Τέλος ο Μανιτάκης λόγω Τρόικας; Ο ρόλος Στουρνάρα και η δήλωση βόμβα «Αν είμαι πρόβλημα φεύγω»

08:43 6/4/2013 - Πηγή: KoolNews

Δεν συζητούν με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, οι Τροϊκανοί δυσαρεστημένοι από την στάση του στο θέμα της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα οδηγώντας σε πλήρη ρήξη τις σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο τελευταίος έριξε το θέμα του δημοσίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών της ελληνικής κυβέρνησης απουσία του κ. Μανιτάκη προκαλώντας την έντονη αντίδρασή του.

Σύμφωνα με σημερινή δήλωσή του στην

εφημερίδα Καθημερινή προτίθεται μάλιστα να παραιτηθεί από το υπουργείο του «Αν το πρόβλημα για τη δόση είμαι εγώ να παραδώσω το υπουργείο» όπως χαρακτηριστικά είπε μετά την απόρριψη από την Τρόικα του νέου σχεδίου που κατέθεσε για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Η Τρόικα ζητά πιο δραστικές και άμεσες λύσεις από εκείνες που περιλαμβάνει το σχέδιο, απαιτεί δηλαδή απολύσεις ενώ ο αρμόδιος υπουργός αρνείται αντιπροτείνοντας αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων και επιλεκτικές απολύσεις όσων δημοσίων υπαλλήλων καταδικαστούν τελεσίδικα για παραπτώματα.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια του κυβερνητικού επιτελείου είναι το γεγονός πως σε όσες συσκέψεις έγιναν από τον πρωθυπουργό εν όψει της άφιξης της Τρόικας, ο κ. Μανιτάκης δεν συμμετείχε…

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών η κυβέρνηση επισήμανε σε κάθε τόνο ότι στις συζητήσεις με την Τρόικα εκπροσωπείται από τον κ. Στουρνάρα και μόνο με αποτέλεσμα την απάντηση από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέσω κύκλων του κ. Μανιτάκη: «Όποιος κάνει την διαπραγμάτευση να βάζει και την υπογραφή του»…

Ο υπουργός είχε συζητήσεις με τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος και τον επέλεξε για τη θέση αυτή και τον στηρίζει στην προώθηση του σχεδίου για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Η ΔΗΜΑΡ φέρεται δυσαρεστημένη με τον αποκλεισμό του κ. Μανιτάκη από τις συζητήσεις με την Τρόικα που αφορούν τόσο άμεσα το υπουργείο του και οι πληροφορίες λένε ότι το πρωθυπουργικό γραφείο κατέβαλε μέχρι αργά χτες προσπάθεια να ρίξει τους τόνους. Δόθηκε μάλιστα έμφαση στο αυριανό ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά με την Τρόικα κατά την οποία θα προσπαθήσει να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών ότι το σχέδιο Μανιτάκη για το δημόσιο είναι εφαρμόσιμο και θα αποδώσει τις οικονομίες κλίμακος που αναμένουν οι δανειστές ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα του Δημοσίου.

Το αγκάθι βεβαίως είναι η εμμονή της Τρόικας να ορισθεί από την κυβέρνηση συγκεκριμένος αριθμός υποχρεωτικών αποχωρήσεων, μεγαλύτερος από τον αριθμό των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης που τους έχει στείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Και σε αυτό δεν αναμένεται να υποχωρήσουν εύκολα…

Keywords
Τυχαία Θέματα