Στο μάτι του κυκλώνα 1.200 γιατροί του ΕΟΠΥΥ – Εφεδρικό σχέδιο Μητσοτάκη για τις απολύσεις

Σχέδιο Β’ μελετά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην περίπτωση που δεν συμπεριληφθούν - στις απολύσεις που ζητά η Τρόικα - αποχωρήσεις που θα προκύψουν από τις αμυντικές βιομηχανίες και τους συμβασιούχους. Με όποιον τρόπο η Τρόικα απαιτεί 4.000 απολύσεις και όλα δείχνουν πως πρώτος στην λίστα του υπουργείου βρίσκεται ο ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα

ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση της Παρασκευής με τους επικεφαλής της Τρόικας, πήρε μολύβι και χαρτί και υπολόγισε:

2.000 οι υπάλληλοι της ΕΡΤ300 επίορκοι400 υπάλληλοι που αποχώρησαν για λόγους υγείας, καθώς800 - 1.000 αποχωρήσεις από τις αμυντικές βιομηχανίες

Ο αριθμός μπορεί να συμπληρωθεί και από 300 υπεράριθμους της αναδιάρθρωσης ΝΠΙΔ ή Α.Ε. αλλά και φυσικά από κάποιον «ξαφνικό θάνατο» οποιασδήποτε ΔΕΚΟ.

Αν πάλι το ζήτημα των εργαζομένων σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ και των συμβασιούχων πάρει παράταση για το τέλος του έτους, η κυβέρνηση λογικά θα γυρίσει το βλέμμα της στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να καλύψει τον στόχο των 4.000 απολύσεων μέσα στο 2013 και τις 1.200 θέσεις που θα «μένουν» να τις βρουν από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Οι ειδικότητες φυσικά αυτών των γιατρών δεν θα ανήκουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενώ εάν το σενάριο αυτό τελικά υιοθετηθεί, στη θέση των γιατρών που θα απολυθούν θα γίνουν 1.200 νέες προσλήψεις σε άλλες ειδικότητες.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, ήδη στην κυβέρνηση επεξεργάζονται ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΕΟΠΥΥ με σύο σκέλη:

μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή Υγείαςμεταφορά των μονάδων του στο ΕΣΥδημιουργία ενός τρίτου ανεξάρτητου οργανισμού, που θα αναλάβει το σύνολο των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Υγείας

Μάλιστα, στις αρχικές σκέψεις για την αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ ήταν υπάλληλοί του να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και να μετακινηθούν κυρίως προς τις υγειονομικές πριφέρεις, όμως κάτι τέτοιο δεν γίνεται και πλέον εξετάζεται σοβαρά και το ενδεχόμενο απολύσεων γιατρών. Παρόλα αυτά, τίποτα δεν έχει κλειδώσει προς το παρόν και η κυβέρνηση συνεχίζει να επεξεργάζεται όλα τα σχέδια που υπάρχουν για τη συμπλήρωση της λίστας με τις 4.000 απολύσεις ως το τέλος του 2013 αλλά και το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα