Τετέλεσται: Η ΔΕΗ «σπάει» σε δύο κομμάτια – Σε ιδιώτες το 30% της επιχείρησης

Πολλές «γκρίζες ζώνες» φαίνεται να έχει το νομοσχέδιο για την δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» το οποίο τέθηκε χθες για δημόσια διαβούλευση όπου και θα παραμείνει για πέντε ημέρες.

Στα σημεία που χρίζουν διευκρίνησης περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για το κομμάτι της εμπορίας, το πελατολόγιο, δηλαδή, που θα εισφερθεί στη νέα εταιρεία, η κατανομή του υφιστάμενου δανεισμού, καθώς και των «επίμαχων» συμβάσεων με την «Αλουμίνιον της Ελλάδος» και

τη Λάρκο, αλλά και θέματα που συνδέονται με τη λειτουργία των ορυχείων που παραχωρούνται στη νέα εταιρεία.

Σύμφωνα με το Έθνος, το σχετικό νομοσχέδιο που ετοίμασαν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΚΑ προβλέπει το σπάσιμο της ΔΕΗ σε δύο εταιρείες με σκοπό την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από την αποκρατικοποίηση σε πρώτη φάση του 30%. Έτσι, δημιουργείται μία εταιρεία, η «μικρή ΔΕΗ», στην οποία θα μεταφερθούν μονάδες, στοιχεία ενεργητικού και παθητικού, προσωπικό αλλά και πελάτες, που να αντιστοιχούν στο 30% της άλλης επιχείρησης, της ΔΕΗ, που απομένει από τη διάσπαση. Με πιο απλά λόγια, από τη ΔΕΗ αποσχίζεται το 30% με περιουσιακά στοιχεία και αντίστοιχο προσωπικό. Αυτή η νέα εταιρεία θα αποκρατικοποιηθεί και θα δοθεί εξολοκλήρου σε ιδιώτη μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Η δραστηριότητα της νέας εταιρίας εκτείνεται σε όλους τους κλάδους της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ενδεικτικώς, στους κλάδους παραγωγής, προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο πακέτο της μικρή ΔΕΗ περιλαμβάνονται μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με λιγνίτη, λιγνιτικά ορυχεία καθώς και υδροηλεκτρικές μονάδες.

Ειδικότερα, στη νέα εταιρία θα μεταφερθούν οι μονάδες:

Λιγνίτης: ΑΗΣ Αμύνταιο Ι & ΙΙ, ισχύος 600 MW, ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330 MW και η άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επίσης τα δικαιώματα της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία που απαιτούνται για τη λειτουργία τους (Αμυνταίου, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι & ΙΙ, Βεύης.Υδροηλεκτρικά: Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW, Θησαυρού, ισχύος 384 MW, 'Αγρας, ισχύος 50 MW, Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW, Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW.Φυσικό αέριο: ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.

Πρόκειται δηλαδή για μονάδες συνολικής ισχύος 2.318 μεγαβάτ συν την άδεια παραγωγής για τη μονάδα Φλώρινας (Μελίτης)2 και τα λιγνιτωρυχεία. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών τής νέας εταιρίας, σε ενδιαφερόμενα για την απόκτησή τους πρόσωπα, τα οποία θα αναδειχθούν στο πλαίσιο ανοικτού, διεθνούς, πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Τα δυνατά σημεία της εταιρείας

Στα δυνατά σημεία της νέας εταιρείας που θα συσταθεί και θα δοθεί σε ιδιώτες είναι το παραγωγικό χαρτοφυλάκιο, συνολικής ισχύος 2.768 MW. Από αυτά τα 1.380 MW είναι λιγνιτικά και προέρχονται από τις δύο μονάδες Αμυνταίου (600 MW), τη μονάδα Μελίτη 1 (330 MW) και την άδεια παραγωγής Μελίτη 2 (450 MW), τα 903 MW είναι υδροηλεκτρικά και προέρχονται από το συγκρότημα του Νέστου, τον υδροηλεκτρικό σταθμό Πουρνάρι 1 και 2 και τις μικρής ισχύος υδροηλεκτρικές μονάδες Αγρας και Εδεσσαίος, ενώ τα 485 MW προέρχονται από τη μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής.

Σε ό,τι αφορά τα ορυχεία, στη νέα εταιρεία μεταβιβάζονται αυτά του Αμυνταίου συμπεριλαμβανομένων και της Λακκιάς, Κλειδιού και Κομνηνών, των Λόφων Μελίτης και της Βεύης. Η παραχώρηση του ορυχείου της Βεύης αποτελεί και ένα από τα θολά σημεία του νομοσχεδίου κι αυτό γιατί η εκμετάλλευσή του συνδέεται με την εκμετάλλευση του κοιτάσματος που βρίσκεται υπό παραχώρηση από το ελληνικό Δημόσιο σε ιδιώτη. Το πώς θα δεσμευθεί ο ιδιώτης να τροφοδοτεί τη νέα εταιρεία δεν διευκρινίζεται στο νομοσχέδιο.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, την αποδοτικότητα των ορυχείων, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι συνολικά στην εταιρεία παραχωρούνται κοιτάσματα 450 εκατ. τόνων, με μέσο όρο θερμογόνου δύναμης στα 1.890 kcal/kg έναντι 1.250 των κοιτασμάτων που απομένουν στην παλαιά ΔΕΗ. Μάλιστα, συνδικαλιστικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η Μικρή ΔΕΗ θα είναι σύντομα μεγαλύτερη από την Παλαιά, αφού με την απόσυρση των προγραμματιζόμενων λιγνιτικών μονάδων το 2019, η λιγνιτική παραγωγή της νέας εταιρείας θα ξεπερνάει το 50% της υφιστάμενης και όχι το 30% που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα