Θα γίνει τελικά το κόμμα του Κέντρου;

Όσοι ζήσανε από κοντά τις εργασίες του συνεδρίου του Ποταμιού χθες και προχθές έφυγαν ίσως περισσότερο προβληματισμένοι από αυτό. Το συνέδριο ολοκληρώνεται σήμερα με την ψηφοφορία για την ανάδειξη του επικεφαλής, τίποτε πάντως δεν φαίνεται ξεκάθαρο για την επόμενη μέρα στο κόμμα και στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Γράφει ο Αλέξης Μαυραγάνης

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην εναρκτήρια ομιλία της Παρασκευής πρότεινε τη δημιουργία ενός σχήματος με την ονομασία

«Κοινοβούλιο του Κέντρου». Σε αυτό, λέει ο επικεφαλής του Ποταμιού, θα πρέπει να αποκλειστούν οι ηγεσίες και τα κομματικά στελέχη της πρώτης γραμμής και να ξεκινήσει ένας διάλογος από τη βάση, με τα κόμματα, τα κινήματα και στα στελέχη στο χώρο του Κέντρου που θα μετρήσει ουσιαστικά τη διαθεσιμότητα για ένα πραγματικό κίνημα αλλαγής. Κατάληξη αυτής της πορείας, θα έβλεπε την εκλογή από τη βάση.

Στην ουσία ο Σταύρος Θεοδωράκης αρνείται την πρόταση της Φώφης Γεννηματά, την οποία άλλωστε περιέγραψε ως «στημένες κομματικές συνδιασκέψεις και παζάρια». Αυτό ενόχλησε τη Φώφη Γεννηματά που χθες στο Συνέδριο ζήτησε από το Ποτάμι να πει το μεγάλο ναι στο διάλογο μεταξύ των δυο κομμάτων στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας μεγάλης παράταξης στην Κεντροαριστερά.

Αν υποθέσουμε ότι ένα πεδίο διαφωνίας των δυο κομμάτων αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί ο διάλογος (το Ποτάμι προτείνει διάλογο μεταξύ της Επιτροπής Διαλόγου, των Κινήσεων του Κέντρου, της Δράσης και άλλων κινήσεων - ενώ το ΠΑΣΟΚ προτείνει Ιδρυτική Συνδιάσκεψη των κομμάτων του χώρου), ένα δεύτερο θα μπορούσε να αφορά το εύρος της συνεργασίας. Ερώτημα δηλαδή παραμένει το εάν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα έβλεπαν με καλό μάτι την παρουσία στελεχών της Δράσης στο νέο σχήμα. Με άλλα λόγια, εάν το νέο αυτό σχήμα στο χώρο του κέντρου θα μπορούσε να γέρνει στα δεξιά ή στα αριστερά. Στο πεδίο αυτό η Φώφη Γεννηματά ήταν σήμερα ξεκάθαρη. Είπε ναι στις μεταρρυθμίσεις, αλλά σημείωσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις έχουν πρόσημο, δεν είναι καραμέλα», υπονοώντας ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να έχουμε προοδευτική κατεύθυνση και να γέρνουν στα αριστερά.

Προσχηματικές ή μη, οι διαφορές των δυο κομμάτων υπάρχουν. Αυτό που σίγουρα πιστώνεται στο Ποτάμι είναι ότι κατάφερε να διοργανώσει ένα Συνέδριο με την παρουσία σχεδόν όλων των στελεχών του Κέντρου, ενώ κατάφερε να φέρει και τους δυο πρώην Πρωθυπουργούς, Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου, τη στιγμή που κανένας από τους δυο δεν πήγε στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Η παρέμβαση μάλιστα του Κώστα Σημίτη ήταν καίρια καθώς για πρώτη φορά τόσο δηλωτικά, σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας ενός τρίτου πόλου, μεταξύ Δεξιάς και της «παράλογης» όπως τη χαρακτήρισε Αριστεράς.

Παρά τα όσα ειπώθηκαν, το σχέδιο δημιουργίας ενός κόμματος του κέντρου παραμένει ακόμη έωλο. Το χειρότερο νέο για το Ποτάμι όμως, είναι ότι από τις τοποθετήσεις των βουλευτών του που δε φαίνεται να στρατεύονται απόλυτα με τις επιλογές του Σταύρου Θεοδωράκη. Ο Χάρης Θεοχάρης, άσκησε δριμύτατη κριτική στον επικεφαλής του κόμματος, κατηγορώντας τον για έλλειψη συλλογικότητας στην ηγεσία, λάθη στις πολιτικές επιλογές και ζήτησε επί της ουσίας επανίδρυση του Ποταμιού - χωρίς να είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρο το πώς την εννοεί. Ο Σπύρος Λυκούδης φάνηκε να επικροτεί το σχήμα που προτείνει ο Σταύρος Θεοδωράκης για τη δημιουργία της μεγάλης σοσιαλδημοκρατικής παράταξης, ενώ αντίθετα, ο Ιάσων Φωτήλας ζήτησε προγραμματική συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Γιώργος Αμυράς πάλι, ζήτησε να επιταχυνθούν οι εργασίες του Κοινουβουλίου του Κέντρου με τη συμμετοχή όλων των σχημάτων - ακόμη και της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και της «Δημιουργία Ξανά» του Θ. Τζήμερου.

Σήμερα θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ανάδειξη των νέων οργάνων αλλά και του επικεφαλής. Ο Παύλος Ελευθεριάδης, στέλεχος του κινήματος και υποψήφιος βουλευτής στην Α΄Αθήνας κατάφερε να συγκεντρώσει το αριθμό των 140 υπογραφών και θα είναι κι αυτός υποψήφιος αρχηγός του κινήματος, με μηδαμινές στην ουσία πιθανότητες εκλογής. Είναι πολύ πιθανό πάντως, κομμάτι της δυσσαρέσκειας στο εσωτερικό του κόμματος να εκφραστεί με ψήφο στον Παύλο Ελευθεριάδη. Ούτως ή άλλως, τα πράγματα για το κόμμα αλλά και το χώρο παραμένουν εξαιρετικά δύσκολα.

The post Θα γίνει τελικά το κόμμα του Κέντρου; appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα