Τα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα – από τα δαιμονικά της Ισλανδίας ως τα… KFC της Ιαπωνίας

Μπορεί κάποια πράγματα να είναι κοινά σε όλες τις χώρες ή κοινότητες όπου γιορτάζονται τα Χριστούγεννα, ωστόσο δεν είναι λίγα τα κατά τόπους έθιμα που διαφοροποιούν τις συνήθειες μέσω διαφορετικών παραδόσεων.

Στη χώρα μας, όπως και σε πολλές άλλες, η επιρροή της δύσης (και κυρίως της αμερικάνικης κουλτούρας) «αντικατέστησε» το στολισμό του καραβιού με το δέντρο και το χοιρινό

με τη γαλοπούλα στο εορταστικό τραπέζι, οι Τσέχοι όμως για παράδειγμα επιμένουν στον παραδοσιακό… κυπρίνο!

Είναι μόνο ένα από τα έθιμα που σε μας μοιάζουν παράξενα, αλλά σε όσους τα αναπαράγουν καθ’ όλα φυσιολογικά…

1 από 7 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ > Ιαπωνία - KFC

H συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της Ιαπωνίας δεν είναι χριστιανική, αλλά μια Χριστουγεννιάτικη παράδοση γεννήθηκε προ 40 ετών και… επιμένει: ένα ταξίδι στο KFC. Η εκστρατεία μάρκετινγκ που ξεκίνησε την παραμονή Χριστουγέννων του 1974 στην Ιαπωνία η γνωστή αμερικανική αλυσίδα Fast Food είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που εξελίχθηκε σε ένα δημοφιλές hotspot τη συγκεκριμένη μέρα του χρόνου.

Αποτέλεσμα; Η φράση «Kurisumasu ni wa kentakkii!» (Κεντάκι για τα Χριστούγεννα!) θεωρείται γούρι για όσους τη νιώσουν στο… πετσί τους. Τις παραμονές Χριστουγέννων οι πωλήσεις… τηγανητού κοτόπουλου ξεπερνούν τις αντίστοιχες του υπόλοιπου έτους αθροιστικά! Πολλοί είναι εκείνοι που παραγγέλνουν προ ημερών τον KFC… κουβά τους με το πανέ πουλερικό ώστε να αποφύγουν την ουρά σε κάποιο κατάστημα.

Αν κάποιοι νομίζαμε ότι η κατρακύλα των KFC στην Ελλάδα έστειλε στον… ψυχολόγο τους ιδιοκτήτες της εταιρίας μάλλον θα πρέπει να αλλάξουμε γνώμη…

Σουηδία – Ο γιγαντιαίος τράγος

Χριστουγεννιάτικο σύμβολο των σκανδιναβικών χωρών εδώ και αιώνες είναι ο τράγος, «απομιμήσεις» του οποίου χρησιμοποιούνται και ως στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Η σουηδική πόλη Γκέφλε όμως έχει πάει ένα βήμα πιο μπροστά. Κάθε χρόνο ο δήμος κατασκευάζει ένα αχυρένιο ομοίωμα τράγου ύψους 10 μέτρων, ο οποίος δεσπόζει σε μία από τις κεντρικές πλατείες της πόλης.

Από το 1966 που ξεκίνησε το έθιμο ο γιγαντιαίος τράγος έχει καεί 25 φορές από αγνώστους (προφανώς από πιτσιρικάδες), όπως μας ενημερώνει ο τουριστικός οδηγός του Γκέφλε στο διαδίκτυο. Φέτος, είναι αβλαβής μέχρι στιγμής, αλλά η περίοδος των Χριστουγέννων διαρκεί πολλές μέρες…

Ινδία – το εναλλακτικό δέντρο

Στη δεύτερη πιο πολυπληθή χώρα της γης οι Χριστιανοί αντιστοιχούν περίπου στο 2%, δηλαδή σε… μόλις 24 εκατ. ανθρώπους. Λόγω όμως του θερμού κλίματος τα αειθαλή κωνοφόρα δεν ευδοκιμούν τη χριστουγεννιάτικη περίοδο και έτσι τα δέντρα που στολίζονται κυρίως είναι μπανανιές και μάνγκο!

Το πιο χαρακτηριστικό έθιμο είναι όμως άλλο – τα πήλινα καντήλια που τοποθετούνται στις επίπεδες στέγες των σπιτιών και σηματοδοτούν την έναρξη της εορταστικής περιόδου.

Ουκρανία – αραχνούφαντο στολίδι

Ιστός αράχνης ως διακοσμητικό σε χριστουγεννιάτικο δέντρο; Το… ευφάνταστο έθιμο ανήκει στους Ουκρανούς και απηχεί σε μια παράδοση που προέρχεται από ένα ντόπιο παραμύθι.

Σύμφωνα με αυτό, μια ορφανή από πατέρα οικογένεια ήταν τόσο φτωχή που δεν είχε χρήματα να διακοσμήσει το δέντρο της. Μια αράχνη όμως έδωσε τη λύση, σκεπάζοντας το με έναν ιστό το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων. Όταν «είδε» το δέντρο το πρώτο φως της ημέρας, ο ιστός μετατράπηκε σε ένα όμορφο αραχνούφαντο πέπλο από χρυσό και ασήμι.

Ισλανδία – η αιμοβόρα γάτα

Η ισλανδική φολκλόρ έχει μπερδέψει μάλλον τα Χριστούγεννα με κάποια στοιχειωμένη ιστορία τρόμου, στην οποία μια… διαολεμένη γάτα είναι αυτή που σπέρνει τον πανικό. Εκτός από τη γάτα Yule, το γιγαντιαίο, αιμοβόρο, αιλουροειδές που κατά την παράδοση τρομοκρατεί την ύπαιθρο και καταβροχθίζει όσους δεν έχουν λάβει νέα ρούχα για τα Χριστούγεννα (!), υπάρχει και η κακιασμένη… κακάσχημη Grýla. Πρόκειται για μια γιγαντιαία απαίσια γριά με μπαστούνι, που ζει στα βουνά αλλά τις ημέρες των Χριστουγέννων κατεβαίνει στα χωριά για να τραφεί με παιδιά που ήταν ανυπάκουα κατά τη διάρκεια της χρονιάς!

Οι γιοί της πάντως είναι λιγάκι πιο… συμβατοί με το εορταστικό κλίμα, αφού μπορεί – κατά το μύθο – να προσφέρουν σάπια λαχανικά στα παιδιά που δεν ήταν φρόνιμα, αλλά μοιράζουν και δώρα σε αυτά που έζησαν έντιμο βίο…

Ιταλία – Η μάγισσα La Befana

Ποιος είπε ότι οι μάγισσες με σκουπόξυλο είναι αμιγώς κακές; Στην Ιταλία συναγωνίζονται σε φήμη τον Αγιο Βασίλη (Babbo Natale), καθώς μια τέτοια, η La Befana είναι αυτή που «εμφανίζεται» τα Θεοφάνια για να μοιράσει δώρα στα παιδιά.

Βάσει της παράδοσης πρόκειται για μια ηλικιωμένη γυναίκα, στη Βηθλεέμ, που λόγω της αφοσίωσης της στο σκούπισμα, αρνήθηκε να φιλοξενήσει και να κατευθύνει τους τρεις μάγους στη φάτνη του Χριστού. Γρήγορα όμως το μετάνιωσε και πήρε δώρα, ξεκινώντας να ψάχνει το δρόμο για τη φάτνη. Δεν τον βρήκε όμως ποτέ και έκτοτε επισκέπτεται, στην αιωνιότητα, κάθε σπίτι όπου υπάρχει παιδί, αφήνοντας δώρα.

Τσεχία – Ποια γαλοπούλα; Ο κυπρίνος

Από τον 11ο αιώνα, οπότε κάποια μοναστήρια της Βοημίας είχαν κατασκευάσει τεχνητές λίμνες για ιχθυοκαλλιέργεια, χρονολογείται η ανάδειξη του κυπρίνου σε… στυλοβάτη του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στην Τσεχία. Μέχρι εδώ όλα καλά, τι γαλοπούλα, τι… ψαράκι θα πει κανείς.

Έλα όμως που το έθιμο είχε επί σειρά ετών και μια αρκετά… βιτσιόζικη παράμετρο. Ο κυπρίνος έπρεπε να αγοράζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν από την 25η Δεκεμβρίου και να ζει στην μπανιέρα του σπιτιού έως το… μαρτυρικό του θάνατο την παραμονή των Χριστουγέννων!

Τα τελευταία χρόνια έχει εκλείψει πάντως η συγκεκριμένη παράδοση, το ψάρι έχει μες στην… ατυχία του την τύχη να μεταφέρεται απευθείας απ’ το φυσικό του περιβάλλον στην κουζίνα.

The post Τα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα – από τα δαιμονικά της Ισλανδίας ως τα… KFC της Ιαπωνίας appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα