Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το «νέο Λύκειο» που κατατίθεται στη Βουλή

Το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο κατατίθεται στη Βουλή τις επόμενες μέρες στη Βουλή από το Υπουργείο Παιδείας.

Όπως επεσήμανε ο Υφυπουργός Παιδείας,

Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, βασική μέριμνα του νέου νομοσχεδίου θα είναι η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας, καθώς και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του.

Παράλληλα ο Γκιουλέκας επισημαίνει ότι ματαιώνεται η διαδικασία για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων των δημόσιων ΙΕΚ στις Περιφέρειες, επειδή δεν υπήρξε η απαιτούμενη προετοιμασία από αυτές. Έτσι, τα δημόσια ΙΕΚ παραμένουν στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης ως αποκεντρωμένες υπηρεσίες, προκειμένου να λειτουργήσουν κανονικά τον Σεπτέμβριο. Εξάλλου, τα δημόσια ΙΕΚ παύουν πλέον να λειτουργούν με αποσπασμένους καθηγητές και η απόφαση του υπουργείου Παιδείας είναι να υπάρξει κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων μέσα από την κινητικότητα. Δηλαδή, με εκπαιδευτικούς που θα υπηρετούν εφεξής μονίμως στα ΙΕΚ, «χωρίς παίζεται το κρυφτούλι με τις ανάγκες, με τις κενές ώρες κλπ», όπως ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας.

Σοβαρές ήταν οι επιφυλάξεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Μαντά, σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, «την ίδια στιγμή που ανακοινωνόταν η κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και τα ΕΠΑΣ, που 15.000 μαθητές βρίσκονταν στον αέρα και 2.500 εκπαιδευτικοί μπήκαν σε διαθεσιμότητα και δρομολογούνται οι διαδικασίες για την απόλυσή τους, ο υπουργός Παιδείας παρίστατο στα εγκαίνια του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, το οποίο, όλως περιέργως, έχει εμπλακεί στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ και που ειδικότητες που καταργήθηκαν βρίσκονται σε αυτό το ΙΕΚ».

Το ζήτημα των ΙΕΚ ήταν και το αντικείμενο της συζήτησης του Μαντά με τον Γκιουλέκα στη Βουλή. Μάλιστα, οι δυο πολιτικοί ήρθαν σε συμφωνία σε ό, τι αφορά το θέμα των ΙΕΚ και οι επισημάνσεις του Μαντά για τη δημόσια δαπάνη χρημάτων με σκοπό την πραγματοποίηση μελετών για τα ΙΕΚ ήταν συχνές.

Ο Γκιουλέκας βέβαια, τόνισε πως η κυβέρνηση επιθυμεί να θέσει νέες βάσεις στην τεχνική εκπαίδευση, με σκοπό την αναβάθμισή της. Τέλος, αναφέρθηκε στο εθνικό πλαίσιο προσόντων (που έχει ήδη ανακοινωθεί), τονίζοντας ότι ήταν ένα προαπαιτούμενο που είχε μείνει στάσιμο χρόνια, αλλά τώρα η κυβέρνηση έρχεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα