Τα σημεία σύγκλισης του Σαμαρά και η ατζέντα των Κουβέλη-Βενιζέλου

Ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει έως τώρα, επιμένει στο «λουκέτο» της ΕΡΤ, αλλά είναι διατεθειμένος να κάνει προσωρινό πρόγραμμα έως ότου βγει στον «αέρα» η νέα κρατική τηλεόραση, όπως ζητά ο Φώτης Κουβέλης.

Προτείνει επίσης νέο υφυπουργό για την ΕΡΤ χωρίς αυτό να «αγγίζει» τον Σίμο Κεδίκογλου. Επίσης είναι σύμφωνος για ανασχηματισμό στα τέλη Ιουνίου και για νέα προγραμματική συμφωνία, όπως ζητάει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως πρέπει να αναβαθμιστεί η σχέση μας για να μην παραδώσουμε τη χώρα στον λαϊκισμό, για να μην πάμε σε εκλογές, να μην παραγραφούν τα αδικήματα της «λίστα Λαγκάρντ», να μην πληγεί ο τουρισμός, να μην κινδυνέψουν οι επενδύσεις, να μην ακυρωθεί η μεγάλη ευκαιρία των αποκρατικοποιήσεων που μπορούν να αναβαθμίσουν τη χώρα μας ενεργειακά και γεωστρατηγικά.

Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, αυτά είναι τα εννέα βήματα που προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς για την απεμπλοκή από την κυβερνητική κρίση:

1) Προσωρινή διακομματική διοικούσα επιτροπή με τυπική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών:

1Α) Να προσλάβει τον απαραίτητο αριθμό προσώπων (δημοσιογράφων και τεχνικών) και ό, τι άλλο απαιτείται για να λειτουργήσει προσωρινά ένα τέτοιο πρόγραμμα

1Β) Η επιτροπή καταρτίζει προσωρινό πρόγραμμα και παρακολουθεί την εφαρμογή του.

1Γ) Η θητεία της επιτροπής θα είναι μέχρι τη συγκρότηση των επίσημων οργάνων της νέας τηλεόρασης.

2) Καταθέτουμε άμεσα νομοσχέδιο για τη νέα ραδιοτηλεόραση και μέσω ΑΣΕΠ, όπου υπάρχουν ελλείψεις κάνουμε προσλήψεις απολυμένων της ΕΡΤ σε άλλους δημόσιους φορείς.

3) Συζητάμε τους στόχους, τις επιδιώξεις, τον προσανατολισμό και τον αριθμό εργαζομένων της νέας ΕΡΤ.

4) Ζητάμε συμβουλευτικό ρόλο του BBC ή άλλου αξιόπιστου συμβούλου για παροχή τεχνογνωσίας.

5) Ορίζουμε από σήμερα αρμόδιο υφυπουργό με αποκλειστική αρμοδιότητα όλα τα παραπάνω διευκρινίζοντας ότι ο Σίμος Κεδίκογλου παραμένει στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου (Το Μαξίμου δεν απαιτεί το πρόσωπο αυτό να ανήκει στη Νέα Δημοκρατία).

6) Ανασχηματισμός στα τέλη Ιουνίου μετά το συνέδριο της Ν.Δ..

7) Επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της τρικομματικής κυβέρνησης.

8) Συζητάμε τον καλύτερο συντονισμό της τρικομματικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο Κουβέλης έχει ως κορυφαίο θέμα στην ατζέντα του την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ενώ σε αυτήν του Βενιζέλου ο ανασχηματισμός και νέα προγραμματική συμφωνία. Όπως όλα δείχνουν απομακρύνεται το ενδεχόμενο εκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα