Θρίαμβος Μέρκελ στην Γερμανία – Πώς θα επηρεάσει η νέα κυβέρνηση την Ελλάδα

Παρόλο που οι Γερμανοί ψηφοφόροι καταψήφισαν τα ακροδεξιά, ακροαριστερά και ευρωφοβικά κόμματα ο θρίαμβος της Άνγκελα Μέρκελ δεν πρόκειται να αποτελέσει μια «επανάσταση» για την Ευρώπη.

Με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν πως οι περισσότεροι Γερμανοί θεωρούν την πολιτική λιτότητας -Sparpolitik- ως την ορθή πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν οι προβληματικές οικονομίες του Νότου, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός, είτε ανάμεσα

στο CDU/CSU και το SPD, είτε με τους Πράσινους ελάχιστα πράγματα θα αλλάξει στην ευρωπαϊκή ατζέντα της ομοσπονδίας.

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γερμανία συνήθως κρατούν από έξι ως οκτώ εβδομάδες αν και για τη συγκρότηση του μεγάλου συνασπισμού του 2005 χρειάστηκαν μήνες.

Πριν τις Ομοσπονδιακές εκλογές οι περισσότερες εκτιμήσεις έκαναν λόγο πως σε ενδεχόμενο συνασπισμό ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στη θέση του υπουργού Οικονομικών αντί για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα βρισκόταν ο Γιέργκ Άσμουσεν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο αυτή η πιθανότητα απομακρύνεται- χωρίς να αποκλείεται- μετά τον εκλογικό θρίαμβο της Άνγκελα Μέρκελ.

Απόλυτη κυρίαρχος η Μέρκελ στη Γερμανία – Ολα δείχνουν Μεγάλο Συνασπισμό με Σοσιαλδημοκράτες

Η Άνγκελα Μέρκελ -η Mutti (μανούλα)- των Γερμανών ψηφοφόρων -όπως συχνά την αποκαλούν- είναι η μεγάλη νικήτρια των γερμανικών εκλογών, με ποσοστά ρεκόρ για το κόμμα της που φλερτάρει μάλιστα να αγγίξει την αυτοδυναμία κάτι που είχε να συμβεί από το 1957 με τον Κόνραντ Αντενάρουερ, χωρίς όμως να καταφέρει να γράψει ιστορία.

Η Μέρκελ βρίσκεται στην πλέον πλεονεκτική θέση ενώ όπως φαίνεται θα προσπαθήσει να συνεργαστεί είτε με το SPD – σοσιαλδημοκράτες - σε έναν μεγάλο συνασπισμό, είτε με τους Πράσινους.

Ενώ όταν έκλεισαν οι κάλπες στις 19.00 ώρα Ελλάδος τα πρώτα exit polls έδειχναν εξέλιξη θρίλερ όχι τόσο για τον τελικό νικητή όσο για το ποιος θα πλαισιώσει τους Χριστιανοδημοκράτες στην κυβέρνηση, το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ συγκεντρώνει ποσοστά ρεκόρ για τη σύγχρονη ιστορία της Γερμανίας.

Σε θρίλερ όμως αναμένεται να εξελιχθεί η καταμέτρηση όσον αφορά την συγκέντρωση ή μη αυτοδυναμίας καθώς, όσο συνεχίζεται η καταμέτρηση τα ποσοστά του CDU –Χριστιανοδημοκρατών- θα είναι σε οριακό επίπεδο.

Τα τελευταία προγνωστικά της Γερμανικής Δημόσιας Τηλεόρασης (ARD) λίγο πριν τις 11 (ώρα Ελλάδος) χθες το βράδυ της Κυριακής, έδιναν 41,7% στους Χριστιανοδημοκράτες και 295 έδρες, 25,6% με 182 έδρες στους Σοσιαλδημοκράτες με το Die Linke να βρίσκεται στο 8,6% με 61 έδρες και τους Πράσινους στο 8,4% και 60 έδρες.

Η Εναλλακτική για την Γερμανία απομακρύνεται από το όριο εισόδου στην Βουλή, με 4,8%, όπως και οι Φιλελεύθεροι που περιορίζονται στο 4,7%.

Σύμφωνα με αυτή την πρόγνωση, η Άνγκελα Μέρκελ δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία, αλλά οι αναλυτές τονίζουν ότι οι διαφορές είναι πολύ μικρές για να μπορεί κανείς να προβλέψει με ασφάλεια.

Άνγκελα Μέρκελ: «Δεν αποσύρομαι από την πολιτική»

Η Γερμανίδα καγκελάριος σε δηλώσεις της μετά τη μεγάλη της νίκη, διέψευσε τις φήμες που την ήθελαν να σχεδιάζει να αποσυρθεί από την πολιτική στο μέσον της επόμενης τετραετούς θητείας της στο αξίωμα.

«Τι περισσότερο να πω; Δεν πιστεύετε τις διαψεύσεις; Το να μείνω στη θέση για τέσσερα χρόνια είναι θέμα υπεύθυνης συμπεριφοράς έναντι των ψηφοφόρων».

«Κοιτάω τα επόμενα τέσσερα χρόνια που έχω μπροστά μου. Δεν είμαι σε θέση απόψε να σκεφτώ για τίποτε άλλο πέραν του διαστήματος έως το 2017», συμπλήρωσε.

Μετά την ανακοίνωση των exit poll η γερμανίδα καγκελάριος φανερά ικανοποιημένη σχολίασε το αποτέλεσμα «σούπερ» και ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό της. Στις πρώτες δηλώσεις μετά τον εκλογικό της θρίαμβο, δεσμεύθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να συνεχιστεί η ευημερία της Γερμανίας.

Η παράταξη της Άνγκελα Μέρκελ έσπασε ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις ανεβάζοντας περίπου 8,5% τα ποσοστά της σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που συγκεντρώνει το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα από την εποχή του Χέλμουτ Κολ.

Μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit poll ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Περ Στάινμπρουκ, δήλωσε πως «η πρωτοβουλία βρίσκεται στο στρατόπεδο της Μέρκελ».

Η κ.Μέρκελ μιλώντας στην Γερμανική τηλεόραση δήλωσε πως δεν θα αποπειραθεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας και το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες για έναν νέο «Μεγάλο Συνασπισμό».

«Κατά πάσα πιθανότητα οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό μιας (κυβερνητικής) συμμαχίας θα διεξαχθούν ανάμεσά μας», είπε η Μέρκελ, με το βλέμμα στραμμένο στην πλευρά του υποψήφιου των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ και του υποψηφίου των Πρασίνων Γίργκεν Τριτίν, οι οποίοι βρίσκονταν επίσης στο στούντιο.

Το χρονικό του γερμανικού θρίλερ

Λίγα λεπτά αφότου έκλεισαν οι κάλπες και εμφανίστηκαν οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα όλα έδειχναν ότι η νύχτα θα είναι μακρά στη Γερμανία με τους Χριστιανοδημοκράτες στο 42% και το κόμμα του Πεερ Στάινμπρουκ.στο 26,5%.

Τα υπόλοιπα κόμματα συγκέντρωναν:

FDP (Φιλελεύθεροι) 4,5%Πράσινοι 8%Die Linke 8,5%Εναλλακτική για τη Γερμανία 4,8%Η πρόβλεψη του καναλιού ARD έδινε τα εξής αποτελέσματα:CDU/CSU 42,1%SPD 25,8%FDP 4,7%Linke (Αριστερά) 8,2%Grüne (Πράσινοι) 8,1%Piraten (Πειρατές) 2,3% -AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) 4,9%Μετά τις 9 η γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD έδινε αυτοδυναμία στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ με ποσοστό 42,5% κάτι που θα εξασφάλιζε στο κόμμα της 302 έδρες.Οι Σοσιαλδημοκράτες κατέγραφαν 26,5% και 182 ενώ τα υπόλοιπα κόμματα συγκέντρωναν τα ακόλουθα ποσοστά:Πράσινοι 8% και 57 έδρεςDie Linke 8% και 57 έδρεςFDP (Φιλελέυθεροι) 4,6% εκτός ΒουλήςΕναλλακτική για τη Γερμανία 4,9%

Ο Φίλιπ Ρέσλερ ενδέχεται να παραιτηθεί

Συντριπτική ήταν η ήττα για τα ευρωφοβικά κόμματα της Γερμανίας τα οποία υπέστησαν συντριπτική ήττα. Η πανωλεθρία μάλιστα των Ελεύθερων Δημοκρατών του Φίλιπ Ρέσλερ ενδέχεται να οδηγήσει στην παραίτηση τόσο του ιδίου όσο και του Ράινερ Μπρούντερλε.

Επιπλέον, το νεοναζιστικό κόμμα της Γερμανίας έλαβε μόλις 1,43% με τα μεγαλύτερα ποσοστά του να καταγράφονται στην πρώην Ανατολική Γερμάνια, όπου σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι αριστεροί ψηφοφόροι που έχουν απομείνει στις πρώην κομουνιστικές περιφέρειες της Γερμανίας ψήφισαν τους νεοναζιστές καθώς και το ακροαριστερό κόμμα (Die Linke).

Ουσιαστικά παρά την άνετη επικράτηση της Ανγκελα Μέρκελ η καθίζηση των Φιλελευθέρων του Φίλιπ Ρέσλερ που δεν μπαίνουν στη Βουλή, οδηγεί τον προηγούμενο συνασπισμό σε κατάρρευση.

Το πιο ακραίο σενάριο είναι, σε περίπτωση που καταφέρει να πάρει αυτοδυναμία να αποφασίσει να κυβερνήσει μόνη. Σε αυτή την περίπτωση, πάντως, της θα έχει μια πολύ εύθραυστη κυβέρνηση, καθώς θα έχει το πολύ 302 έδρες. Την ίδια ώρα θα έχει μειοψηφία στην Ανω Βουλή, όπου οι Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονται ενισχυμένοι.

Όσο και αν οι γερμανικές εκλογές αφορούν όλους τους Ευρωπαίους πολίτες τα σημαντικότερα ζητήματα για το μέλλον και την επιβίωση της Ε.Ε θα τεθούν -για τραγική ειρωνεία- το πρώτο εξάμηνο του 2014. Όταν θα λάβουν χώρα οι ευρωπαϊκές εκλογές. Με μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή της οποίας ο πρόεδρος για πρώτη φορά θα εκλεγεί βάσει των προτιμήσεων των Ευρωπαίων πολιτών.

Την περίοδο επίσης που η Μεγάλη Βρετανία θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για την παραμονή της στην Ε.Ε. Τότε δηλαδή που η Ελλάδα θα ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Βούλιαξε ο Ρέσλερ αγωνία για τους ευρωσκεπτικιστές

Ο μεγάλος ηττημένος των γερμανικών εκλογών είναι ο Φίλιπ Ρέσλερ και το κόμμα των Φιλελευθέρων, καθώς βρίσκονται για πρώτη φορά της ιστορίας του εκτός Βουλής και όλα δείχνουν ότι ο πρώην στενός συνεργάτης της κυρίας Μέρκελ θα παραιτηθεί από την προεδρία της παράταξης.

Από την άλλη πλευρά το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» παράταξη που θέλει τη χώρα εκτός ευρώ ενδέχεται να αναδειχθεί σε ρυθμιστή των εξελίξεων.

Αυτό, βέβαια, θα συμβεί μόνο σε περίπτωση που καταφέρει να μπει στη Βουλή και με αυτό το ενδεχόμενο θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στην Γερμανίδα καγκελάριο να ασκήσει εντελώς διαφορετική πολιτική.

Σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη και την Ελλάδα

Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν την Άνγκελα Μέρκελ πανίσχυρη στη γερμανική πολιτική σκηνή της χώρας κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί και ως επιδοκιμασία των χειρισμών της από τους ψηφοφόρους.

Το CDU έσπασε όλα τα ρεκόρ παρά το γεγονός ότι άσκησε τα προηγούμενα χρόνια πολύ σκληρή οικονομική πολιτική τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κεντρικές πολιτικές επιλογές δεν θα διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα και πως την Ευρώπη περιμένει ακόμη μια μακρά περίοδος λιτότητας.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιες εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για διαφορετική πολιτική δεδομένου ότι δεν έχει πλέον ιδιαίτερη πίεση αφού λειτουργεί με ορίζοντα τετραετίας.

Η πιθανότητα ενός μεγάλου συνασπισμού, πάντως, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει τις ισορροπίες για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και την Ελλάδα, καθώς η «Σιδηρά Κυρία» της Ευρώπης παραμένει πανίσχυρη και δύσκολα θα επηρεαστεί από τους Πεερ Στάινμπρουκ και Ζίγμαρ Γκάμπριελ.

Όσον αφορά την χώρα μας, τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν στο Eurogroup του Νοέμβρη όπου και το νέο κυβερνητικό σχήμα της Γερμανίας θα έχει σταθεροποιηθεί και η αξιολόγηση της Τρόικα θα έχει ολοκληρωθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα