Τι δείχνει η δημοσκόπηση;

Άνοδος ΝΔ και πτώση ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου; Δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές οι δημοσκοπήσεις βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

Από τον Άρη Βουρβούλια

Δύο εβδομάδες έχουν περάσει από τις εκλογές,

σε ένα μήνα έρχονται οι επόμενες και η προεκλογική μάχη σιγά-σιγά αρχίζει να βαράει κόκκινο. Όπως και οι δημοσκοπήσεις. Το MEGA χθες το βράδυ σύγκρινε το τελευταία γκάλοπ με αυτό που είχε πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου και τα αποτελέσματα βάζουν φωτιά.

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ψήφου (με αναγωγή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων στην μέτρηση) πρώτο κόμμα βγαίνει η ΝΔ με ποσοστό 26,1%, παρουσιάζοντας αισθητώς ανεβασμένα ποσοστά (περίπου 6%). Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. παρουσιάζει μια πτώση 4%, αλλά παραμένει δεύτερος με 23,7%, ενώ τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 14,9% (ελάχιστα ανεβασμένος). Πιο κάτω οι Ανεξάρτητες Έλληνες βρίσκονται στην τέταρτη θέση με 8,1%, η ΔΗΜ.ΑΡ. με 6,3% καταλαμβάνει την πέμπτη θέση, ενώ ΚΚΕ με 5,8% και Χρυσή Αυγή με 4,8% συμπληρώνουν την απεικόνιση των μετρήσεων.

Στη δημοσκόπηση της εταιρίας Marc που παρουσιάστηκε στον Alpha, στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου (χωρίς την εκτίμηση της ψήφου των αναποφάσιστων δηλαδή), εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία με 23,1% παρουσιάζοντας διαφορά πάνω από 2 μονάδες από το εξίσου ανεβασμένο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, που συγκεντρώνει ένα ποσοστό της τάξης του 21%. Πιο πίσω σταθερά στην τρίτη θέση και με ουσιαστικά καμία διαφοροποίηση από τα νούμερα των εθνικών εκλογών, το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 13,2%. Στην τέταρτη θέση παραμένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με αισθητά πτωτική πορεία στην πρόθεση ψήφου, συγκεντρώνοντας 7,2% , ενώ και το ΚΚΕ φαίνεται για πρώτη φορά να χάνει τόσο μεγάλο κομμάτι του σκληρού πυρήνα του, μαζεύοντας 5,2% και οπισθοχωρώντας πίσω από την ΔΗΜ.ΑΡ. που συγκέντρωσε 5,6%. Τέλος και η Χρυσή Αυγή  παρουσιάζει πτωτικά νούμερα, καταλαμβάνοντας στην πρόθεση ψήφου ένα ποσοστό 4,3%.

Στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, βρίσκουμε όλες τις παρατάξεις να εμφανίζουν πεσμένα νούμερα σε σύγκριση με αυτά των εθνικών εκλογών, με την Δημιουργία Ξανά να έχει 1,8%, τους Οικολόγους Πράσινους 1,6%, την ΔΗ.ΣΥ 1,4% και το ΛΑ.Ο.Σ. 1,3%.

Σε περίπτωση που αυτά ήταν και τα εθνικά εκλογικά αποτελέσματα, τότε η Βουλή θα είχε και πάλι επτακομματική εκπροσώπηση, μόνο που ο κοινοβουλευτικός χάρτης των εδρών, θα άλλαζε άρδην τις ισορροπίες, δίνοντας πολλές περισσότερες προοπτικές συνεργασίας. Αναλυτικότερα , κερδίζοντας το μπόνους των 50 εδρών η ΝΔ θα καταλάμβανε 123 θέσεις του κοινοβουλίου, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 66 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 41, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 23, η ΔΗΜ.ΑΡ. 18, το ΚΚΕ 16 και τέλος, η Χρυσή Αυγή 13 έδρες.

Στην ερώτηση «Ποια κυβέρνηση συνεργασίας θα προτιμούσατε να προκύψει», η απάντηση που καταλαμβάνει την πρώτη θέση είναι Οικουμενική κυβέρνηση, με ένα ποσοστό της τάξεως του 41,8%. Δεύτερη έρχεται η κυβέρνηση Αριστεράς με βασικό πόλο τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ένα ποσοστό 28,7%, ενώ τρίτη με 23,4% προτιμάται η κυβέρνηση Δεξιάς με βασικό πόλο την ΝΔ. Δεν ξέρω- δεν απαντώ απάντησε το 6,1 % των ερωτηθέντων.

Διαβάστε ακόμα:

* Χαμέν

Keywords
Τυχαία Θέματα