Συμφωνία με την Τρόικα αλλά όχι τώρα – Τα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης

Για τις 17 φεβρουαρίου μετατίθεται όπως όλα δείχνουν η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας καθώς οι διαφορές που υπήρχαν τον Δεκέμβριο δεν έχουν γεφυρωθεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», στελέχη του οικονομικού επιτελείου αλλά και κατώτερων κλιμακίων της Τρόικας, αναφέρουν πως η προγραμματισμένη για αυτή την εβδομάδα άφιξη των εκπροσώπων των πιστωτών στην Αθήνα αναβάλλεται με τους Τροϊκανούς να επιστρέφουν στην Αθήνα

στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Αυτό σημαίνει ότι το ορόσημο της 27ης Ιανουαρίου για την ολοκλήρωση της συμφωνίας μάλλον θα χαθεί, αν και ορισμένοι διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι δεν έχουν αποκλειστεί όλες οι πιθανότητες. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει πως η σύγκλιση θα επιτευχθεί τον Φεβρουάριο και οι εκταμιεύσεις των δόσεων θα γίνουν στα τέλη του μήνα με αρχές Μαρτίου.

Η νέα διαφαινόμενη καθυστέρηση αναδεικνύει τον βαθμό δυσκολίας του εν λόγω ελέγχου. Η τρόικα έχει διαμηνύσει προς την ελληνική πλευρά, ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα εάν δεν είναι ξεκάθαρο ότι από τις συναντήσεις θα προκύψει συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις δύο πλευρές τις χωρίζει απόσταση τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών, όσο και με την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Οι επικεφαλής της τρόικας έχουν διαμηνύσει προς την ελληνική πλευρά ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα εάν δεν είναι ξεκάθαρο ότι από τις συναντήσεις θα προκύψει συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις δύο πλευρές χωρίζει απόσταση τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών, όσο και με την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ειδικότερα:

1. Δημοσιονομικό κενό του 2014. Η τρόικα το υπολογίζει μεταξύ του 1 και 1,5 δισ. ευρώ και περιμένει από την κυβέρνηση να παρουσιάσει τα μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί. Σύμφωνα με τους δανειστές της χώρας, το πρόβλημα δημιουργείται από:

Την διαφορετική πρόβλεψη για την εισπραξιμότητα του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που θα εφαρμοστεί το 2014. Η τρόικα επιμένει ότι θα εισπραχθούν 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ.Την τρύπα που θα προκληθεί από τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% για ολόκληρο το έτος. Η απώλεια επί των εσόδων είναι, σύμφωνα με το υπουργείο, 107 εκατ. ευρώ το πολύ, ενώ η τρόικα θεωρεί ότι θα κινηθεί μεταξύ 200 και 250 εκατ. ευρώ.Το κενό που θα προκληθεί από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου της σταδιακής μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες. Η τρόικα επιμένει στην υλοποίηση του μέτρου και δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω. Στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται όλα τα ενδεχόμενα σενάρια για να διαπιστώσουν το ακριβές ύψος των ζημιών που θα προκληθούν στα Ταμεία. Συνολικά, προβλέπεται ότι η μείωση θα γίνει σε βάθος τριετίας και θα πρέπει να φθάσει στο 3,9%, ενώ οι αρχικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι το κόστος του μέτρου θα είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια εφαρμογής του.

2. Δημοσιονομικό κενό του 2015. Η ελληνική πλευρά υπολογίζει ότι το κενό στον προϋπολογισμό του 2015 θα είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Ομως, η τρόικα το υπολογίζει σε 2 με 3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το ακριβές ύψος του εξαρτάται από το εάν η Ελλάδα αποφασίσει για το 2014 να λάβει νέα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα (τότε θα είναι πέριξ των 2 δισ. ευρώ) ή προσωρινού χαρακτήρα (θα ανέλθει στην περιοχή των 3 δισ. ευρώ).

3. Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) παρέδωσε στην τρόικα ένα πρώτο σχέδιο για το ποιοι είναι αυτοί οι φόροι, πόσοι είναι (περίπου 150-200) και τι μπορεί να γίνει με αυτούς.

Για όλα τα παραπάνω θέματα, η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να κάνει εκπτώσεις και πως τα θεωρεί πρωτεύουσας σημασίας για να ολοκληρωθεί επιτυχώς ο έλεγχος που έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Πάντως, στελέχη της τρόικας παραδέχονται ότι υπάρχουν και κάποια καλά νέα.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα