Θέμης Αδαμόπουλος: Πρώην ροκάς, «άφησε» τους Rolling Stones και έγινε ιεραπόστολος κατά του Έμπολα

Ο Ελληνοαυστραλός ιεραπόστολος, Θέμης Αδαμόπουλος, από την εποχή που αποφάσισε να πετάξει στην άκρη την ενδυμασία του ροκά και την ηλεκτρική κιθάρα και να φορέσει την ενδυμασία του ιεραπόστολου, έχει αντιμετωπίσει πάρα πολλές μάχες, από τις σφοδρότερες εκείνες στο Φριτάουν της Σιέρα Λεόνεστη Δυτική Αφρική.

Ο άνθρωπος που κάποτε μοιράστηκε την ίδια σκηνή με τους Rolling Stones και τους Beatles,

αντιμετωπίζει αυτήν την εποχή μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής του, τον ιό Έμπολα που μαστίζει τον τόπο γύρω του, σκορπίζοντας τον θάνατο, πανικό και καταστροφή άνευ προηγουμένου. Η περιοχή Φριτάουν της Σιέρα Λεόνε έχει αποκλειστεί και έχουν ακυρωθεί όλες οι πτήσεις εκεί. Αντιμέτωπος με τον χειρότερο εχθρό, ο ιεραπόστολος Θέμης Αδαμόπουλος, προσπαθεί μ' όλες του τις δυνάμεις να τον αντιμετωπίσει.

Είχε το δικό του συγκρότημα

Όταν ένα πρωί ο νεαρός Θέμης είπε στη μητέρα του ότι «η θρησκεία είναι το όπιο του λαού», δίνοντάς της μια γεύση του νέο μαρξισμού, εκείνη έκανε έντρομη το σταυρό της και πήγε στο εικονοστάσι να προσευχηθεί. Ο Θέμης ήταν στο πρώτο έτος της Σχολής Εμπορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, σπουδές που δεν επρόκειτο όμως να ολοκληρώσει. Ο πατήρ (σήμερα) Θέμης Αδαμόπουλος από τις αίθουσες της Σχολής Εμπορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, βρέθηκε να τραγουδά πλάι στον Μικ Τζάγκερ, με το δικό του συγκρότημα «The Flies» ως Themi Adams, κάνοντας το όνειρό του πραγματικότητα.

«Σκέφτηκα ότι αφού τα σκαθάρια έχουν τόση επιτυχία, γιατί όχι και οι… μύγες. Το κλίμα ήταν κατάλληλο και το εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο. Είχαμε μεγάλη επιτυχία. Δίναμε κονσέρτα σ’ όλες τις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας, πάντοτε σε ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες. Το αποκορύφωμα όταν καλεστήκαμε να παίξουμε με τους Rolling Stones στην πρώτη τους τουρνέ στην Αυστραλία το 1965 στο Palais Theatre της St.Kilda. Δίπλα στον Μικ Τζάγκερ, ήταν απίστευτο… αλλά αληθινό».

Το συγκρότημά Flies. Ο Themi Adams μαζί με τους Ρόνι Μπαρνς, Τζον Τόμας και Χανκ Γουάλας

Συνάμα, έπαιρνε μέρος σε κινητοποιήσεις νέων για να σταματήσει ο πόλεμος στο Βιετνάμ, ενδιαφερόταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος, υποστήριζε το κίνημα των γυναικών και μελετούσε με πάθος τα διάφορα θρησκεύματα, προσπαθώντας να βρει απάντηση στα υπαρξιακά ερωτήματα που τον βασάνιζαν. «Το 1972 παρατώ τα πάντα, ακαδημαϊκή καριέρα, τίτλους, φιλοδοξίες, οράματα και ξαναγυρίζω στην ορθοδοξία. Έβλεπα το έργο της Μητέρας Τερέζας και παρ’ ότι η πανεπιστημιακή μου θέση μού εξασφάλιζε ένα καλό μισθό, ένοιωθα φτωχός, πάμφτωχος».

«Αρχίζω τότε μια νέα ζωή. Έχοντας στις αποσκευές μου το ακαδημαϊκό μου παρελθόν, αρχίζω να μελετώ τη Θεολογία. Παίρνω το πτυχίο μου από την Καθολική Θεολογική Σχολή «Corpus Christi» και μετά, με την καθοδήγηση του αρχιεπισκόπου Στυλιανού, φοιτώ στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστόνη. Συνάμα, μελετώ την Εβραϊκή και Αρχαία ελληνική στο Πανεπιστήμιο Harvard. Στη συνέχεια, παίρνω το δοκτορά μου στη Θεολογία από το Πανεπιστήμιο Princeton και γυρίζω στην Αυστραλία, όπου από το 1988 μέχρι το 1998 δίδασκα στη Θεολογική Σχολή του Sydney «Άγιος Αντρέας», καθώς επίσης και στο Πανεπιστήμιο του Sydney Θεολογία και την Αρχαία Αιγυπτιακή Γλώσσα, την Κοπτική. Ως ακαδημαϊκός, είχα μέλλον. Δεν ήμουν, όμως, ικανοποιημένος. Παρακολουθούσα το έργο της Μητέρας Τερέζας και ένοιωθα ένα τεράστιο κενό μέσα μου. Δεν ήμουν με το φτωχό. Δεν χρειάστηκε τότε να παλέψω καθόλου με τον εαυτό μου. Μέσα μου φούντωσε ένας πόθος να είμαι δίπλα στους φτωχούς και να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να είναι η ζωή τους πιο ανθρώπινη. Ένιωσα ότι όλες αυτές οι γνώσεις οδηγούσαν σ’ αυτόν τον δρόμο. Αυτή ήταν η ουσία. Ζήτησα τότε από τον σεβασμιότατο την ευλογία του ν’ αρχίσω ιεραποστολή στην Αφρική. Το 1999 ξεκινώ το έργο μου στην Κένυα με την εντολή του μακαριοτάτου πατριάρχη Αλεξανδρίας και πάσης Αφρικής, Πέτρου, αφού φρόντισε να χειροτονηθώ διάκος, ιερέας και μετά αρχιμανδρίτης», λέει ο ίδιος.

Τα χρόνια της ανέμελης -και ροκ- νιότης

«Ένιωθα ένα τεράστιο κενό μέσα μου. Δεν ήμουν με τον φτωχό. Δεν χρειάστηκε τότε να παλέψω καθόλου με τον εαυτό μου. Μέσα μου φούντωσε ένας πόθος να είμαι δίπλα στους φτωχούς και να κάνω ότι είναι δυνατόν για να είναι η ζωή τους πιο ανθρώπινη. Το 1999 ξεκινώ το έργο μου στην Κένυα, με την εντολή του Μακαριότατου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Πέτρου, αφού φρόντισε να χειροτονηθώ διάκος, ιερέας και μετά αρχιμανδρίτης», δηλώνει.

Από την Κένυα το 2007 ο νέος πατριάρχης Θεόδωρος, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά το έργο του ιεραπόστολου και ανθρωπιστή Θέμη Αδαμόπουλου, του δίνει εντολή να πάει στη Δυτική Αφρική, στη Σιέρα Λεόνε, όπου ο εμφύλιος πόλεμος 12 ολόκληρων χρόνων έχει ισοπεδώσει όλη τη χώρα και έχει αφήσει πίσω του φρικιαστικές εικόνες. Σύμφωνα με τον ιστότοπο ellines.com, το έργο του στηρίζεται οικονομικά από δύο μεγάλους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στην Αυστραλία, το «Paradise Kids for Africa» και το «Light of the World Australia», που έχουν επιτροπές σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Το σκληρό και θεάρεστο έργο του στην Σιέρα Λεόνε

Όπως γράφει η ομογενειακή εφημερίδα Νέος Κόσμος ο ιεραπόστολος Θέμης Αδαμόπουλος μιλώντας για την κατάσταση στην Δυτική Αφρική τόνισε: «η χώρα αυτή έχει δεχτεί πάμπολλα θανατηφόρα πλήγματα. Η Σιέρα Λεόνε ειδικά είναι μια αφάνταστα ανθεκτική περιοχή που δεινοπαθεί, χωρίς ανάσα, από το 1991. Δεν γνωρίζω, αλλά ούτε και μπορώ να φανταστώ άλλη χώρα να έχει υποστεί τόσα πολλά τραύματα για τόσο μακρά περίοδο, από πολέμους, φτώχεια και τώρα τον μεγαλύτερο και φοβερότερο εχθρό όλων, τον Έμπολα. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το επίκεντρό του ήταν στην Γουινέα. Ξαφνικά αποφάσισε να κάνει σφοδρή επίθεση στη Σιέρα Λεόνε και όχι μόνο αυτό, αλλά να εγκατασταθεί και να χρησιμοποιήσει τον τόπο ως ορμητήριο».

Σε χαμηλούς τόνους αναφέρει ότι «πολλοί από τους κατοίκους έχουν διερωτηθεί «γιατί τόσα χτυπήματα». Γιατί ύστερα από δεκαετίες φτώχειας, διαφθοράς, πωρωμένων κυβερνήσεων, όταν ο τόπος και οι άνθρωποί του μπόρεσαν να σταθούν όρθιοι στα πόδια τους, δέχονται το φοβερό χτύπημα του Έμπολα. Η απάντηση βρίσκεται σε μια ωμή πραγματικότητα. Ο Έμπολα έχει χτυπήσει τις τρεις χώρες του κόσμου που έχουν τη χειρότερη ιατροφαρμακευτική υποδομή. Αρκεί να πω ότι το καλύτερο νοσοκομείο εδώ μόλις και είναι ισότιμο μ' ένα μικρό υποτυπώδες στην ύπαιθρο της Αμερικής».

Ένας άλλος παράγοντας, συνεχίζει ο ιεραπόστολος Θέμης Αδαμόπουλος, είναι η έλλειψη μόρφωσης των ανθρώπων της περιοχής που ενώ ζούσε και δρούσε ο Έμπολα δίπλα τους, δεν μπορούσαν να τον δουν. «Εδώ και τρεις μήνες τούς έλεγα ότι ο Έμπολα θα χτυπήσει άσχημα. Τους συνιστούσα να προσέχουν, να σταματήσουν να αγγίζουν τους άρρωστους, να πλένουν τα χέρια τους, να φορούν γάντια και θεωρούσαν ότι ήμουν υπερβολικός. Με άκουγαν και γελούσαν. Πολλοί μάλιστα άρχισαν να με αποκαλούν “πατέρα Έμπολα". Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν πήγαινα να συναντήσω τους ζητιάνους στους δρόμους, τους έλεγα "κύριοι προσέχετε. Αν δεν μπορείτε να σταματήστε να ζητιανεύετε, αποφεύγετε να αγγίζετε τα χέρια εκείνων που σας δίνουν χρήματα". Με κοίταζαν και γελούσαν. Ακόμη και τώρα που έχει χτυπήσει με τόση σφοδρότητα, υπάρχουν ορισμένοι που εθελοτυφλούν. Οι περισσότεροι εντούτοις έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και ζητούν διέξοδο. Όχι στους γιατρούς, αλλά στη μαύρη μαγεία. Βλέπουν τον γιατρό με τη μάσκα και τη σύριγγα και φοβούνται ότι θα τους δηλητηριάσει. Οπότε η διαφώτιση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση».

Και σ' αυτό το επίπεδο γίνονται πολλά από τη δική του πλευρά. Εκτός από την προσευχή και τη διαφώτιση, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τρόφιμα και φάρμακα. Πρέπει να βρεθεί τρόπος οι άνθρωποι αυτοί να σταματήσουν να ζητιανεύουν και ο ένας να μεταδίδει το μικρόβιο στο άλλο. Χρειάζονται χρήματα για την αγορά τροφίμων και φαρμάκων γι' αυτό και κάνει έκκληση για βοήθεια. Το επόμενο βήμα του είναι να δώσει χέρια και πόδια στα ακρωτηριασμένα παιδιά: «Είναι το πιο φρικτό θέαμα, τα πιο τραγικά θύματα του πολέμου. Μέχρι του χρόνου ελπίζω να είναι έτοιμη η κλινική που θα δώσει τεχνητά χέρια και πόδια σε χιλιάδες παιδιά και νέους για να επιβιώσουν και να πάρουν πίσω την αξιοπρέπειά τους. Σήμερα ζητιανεύουν και εκδιώκονται από την αστυνομία».

Η φωνή του ακούστηκε και στην Αυστραλία, όπου είναι οι ρίζες του με αποτέλεσμα, η Νεολαία της ΑΧΕΠΑ να οργανώσει εκδήλωση στην Γιορτή του Πατέρα, για τον σκοπό αυτό.

The post Θέμης Αδαμόπουλος: Πρώην ροκάς, «άφησε» τους Rolling Stones και έγινε ιεραπόστολος κατά του Έμπολα appeared first on KoolNews.

Keywords
rolling stones, αδαμοπουλος, εγινε, rolling stones, beatles, adams, νέα, σταυροι, harvard, sydney, kids, africa, light, world, australia, αχεπα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, γιορτη σημερα, η ζωη, χωρες, αυστραλια, αφρικη, αχεπα, βημα, εικονες, καριερα, κιθαρα, μητερα, ονειρο, πτησεις, φτωχεια, αγορα, ανθρωπινα δικαιωματα, ανθρωπος, αξιοπρεπεια, αρχαια, βιετναμ, βοηθεια, βρισκεται, γαντια, γευση, γινονται, γιορτη του πατερα, γλωσσα, γουινεα, δικη, δωσει, δυτικη, ευλογια, ειπε, υπαρχει, ελλειψη, εμφυλιος πολεμος, εμφυλιος, εποχη, επιτυχια, ετος, εφημεριδα, ζωη, ζωης, ιδια, θεολογικη σχολη, θρησκεια, κενυα, κλιμα, μαγεια, μαυρη μαγεια, μυγες, μηνες, μικρο, μπορειτε, νεολαια, παντα, οπιο, οραματα, ορθοδοξια, ουσια, παιδια, παθος, ποθος, πρωι, πτυχιο, ροκα, ροκ, συνεχεια, συριγγα, σιερα λεονε, σιερα, τι ειναι, φαρμακα, φτωχος, φοβερο, φωνη, adams, beatles, δικαιωματα, ετοιμη, γιορτη, γνωσεις, harvard, χωρα, kids, νοσοκομειο, ποδια, sydney, σκηνη, θεολογια, world, χερια
Τυχαία Θέματα