Τέσσερα χρόνια από την δολοφονία του Αλέξη γρογορόπουλου

Μία δολοφονία ενός μαθητή στα Εξάρχεια ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει γενικευμένες αντιδράσεις και ακολούθως εξέγερση σε όλο το κέντρο της Αθήνας. Ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 όταν πέθανε ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

Λίγο μετά τις 21:00 στην διασταύρωση των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια ένας κρότος από όπλο ακούστηκε. Ήταν το περίστροφο του Επαμεινώνδα Κορκονέα που εκπυρσοκρότησε πάνω στο κορμί του μικρού Αλέξη.

Όλα ξεκίνησαν με ένα

διαπληκτισμό αστυνομικών με νεαρούς. Το περιπολικό που βρισκόταν στο σημείο αποχωρεί και απομένουν οι πεζοί ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης. Ο διαπληκτισμός συνεχίζεται, ο Κορκονέας ζητά τον λόγο από τους νεαρούς και βγάζει το όπλο του. Ρίχνει δύο πυροβολισμούς για εκφοβισμό. Η μία από τις σφαίρες όμως πετυχαίνει τον νεαρό Αλέξη Γρηγορόπουλο ο οποίος πέφτει νεκρός στο έδαφος.

Οι δύο ειδικοί φρουροί αποχωρούν και ειδοποιούν μέσω ασυρμάτου πως δέχθηκαν επίθεση. Το συγκεκριμένο σενάριο διακινείται και από την ΕΛ.ΑΣ. τις επόμενες ώρες μαζί με το σενάριο εποστρακισμού της σφαίρας.

Νεαροί οι οποίοι έχουν δει το περιστατικό διαδίδουν το τι έγινε με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες ώρες η οργή να ξεχειλίσει. Χιλιάδες κόσμου βγαίνει στους δρόμους μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Οδοφράγματα, εμπρηστικές επιθέσεις, συγκρούσεις με την Αστυνομία. Η κατάσταση γενικεύεται. Καίγονται καταστήματα και τράπεζες. Μέσω διαδικτύου τα γεγονότα μαθαίνονται σε όλη την χώρα και το ίδιο σκηνικό απλώνεται σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Η είδηση έχει βγει και εκτός Ελλάδας.

Οι διαρροές από τα επιτελεία πολλές. Λέγεται πως κυβερνητικά στελέχη έκαναν εισηγήσεις μέχρι και για επιβολή στρατιωτικού νόμου. Ωστόσο οι εντολές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας προς την ΕΛ.ΑΣ ήταν σαφείς: διακριτική παρουσία της Αστυνομίας προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση ακόμη περισσότερο και υπάρξουν κι άλλα θύματα.

Τα ίδια γίνονται και τα επόμενα βράδια, ενώ τις ημέρες, πολίτες έβγαιναν στους δρόμους και διαδήλωναν για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Παρά την προσπάθεια των διαδηλωτών για ειρηνικές συγκεντρώσεις, κουκουλοφόροι αμαυρώνουν τις διαδηλώσεις και καταστρέφουν καταστήματα και περιουσίες πολιτών. Συνέχεια έχει το πλιάτσικο.

Τα διεθνή ΜΜΕ έχουν στραμμένο το βλέμμα στην Ελλάδα και αναφέρονται στη δολοφονία μαθητή από αστυνομικό που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την έκρηξη μιας βίαιης εξέγερσης.

Στις 9 Δεκεμβρίου σε κλίμα συγκίνησης εκατοντάδες κόσμου λένε το τελευταίο αντίο στον αδικοχαμένο μαθητή στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου. Στους γύρω δρόμους σημειώνονται και πάλι επεισόδια, λόγω της παρουσίας αστυνομικών.

Ένας από αυτούς βγάζει το περίστροφό του και πυροβολεί στον αέρα. Την ενέργειά του καταγράφουν οι κάμερες.

Η παραπομπή των ειδικών φρουρών

Την υπεράσπιση των ειδικών φρουρών ανέλαβε ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος μίλησε για «εποστρακισμό» και «θέλημα Θεού». Παράλληλα δεν έλειψαν και οι προσπάθειες σπίλωσης παράλλ

Keywords
Τυχαία Θέματα