Τέλος η Παναρίτη – Δεν πάει στο ΔΝΤ μετά από έντονο παρασκήνιο

Δεν θα πάει τελικά στο ΔΝΤ η Έλενα Παναρίτη ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, έπειτα από τις αντιδράσεις της πλειονότητας των βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Τις επόμενες ώρες η κ. Παναρίτη αναμένεται να αρνηθεί τον διορισμό.
Το όλο θέμα έφερε αναταράξεις στην κυβέρνηση

και τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, εκτός από δημόσιες τοποθετήσεις, πάνω από 35 βουλευτές συνέταξαν κείμενο το οποίο έχουν σκοπό να αποστείλουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Φαίνεται όμως πως δεν θα προχωρήσουν στην αποστολή καθώς έως το βράδυ της Κυριακής, η κ. Παναρίτη θα έχει ξεκαθαρίσει το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες και μπροστά στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του ζήτησε να δώσει τέλος στο θέμα (η κ. Παναρίτη ήταν επιλογή του κ. Βαρουφάκη) τονίζοντας ότι μέσα στη συγκεκριμένη συγκυρία δεν θέλει ακόμη ένα εσωκομματικό μέτωπο.

Πάντως η κ. Παναρίτη με ανάρτησή της στο twitter αναφέρει ότι δεν έχει κάνει δηλώσεις διαψεύδοντας έτσι δημοσιεύματα τα οποία υποστήριζαν πως η κ. Παναρίτη είχε δηλώσει ότι «αν δεν με θέλουν μια, δεν τους θέλω δέκα».

Νέα σενάρια για παραίτηση Βαρουφάκη

Το όλο θέμα επανέφερε και το ζήτημα παραίτησης Βαρουφάκη, κάτι που διέψευσε ο ίδιος, επίσης με ανάρτησή του στο twitter.

Όπως αναφέρει με σκωπτικό τρόπο, «οι φήμες περί επικείμενης παραίτησής μου (για πολλοστή φορά) είναι χονδροειδώς πρόωρες».

Λίγο αργότερα, με δεύτερο tweet, ο υπουργός Οικονομικών παραφράζει τον γνωστό οικονομολόγο Τζον Μέiναρντ Κέυνς, γράφοντας: «Μακροπρόθεσμα είμαστε όλοι νεκροί. Τ.Μ.Κέινς (μεσοπρόθεσμα, εκείνοι που νοσταλγούν τις μέρες της τρόικα είναι κολλημένοι μαζί μου ως υπουργό Οικονομικών)».

Πυρ ομαδόν από βουλευτές και στελέχη

Υπενθυμίζεται ότι οι αντιδράσεις δεν προήλθαν μόνο ή κυρίως από την αριστερή πτέρυγα αλλά από τα πιο μετριοπαθή στελέχη και από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα. Κατ αρχάς ήταν η ανάρτηση στο twitter του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη: «Δεν συμφωνώ με την επιλογή της κας Παναρίτη για την εκπροσώπηση μας στο ΔΝΤ. Ζητώ από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να την επανεξετάσουν».

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι το σχόλιο αυτό υιοθέτησε και αναπαρήγαγε κάνοντας retweet ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης δήλωσε: “Η επιλογή Παναρίτη για το Δ.Ν.Τ είναι ακατονόητη και προσβάλλει την κοινωνία. Πρόκειται για πρόσωπο που συμβολίζει το παρελθόν του μνημονίου. Δικαιολογημένα έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Κ.Ο. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί όχι από ένα πρόσωπο, αλλά από τα αρμόδια συλλογικά κυβερνητικά όργανα”.

Από τον Φεβρουάριο οι αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις για την κ. Παναρίτη είχαν εκδηλωθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τον Φεβρουάριο όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης την είχε ορίσει στην ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες για τις διαπραγματεύσεις. Το σχόλιο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τότε «αν θα εκπροσωπεί την Ελλάδα ή θα είναι σύμμαχος των Τόμσεν και Σόιμπλε;».

Η σύμβουλος του Φουτζιμόρι εκπρόσωπος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Για τους αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Παναρίτη είναι «κόκκινο πανί» καθώς η συνεργασία μαζί της αναιρεί τις βασικές αρχές του κόμματος. Γνωστή για τις ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις της με τις οποίες είχε κάνει διεθνή καριέρα πρώτα σαν σύμβουλος του δικτάτορα Φουτζιμόρι στο Περού, την οποία στην συνέχεια κατέγραψε και σε βιβλία:«Το φαινόμενο του Φουτζιμόρι: Κυβερνητική μεταρρύθμιση μέσω της άμεσης δημοκρατίας», «Τίτλοι ιδιοκτησίας: Το θαύμα του Περού» και «Στρατηγικές ιδιωτικοποίησης». (Για όσους δεν γνωρίζουν τον Φουτζιμόρι, ήταν ο δικτάτορας που εγκατέλειψε το 2.000 το Περού αφού καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση για μαζικές δολοφονίες, κατάχρηση εξουσίας, υπεξαίρεση χρήματος και διαφθορά γιατί ξεπούλησε τη χώρα του με τις νεοφιλελεύθερου τύπου «μεταρρυθμίσεις» τις οποίες εκθειάζει η κα Παναρίτη. Στην συνέχεια η κα Παναρίτη υπήρξε στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπζας και το 2009 την βρήκε βουλευτή του Γιώργου Παπανδρέου και σύμβουλο για το πρώτο μνημόνιο το οποίο είχε χαρακτηρίσει «τολμηρή αρχή».

The post Τέλος η Παναρίτη – Δεν πάει στο ΔΝΤ μετά από έντονο παρασκήνιο appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τέλος, Παναρίτη –, ΔΝΤ,telos, panariti –, dnt