Στο στόχαστρο της Κυβέρνησης ΔΕΚΟ και ευγενή ταμεία – Η Κομισιόν επιμένει για μέτρα 2 δισ.

Στο στόχαστρο βρίσκονται οι υψηλές συντάξεις που δίνονται ειδικά ταμεία, όπως αυτό της ΔΕΗ, αλλά και οι εξαιρέσεις από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ. Κοινοτικές πηγές επέμειναν ότι το 2014 απαιτούνται μέτρα 1 έως 2 δισ. ευρώ, με στοχευμένες παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών (π.χ. αμυντικός προϋπολογισμός) ή διαρθρωτικές παρεμβάσεις όπως κλείσιμο ζημιογόνων επιχειρήσεων.

Με κατάργηση των εξαιρέσεων που υπάρχουν στο ασφαλιστικό σύστημα και ριζική αναδιάρθρωση

των ΔΕΚΟ αναμένεται να καλύψει η κυβέρνηση το δημοσιονομικό κενό των επόμενων ετών, όπως προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Παράλληλα, απέκλεισε για μια ακόμα φορά το ενδεχόμενο οριζόντων μέτρων ενώ κάλεσε την Τρόικα να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις προς την Ελλάδα.

«Η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα προέλθει πλέον από οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του στο 12ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ «Τουρισμός & Ανάπτυξη», υποστηρίζοντας ότι αυτά τα μέτρα «εξάντλησαν τις δυνατότητές τους». Αντιθέτως, πρόσθεσε πως «θα προέλθει από την φορολογική συμμόρφωση, στοχευμένες περικοπές δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης και την αναδιάρθρωση και εξυγίανση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών». Και διευκρίνισε ότι «υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες, καταργώντας π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους».

Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής, το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει μελέτες για αυτές τις εξαιρέσεις που υπάρχουν στο ασφαλιστικό σύστημα και «έχουν εντοπιστεί μεγάλα περιθώρια» αλλαγών.

Αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού της σύνταξης για τους ασφαλισμένους των παλαιών ειδικών ταμείων. Κυρίως των ΔΕΚΟ και λιγότερο των τραπεζών. Μάλιστα η αναφορά του υπουργού ενδέχεται να φωτογραφίζει περισσότερο τις συντάξεις που χορηγεί το ταμείο της ΔΕΗ και οι οποίες παραμένουν εκ των υψηλότερων.

Κατάργηση των εξαιρέσεων από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ. Για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΟΑΕΕ (που αντιμετωπίζει και τα μεγαλύτερα προβλήματα) εξετάζεται να διευρυνθεί η ασφαλιστική του βάση με την επαναφορά από τον ΟΓΑ και το ΙΚΑ περίπου 60.000 ασφαλισμένων. Παραδείγματα εξαιρέσεων αποτελούν τα τουριστικά καταλύματα, οι έμποροι και βιοτέχνες σε περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, οδηγοί ταξί, εργολάβοι, ορκωτοί λογιστές κτλ. Συνολικά υπάρχουν 16 επαγγελματικές κατηγορίες που ενδέχεται να επιστρέψουν στον ΟΑΕΕ. Επίσης, η κυβέρνηση δείχνει ότι στηρίζει το νέο πακέτο μέτρων στην αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ. Ήδη έχει εφαρμόσει ένα μοντέλο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ και τώρα εξετάζει τα σχέδια για την ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ. Ακόμα δεν είναι γνωστό το πώς θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων, ούτε πόσες είναι που θα τεθούν σε καθεστώς αναδιάρθρωσης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι με τις παρεμβάσεις αυτές δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορέσει να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των 6,7 δις. ευρώ που εντοπίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την περίοδο 2014-2016.

Σε μεγάλο βαθμό το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το κενό αυτό θα καλυφθεί και από την βελτίωση της απόδοσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Δεν αποκλείεται βέβαια στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται να μειωθεί και το ύψος του κενού αυτού.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση «ζητεί από τους εταίρους τήρηση των δεσμεύσεων και αναγνώριση της προσπάθειας που έχει καταβάλει η χώρα για νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών της μεγεθών και προώθηση των μεταρρυθμίσεων», στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Τρόικα να υποχωρήσει στις πιέσεις για νέα μέτρα και παράλληλα να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα