Στρατιώτης ομολογεί για να μην τον θανατώσουν: Άνανδρη πράξη να σκοτώσω 16 αμάχους

Δημόσια «συγγνώμη» ζήτησε ο Αμερικανός στρατιώτης, Ρόμπερτ Μπέιλς, για την δολοφονία 16 αμάχων Αφγανών κατά την διάρκεια της θητείας του.

Ο παρασημοφορημένος στρατιώτης χαρακτήρισε την πράξη του «άνανδρη» κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης από την οποία θα καθοριστεί εάν θα παραμείνει για όλη του τη ζωή στη φυλακή. Ο βετεράνος έχει υπηρετήσει συνολικά τέσσερις θητείες σε Ιράκ και Αφγανιστάν και κατά την διάρκεια της ακρόασης παραδέχτηκε ότι πυροβόλησε τους Αφγανούς χωρικούς εισβάλλοντας νύχτα στα σπίτια του στην επαρχία Κανταχάρ, τον Μάρτιο του 2012.

«Ένα

συγγνώμη δεν αρκεί, όμως ζητάω συγγνώμη. Αυτό που έκανα ήταν μια άνανδρη πράξη», είπε απευθυνόμενος στους ενόρκους στο στρατοδικείο της Πολιτείας Ουάσινγκτον.

Ο Μπέιλς προκειμένου να γλυτώσει την θανατική ποινή κατέληξε σε συμφωνία με τις αρχές τον περασμένο Ιούνιο προκειμένου να γλυτώσει τη θανατική ποινή. Το σώμα των ενόρκων, που αποτελείται από έξι στρατιωτικούς, θα αποφασίσει εάν θα φυλακιστεί ισοβίως ή αν θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει την αποφυλάκισή του υπό όρους μετά από 20 χρόνια.

Οι συνήγοροί του επιχείρησαν να αποδείξουν ότι ο στρατιώτης είχε καταρρεύσει ψυχολογικά κατά την τελευταία του αποστολή στο Αφγανιστάν και ότι έπασχε ήδη από διαταραχή μετατραυματικού στρες και από εγκεφαλική βλάβη Η στρατιωτική εισαγγελία από την άλλη, κατηγορεί για προμελέτη, καθώς ο Μπέιλς οπλισμένος με ένα πιστόλι, έναν εκτοξευτήρα οπλοβομβίδων και ένα τουφέκι, έφυγε δύο φορές από τη βάση του, κατά τη διάρκεια της νύχτας για να πραγματοποιήσει το σχέδιό του, ενώ την πρώτη φορά που επέστρεψε είπε σε έναν συνάδελφό του “Μόλις σκότωσα κάτι ανθρώπους”.

Το σώμα των ενόρκων, που αποτελείται από έξι στρατιωτικούς, θα αποφασίσει εάν ο κατηγορούμενος θα αντιμετωπίση ποινή ισόβια φυλάκιση ή αν θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει την αποφυλάκισή του υπό όρους μετά από 20 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα