Θα σας δείξω εγώ, θα δείτε τι θα πάθετε! – Οι μεγαλύτεροι προδότες της ιστορίας

Οι παρακάτω κύριοι δεν υπήρξαν όλοι πολιτικοί, αλλά σίγουρα δεν δίστασαν να βάλουν την κουκούλα και να δείξουν με το δάχτυλα.

Γνωρίστε τη γενιά του Χλαπάτσα!

1 από 8 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ > Εφιάλτης

Ο άνθρωπος που μας έδωσε πρώτη φορά info για το μεγαλύτερο τσογλάνι των Θερμοπυλών, δεν ήταν άλλο από τον αρχαίο μπαμπά της ιστορίας Ηρόδοτο. Ο Εφιάλτης, ο προδόταρος των Θερμοπυλών, μπερδεύεται συχνά με τον Εφιάλτη τον Αθηναίο, πολιτικό και μέντορα του μεγάλου Περικλή. Εμάς μας ενδιαφέρει από τη Φθιώτιδα, γιος του Ευρυδήμου ο

οποίος κατέστρεψε τους Σπαρτιάτες το 480 π.Χ. Ο Εφιάλτης παρουσιάστηκε μπροστά στον βασιλιά Ξέρξη και έναντι μιας μεγάλης χρηματικής αμοιβής, του υπέδειξε τη στενή διάβαση που έφερνε από το όρος Καλλίδρομο στις Θερμοπύλες. Ο Λεωνίδας βέβαια δεν ήταν τόσο στόκος για να αφήσει τα νώτα του αφύλαχτα, οπότε όσο εκείνος με το στρατό του αντίκρουαν τους Πέρσες κατά μέτωπο, οι Φωκείς ήταν οι άνθρωποι που ανέλαβαν να φυλάξουν τα στενά. Οι πιστοί 1000 Φωκείς έπεσαν σχεδόν αμέσως από τους 10.000 Αθάνατους των Περσών και οι Σπαρτιάτες που φύλαγαν την επονομαζόμενη Ανοπαία Ατραπός (έτσι λεγόταν το στενό), πέρασαν από την ιστορία στο θρύλο. Ο Εφιάλτης την σκαπούλαρε για τη Θεσσαλία, αλλά δεν κατάφερε να σωθεί. Η Δελφική Αμφικτιονία (η Ομοσπονδία δηλαδή των 12 φυλών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας), τον είχε ήδη επικηρύξει και έτσι ένας συντοπίτης του, ο Αθηνάδης, τον αναγνώρισε και τον σκότωσε.

Keywords
Αναζητήσεις
προδοτες της ιστοριας
Τυχαία Θέματα