρόπο τις προκλήσεις του κοντινού μέλλοντος.

Επιμέλεια: Γιώργος Ευγενίδης

Keywords
νέα, νεα κυβερνηση, μηχανες, κυβερνηση, γιάννης στουρνάρας, ταχυδρομικο ταμιευτηριο, alpha bank, χρυση αυγη, σαμαρας, σημαίνει, στουρναρας, τροικα, ΦΠΑ, εοππυ, ΕΡΤ, υπουργοι, emma, delta, οπαπ, προσφορες, δεσφα, δεπα, funds, ττε, τραπεζες, alpha, fund, tap, ελλαδα, αθηνα, nabucco, west, νεα δημοκρατια, Αντωνης Σαμαρας, ανασχηματισμος, eurobank alpha, alpha eurobank, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, τραπεζα πειραιως, σχεδιο αθηνα, γιάννης στουρνάρας, ξανα, κομματα, βουλευτες, φπα στην εστιαση, το στοιχημα, το θεμα, αλβανια, βημα, βημα της κυριακης, βουλγαρια, δεπα, θεμα, ιταλια, νεα μετρα, ονοματα, πειραιως, σωτηρια, το βημα, ττε, υπουργειο οικονομικων, alpha, αισιοδοξια, βοηθεια, γεγονος, γινει, δεδομενο, δεσφα, υπαρχει, εκβαση, εκτιμηση, εστιαση, ιδια, ομιλια, λειτουργια, ληψη, λογο, μαξιμου, μειωση, νοημα, πεδιο, πιθανοτητες, ραντεβου, ρολο, σαχινιδης, σειρα, ταμιευτηριο, φυσικα, ανηκει, delta, δημητρης, emma, fund, υπουργειο, nabucco, πληροφοριες, σημαίνει, tap, funds, τραπεζα, θεματα, west
Τυχαία Θέματα