Στουρνάρας: Μας περιμένει κόλαση διαπραγματεύσεων με την Τρόικα μέχρι τον Ιούνιο

Σκληρή περίοδος συζητήσεων με την Τρόικα περιμένει τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα τους επόμενους μήνες.Σύμφωνα με τον ίδιο, έως και τον Ιούνιο αναμένεται «κόλαση» συζητήσεων καθώς μέχρι τότε θα παιχθούν και θα κριθούν όλα με τους δανειστές. Ακόμα ξεκαθαρίζει ότι οι εκλογές είναι απειλή για το πολιτικό σκηνικό της χώρας

και αποκλείονται κατηγορηματικά από το Μαξίμου.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο κ. Στουρνάρας παρουσιάζει ως μονόδρομο την επιστροφή των δανειστών έτσι ώστε να τεθούν στο τραπέζι των διαπρραγματεύσεων η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για την περίοδο 2014-2015. Ακόμα, μαχητικοί πρόκειται να είναι τουλάχιστον πέντε υπουργοί οι οποίοι θα βρεθούν και στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς πρόκειται να περάσουν από ιερά εξέταση. Πρόκειται για τους Γιάννη Στουρνάρα, Γιάννη Βρούτση, Κωστή Χατζηδάκη, Κυριάκο Μητσοτάκη και Άδωνι Γεωργιάδη.

Στο κέντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν επιπλέον μέτρα - πέρα από τις απολύσεις στο Δημόσιο - τα οποία θα έχουν στόχο να κλείσει η ψαλίδα έως και το 2015, ενώ ακόμα το έλλειμμα στα Ταμεία και την Υγεία συνεχίζουν να αποτελούν φλέγοντα θέματα.

Ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα, αλλά μόνο στοχευμένα μέτρα, με το μεγαλύτερο βάρος να δίνεται στην περιστολή των δαπανών. Επίσης, θα δοθεί μεγάλο βάρος στην αύξηση της φορολογίας εισοδήματος κατά 820 εκατομμύρια ευρώ, εξαιτίας της κατάργησης της φοροαπαλλαγής, στην αύξηση φορολογίας σε τσιγάρα και ποτά ώστε να εξασφαλιστούν 190 εκατομμύρια ευρώ υπέρ του ΕΟΠΥΥ και στο φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν 50.000 πρόσωπα, που έβγαλαν χρήματα σε καταθέσεις στο εξωτερικό.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Τρόικας, ο διπλασιασμός του πρωτογενούς πλεονάσματος από 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014 σε 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα