Σβήνει το φάντασμα των πρόωρων εκλογών – Μεγάλος συμβιβασμός εν όψει

Προχθές το βράδυ, καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν πως «με τα τωρινά δεδομένα, είμαστε πολύ κοντά σε πρόωρες εκλογές». Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν πως καθοριστικής σημασίας θα ήταν η χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και όντως, έτσι ήταν. Μετά λοιπόν και τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, κατέστη σαφές πως εκλογές θα προκύψουν μόνο από κάποιο ατύχημα, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως όλα τα προβλήματα της τρικομματικής

λύθηκαν ως δια μαγείας.

Επιμέλεια: Γιώργος Ευγενίδης

Ώρα 17:00. Ο Αντώνης Σαμαράς τηλεφωνεί για δεύτερη φορά στον Ευάγγελο Βενιζέλο, αποσκοπώντας σε μια προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών. Έχει προηγηθεί η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, οπότε και ο πρώτος μετέφερε στον Ακάρνανα πολιτικό, το περιεχόμενο της μεταμεσονύκτιας συνομιλίας του με τον πρωθυπουργό. Οι δύο πολιτικοί αποφασίζουν να χαράξουν κοινή γραμμή και με αυτή να προσέλθουν στη σύσκεψη. Στις 17:30 προκύπτει από κάπου ως διαρροή πως ο Φώτης Κουβέλης δεν θα προσέλθει στη σύσκεψη. Τα τηλέφωνα των πολιτικών συντακτών και τα μηνύματα παίρνουν γρήγορα φωτιά μέχρι να διαψευστεί εν ριπή οφθαλμού η εν λόγω πληροφορία. Αυτό που προκύπτει είναι πως ο Φώτης Κουβέλης θα κατευθυνθεί κανονικά στο Μαξίμου αλλά παράλληλα έχει ζητήσει από στελέχη του κόμματός του να βρίσκονται στα γραφεία της Αγίου Κωνσταντίνου. Έχει προηγηθεί μια συνάντηση με βουλευτές του κόμματος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου τώρα, προετοιμάζεται το εναλλακτικό σχέδιο. Εν πολλοίς πατάει σε αυτό που διέρρευσε χθες στον Τύπο (και φάνηκαν να απορρίπτουν οι άλλοι δύο εταίροι) αλλά δεν είναι το ίδιο. Αυτό το σχέδιο, όπως αποκάλυψε και το koolnews,gr, θα παρουσιαστεί σήμερα από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το Φώτη Κουβέλη στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων τους. Σε κάθε περίπτωση, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν είναι καθόλου αρνητικοί σε αυτό το σχέδιο, οι παράμετροι του οποίου δεν έχουν διασαφηνιστεί ακόμα, και λογικά δεν θα συναντήσουν σοβαρές ενστάσεις από τα μέλη των κομμάτων τους. Άλλωστε, χρειάστηκε να επέλθει ένας γιγαντιαίος πολιτικός συμβιβασμός σε επίπεδο κορυφής για να τιναχθεί αυτό το σχέδιο στον αέρα σε επίπεδο Κοινοβουλευτικών ομάδων. Είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους λεγόμενους… σκληροπυρηνικούς (στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Καρχιμάκης, Μωραΐτης, Παναγιωτακόπουλος, στη ΔΗΜ.ΑΡ πιθανώς Αναγνωστάκης και μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας), οι οποίες όμως δεν φαίνονται ικανές να αναστείλουν τη διάθεση συμβιβασμού που πλέον πλανάται πάνω από τη Βουλή.

Αυτό κατέστη σαφές και χτες από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών. Αν και η έξοδος του Ευάγγελου Βενιζέλου από το Μαξίμου προκάλεσε τον τρόμο στους πολιτικούς συντάκτες και σε πολλούς πολίτες (το twitter κατακλύστηκε από σχόλια για νέο…2007), εντούτοις οι δηλώσεις του ήταν πολύ προσεχτικές και μετριοπαθείς. Το ίδιο ισχύει και για τον Φώτη Κουβέλη. Και οι δύο αρχηγοί εμφανίστηκαν ως υπέρμαχοι της εθνικής ενότητας, ξόρκισαν τις εκλογές και έθεσαν κατά βάση ζητήματα λειτουργίας και συντονισμού της κυβέρνησης. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως στις τοποθετήσεις τους ήταν το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκαν σε επαναλειτουργία της ΕΡΤ, όπως τόνιζαν μετ’ επιτάσεως την Τετάρτη. Αυτό ήταν εξ’ αρχής δείγμα πως οι δυο πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση είχαν βάλει νερό στο κρασί τους, ενώ το ίδιο είχε κάνει και ο Πρωθυπουργός προκειμένου να αποφευχθεί ο εφιάλτης των εκλογών. Όπως σημείωναν και πηγές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. άλλωστε, ένα 80% του κόσμου δεν επιθυμεί τις εκλογές, ενώ συν τοις άλλοις και η Τρόικα άφησε σαφές μήνυμα να μην γίνουν τώρα εκλογές.

Φυσικά, δεν θεωρείται άσχετο το γεγονός πως σήμερα το απόγευμα ξεμπλόκαρε και η δόση των 3,5 δισ ευρώ, η οποία στα χαρτιά είχε κολλήσει για τεχνικούς λόγους-υπήρχαν όντως και τεχνικά κωλύματα-αλλά χρησιμοποιήθηκε και ως μοχλός πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση. Άλλωστε, στο τραπέζι της αυριανής σύσκεψης θα πέσει για λίγο το θέμα της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ και θα δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στα ζητήματα που έχουν ανακύψει από τον έλεγχο της Τρόικα, η οποία έβγαλε πολλές κίτρινες κάρτες, με έμφαση στα ασφαλιστικά ταμεία και ιδίως στον ΕΟΠΠΥ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του koolnews.gr είναι βαρύ το κλίμα για τον διοικητή του οργανισμού, τον εκ της ΝΔ προερχόμενο Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο. Τέλος, στο τραπέζι θα πέσουν και ζητήματα όπως ο ανασχηματισμός, ο επανακαθορισμός των σχέσεων των κυβερνητικών εταίρων και ο πιο αποτελεσματικός συντονισμός για να αποφεύγονται τα κυβερνητικά φάλτσα. Αναμένεται να γίνει επίσης συζήτηση για τον νέο Υφυπουργό με αρμοδιότητα τα θέματα της ΕΡΤ, ενώ για τη θέση ακούγονται τα ονόματα του Εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜ.ΑΡ., Ανδρέα Παπαδόπουλου και του Βουλευτή Αρκαδίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στενού συνεργάτη του Βαγγέλη Βενιζέλου, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Τέλος, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έκρυβε και δύο εκπλήξεις: τον παροπλισμό του Γιάννη Στουρνάρα και την επανενεργοποίηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Οικονομικών μπήκε λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα, βρέθηκε αρχικά στον ίδιο χώρο με τους εκπροσώπους των κομμάτων και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκου. Έτσι, παρά τις αντίθετες πληροφορίες, ο κύριος Στουρνάρας ουδέποτε μπήκε στο δωμάτιο της σύσκεψης, όπου αντίθετα βρισκόταν από την πρώτη στιγμή ο Υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης. Από την άλλη, ο Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος απετέλεσε persona non grata τις τελευταίες μέρες για ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΔΗΜ.ΑΡ. εμφανίστηκε τελευταίος μπροστά στις κάμερες και έκανε μια σύντομη δήλωση. Έτσι, στο πρόσωπό του εκπροσωπήθηκε όχι μόνο η ΝΔ αλλά και η κυβέρνηση, δείγμα του συμβιβασμού, στον οποίο είναι κοντά τα κόμματα.

Όπως προαναφέρθηκε, η καθοριστική σύσκεψη της Πέμπτης τοποθετήθηκε για τις 20:30, μιας και ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει γύρω στις 19:15 από τη Βιέννη, όπου θα βρεθεί για να παραστεί σε εκδήλωση του ΕΛΚ για τον υποψήφιό του για την Προεδρία της Κομισιόν το 2014. Οι οριστικές εξελίξεις λοιπόν δρομολογούνται για σήμερα προκειμένου να αποσαφηνιστεί εάν η φαινομενική σύγκλιση, θα αποτρέψει το οριστικό σπάσιμο του ήδη ραγισμένου κυβερνητικού γυαλιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα