Θεσμοί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης για το σενάριο του Grexit

Την νευρικότητα των Θεσμών καθώς περνούν οι μέρες και λύση στο ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται, επιβεβαιώνει και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στη Bild. Ο Σοσιαλδημοκράτης Σουλτς διαμηνύει στους Έλληνες ότι σε περίπτωση που η Αθήνα αποσύρει τις ήδη συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις, δεν θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές στην Ευρώπη και προειδοποιεί ότι «η υπομονή μας

δεν είναι απεριόριστη».

«Η Ευρώπη θα κάνει τα πάντα ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και περιμένω να κάνει και η Ελλάδα το ίδιο. Έχω την εντύπωση ότι ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη συνειδητοποιήσει ότι αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», υπογράμμισε ο Μάρτιν Σουλτς.

Ντράγκι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης – Φοβάται ότι η ευθύνη για ένα πιθανό Grexit θα πέσει πάνω του

Έντονη νευρικότητα έχει προκαλέσει το ελληνικό ζήτημα και στον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος φοβάται πως θα πέσει πάνω του όλο το βάρος της ευθύνης ενός Grexit.

«Η ΕΚΤ είναι μεταξύ σφύρας και άκμονος, καθώς δεν θέλει να θεωρηθεί ότι ενδυναμώνει τις αφερέγγυες ελληνικές τράπεζες, κάτι που είναι ασύμβατο με τους κανόνες της Κεντρικής Τράπεζας, και θα συνιστούσε παράβασή τους, αλλά δεν επιθυμεί και την απόσυρση των κεφαλαίων που δίδονται στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μέσω του ELA, διότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιταχύνει την άτακτη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», αναφέρει άρθρο της Handelsblatt

«Σε χειρότερη θέση από όλους μας βρίσκεται ο Ντράγκι», αναφέρει ανώνυμα εκπρόσωπος της Ευρωζώνης στην εφημερίδα

Πάντως, το γεγονός ότι η ΕΚΤ προχώρησε την Τετάρτη σε αύξηση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δείχνει την επισφαλή θέση στην οποία βρίσκεται η Κεντρική Τράπεζα, τη στιγμή μάλιστα που η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωζώνη δεν καταλήγουν σε μια συμφωνία και τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μειώνονται δραστικά.

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, η ΕΚΤ παρέχει χρηματοδότηση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τόση όσο χρειάζεται ώστε να επιβιώνει εβδομάδα την εβδομάδα. Ωστόσο η μοίρα των τραπεζών και του ελληνικού Κράτους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και ο Ντράγκι γνωρίζει ότι εάν επιτρέψει να καταρρεύσουν οι τράπεζες αυτομάτως θα καταρρεύσει και η χώρα.

Ψυχραιμία συστήνουν οι ΗΠΑ

Την ίδια ώρα , Wall Street και Ουάσινγκτον «συστήνουν» στους Ευρωπαίους: Αποφύγετε το ρίσκο μιας ελληνικής χρεοκοπίας. «Tο να αφήσουν την Αθήνα να βγει από την Ευρωζώνη δεν αξίζει το ρίσκο των επιπτώσεων σε μια τόσο εύθραυστη παγκόσμια οικονομία», υποστηρίζουν ειδικοί αναλυτές, ειδικά σε μια εποχή που η ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι μικρή και παγκόσμια οικονομία επικρατεί αστάθεια.

Ωστόσο, το περιοδικό επισημαίνει ότι «κάποιοι υποστηρίζουν πως η κατάσταση δεν είναι τόσο απελπιστική όσο ήταν το 2012, όσον αφορά στις επιπτώσεις ενός Grexit και κάποιοι μάλιστα λένε ότι θα ήταν ευχής έργον να αφήσουμε τους Έλληνες να τραβήξουν το δρόμο τους».

The post Θεσμοί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης για το σενάριο του Grexit appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα