Τι θα έκανε ο Ομπράντοβιτς στην θέση σου Ιβάνοβιτς;‏

Γενικά είμαι κατά της παρελθοντολαγνείας και θεωρώ ότι δεν ωφελεί να μεμψιμοιρείς διαρκώς για τα περασμένα μεγαλεία. Κάποτε είχες κάτι φανταχτερό και τώρα έχεις ένα κάλπικο φανταχτερό. So what; Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να συμπεριφερθείς σαν βασιλιάς. Κι αν έρθει η κατραπακιά, ήρθε. Δεν είναι όμως δυνατόν να κάθεσαι και να περιμένεις τη μοίρα σου επειδή γνωρίζεις ότι κάποιοι θα σου δώσουν δίκιο.

Γράφει ο Στέργιος Πουλερές

Αν το μυαλό σας δεν πάει πουθενά αναφέρομαι στον φετινό μπασκετικό

Παναθηναϊκό που στο χθεσινό ματς ήταν ο κλασσικός ΠΑΟ των τελευταίων 2 σεζόν. Χωρίς πείραμα, χωρίς δοκιμές, χωρίς κάτι καινούργιο να εμφανίσει. Πας σε μια σειρά με μια ομάδα κατά πολύ καλύτερη και δεν μπαίνεις καν στον κόπο να εισάγεις νέα πράγματα στο παιχνίδι σου. Φυσικά δεν θα αρχίσεις να τα δουλεύεις δυο μέρες πριν τα ματς. Οφείλεις να τα έχεις δουλέψει καιρό πριν. Γιατί μη μου πεις κύριε Ιβάνοβιτς ότι βλέπεις την ομάδα πως παίζει από το Γενάρη και δεν διαπιστώνεις κανένα πρόβλημα; Αν συμβαίνει αυτό επιβεβαιώνεις ακόμα όσους λέμε ότι δεν κάνεις για να κάθεσαι εκεί, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Για παράδειγμα βλέπεις τον Μπατίστα όλη τη χρονιά να κάνει διαρκώς τα ίδια λάθη. Σαράντα προσποιήσεις για να φέρει την μπάλα στο αριστερό του χέρι, το οποίο οι αντίπαλοι από κάποιο σημείο και μετά το έκλεισαν, βήματα, 3 δευτερόλεπτα στη ρακέτα, αστοχία και και και... Για χουκ ούτε λόγος. Πήρες ένα 5αρι που παίζει πλάτη και δεν έχει χουκ. Να δεχτώ ότι ήταν ο καλύτερος που μπορούσες να βρεις με αυτά τα λεφτά. Αλλά δεν μπορώ να διανοηθώ ότι δεν σκέφτηκες να του διευρύνεις έστω και λίγο το ρεπερτόριο. Να κάνει έστω ένα υποτυπώδες lay up με το δεξί. Ένα ρημάδι χουκ κι ας είναι με το αριστερό μόνο. Αυτό το πεντάρι σου μάλιστα είναι τεράστιο χωνί στην άμυνα. Εντελώς εκτός κλίματος ομάδας εδώ και καιρό. Κάνει τόσο μπαμ που το είδαν κι αυτοί που κάθονταν πάνω πάνω στη γωνία στο ΟΑΚΑ. Και τον βάζεις μέσα στα πιο κρίσιμα σημεία;

Μπαίνεις στο 2ο ημίχρονο και είσαι στο -5. Μια διαφορά αναστρέψιμη. Και τον έχεις βασικό; Πάρε και την τάπα σου κύριε Μπατίστα μου, κάτσε κι εσύ κύριε Ιβάνοβιτς να τραβάς τα περιφερειακά μαλλιά σου. Σου έχει κάτσει η τύχη και οι βασικοί ψηλοί των απέναντι έχουν φορτωθεί με φάουλ. Καούν με 3 και Χάινς με 2. Ξέρεις ότι ο Καούν θα ξαναμπεί στο 4ο δεκάλεπτο. Για ποιο λόγο να υπάρχει ο Μπατίστα μέσα, δεδομένου ότι ο μόνος λόγος που χρησίμευε είναι για την σωματική του διάπλαση, να κοντράρει τον Καούν; Παίζει για 5 λεπτά με ψηλό τον Κορόμποφ ο Ιτούδης, έναν άπειρο παίχτη και δεν έχεις ιδέα πως να το εκμεταλλευτείς αυτό. Ο Μαυροκεφαλίδης μπορεί να έχασε 2 εύκολα καλάθια, αλλά στην άμυνα έκανε δύο κλεψίματα, έπαιξε ξύλο και έβγαλε ενέργεια. Ο Μπατίστα δεν μπορεί τίποτα από αυτά να κάνει.

Πάμε και στην επίθεση. Στο πρώτο 5λεπτό του 3ου δεκαλέπτου οι πράσινοι έπαιξαν 8-9 καλές άμυνες στις οποίες δεν μπήκε καλάθι. Πώς τις εξαργύρωσαν αυτές μπροστά; Με ένα δίποντο του Μαυροκεφαλίδη. Έτερον ουδέν. Κι αυτό συνέβη γιατί οι αντίστοιχες επιθέσεις κατέληγαν σε τρίποντο. Όχι τρίποντο από κυκλοφορία μπάλας και ελεύθερο παίχτη, αλλά από τρίποντο της απελπισίας. Είχα γράψει από χθες εδώ ότι τα τρίποντα δεν θα εξελιχθούν όπως την Δευτέρα. Για την ακρίβεια πήγαν χειρότερα κι από τις εκτιμήσεις. Από την άλλη η ΤΣΣΚΑ έπιασε τα φυσιολογικά της στάνταρ κοντά στο 40%. Κάπως έτσι έγινε το +14 στο τέλος της τρίτης περιόδου και η παραμικρή ελπίδα είχε χαθεί.

Το πιο βασικό απ΄όλα όμως είναι ότι ένας προπονητής που λογίζεται έμπειρος δεν σκέφτηκε το πιο απλό. Κάτι που θα έκαναν και ο Ομπράντοβιτς και ο Ιτούδης, αλλά δεν χρειάζεται να είσαι αυτός για να το κάνεις. Δόξα τω Θεώ δεν υπάρχει παρθενογένεση στο μπάσκετ και μπορείς να μιμηθείς άλλους κόουτς.

Αν μπορούμε να βρούμε ένα πλεονέκτημα των πρασίνων έναντι της ΤΣΣΚΑ είναι στη δύναμη των γκαρντ. Παππάς, Διαμαντίδης και Νέλσον είναι - σε αυτό μπορούμε νομίζω να συμφωνήσουμε όλοι - πιο δυνατοί από Τεόντοσιτς, Ντε Κολό και Τζάκσον. Κάποτε ο Ζέλιμιρ έβαζε τον Διαμαντίδη να ποστάρει Πεν και Λιν Γκριρ σε τελικούς πρωταθλήματος. Δεν είδα το λόγο που δεν έγινε αυτό καθόλου σε αυτή τη σειρά.

Δεν λέω ότι θα άλλαζε εντελώς τα δεδομένα, αλλά θα έδειχνε ότι στον πάγκο κάτι κινείται. Ειδικά μέσα στο ΟΑΚΑ έπρεπε να είναι το κρυφό χαρτί του πάγκου. Πιθανότατα πάλι θα αποκλειόμασταν, αφού υστερούμε ως ομάδα, αλλά θα το είχαμε κάνει με τις πιθανότητες εξαντλημένες. Σε απλή μπακαλίστικη λογική, προετοιμάζεις τέτοια plays για τους άσους σου και παίρνεις πόντους. Θα μου πει κάποιος «ποιος θα τους δώσει ρε φίλε την πάσα στο χαμηλό post;». Ο Παναθηναϊκός κι εδώ ως ομάδα έχει παίχτες. Ο Μαυροκεφαλίδης και ο Φώτσης ή και ο Γκιστ ακόμα θα μπορούσαν να ανέβουν είτε στο τρίποντο είτε στην βολή και να βγάλουν καλά την πάσα για να παίξει με την πλάτη ο κοντός. Από κει και μετά δύο πράγματα θα συνέβαιναν: είτε ο Παππάς π.χ. θα έβαζε το καλάθι είτε ο αντίπαλος ψηλός θα έκλεινε στη ρακέτα και θα άφηνε ελεύθερο τον Λουκά για παράδειγμα στα 6 μέτρα. Κι αν ο Λουκάς έβαζε τα δύο πρώτα σουτ μετά ο ψηλός θα αναγκαζόταν να μην κλείνει στη ρακέτα. Θα άνοιξε ο δρόμος με λίγα λόγια. Τα κάνω να φαίνονται πολύ εύκολα και σίγουρα δεν είναι. Αλλά διάολε, δοκίμασε το κι ας αποτύχει. Από το να κάθεσαι άπραγος και η μόνη σου οδηγία να είναι για τρίποντο, καλύτερο αυτό.

Υ.Γ. Με την ομάδα στο 28-31 είναι απαράδεκτο ως προπονητής να τη φορτώνεις με μια τεχνική ποινή με την γκρίνια σου για ένα καθαρό φάουλ και να γίνεται το σκορ 28-35. Λίγο πριν το ημίχρονο που αν πήγαινες ισόπαλος θα είχες άλλη ψυχολογία.

Υ.Γ.1 Σεβασμός και υπόκλιση στον Κάιλ Χάινς που ο Ιτούδης τον έχει κακώς για μένα με μέσο όρο 12 λεπτά και χθες θύμισε πόσο ψυχάρα είναι. 3 γκολ-φάουλ και άριστη στατιστική. Το καλοκαίρι που μένει ελεύθερος ελπίζω να πειστεί να φορέσει τα πράσινα.

Υ.Γ.2 Όσο ομαδάρα κι αν έχει η ΤΣΣΚΑ δεν σου γεμίζει το μάτι στα κρίσιμα. Αν αυτοί οι παίχτες φορούσαν τη φανέλα του Παναθηναϊκού ή του Ολυμπιακού θα είχαν τώρα τρεις σερί κατακτήσεις. Ή για παράδειγμα αν βάλουμε στους παίχτες του Ολυμπιακού που σε κάθε ματς ματώνουν τη φανέλα, τα συμβόλαια και τις εμφανίσεις της ΤΣΣΚΑ ούτε στάλα ιδρώτα δεν θα πέσει. Ο Βατούτιν μοιράζει αφειδώς λεφτά και όταν έχεις παίχτη με συμβόλαιο 2 εκατομμύρια, όπως ο Χάινς, να μην λογίζεται ως βασικός τότε θα έχεις ένα παίχτη που κάθεται πάνω στο συμβόλαιο και δεν ενοχλείται που δεν παίζει. Άρα όταν μπει μέσα δεν θα δώσει την ψυχή του. Με απλά λόγια, τη εξαιρέσει του Κιριλένκο, η ΤΣΣΚΑ έχει παίχτες λαπάδες. Παίρνουν τόσα λεφτά χωρίς κούραση, οπότε γιατί να κάνουν υπερπροσπάθεια; Αν ο Ιτούδης δεν πάρει την Ευρωλίγκα μάλλον ο Βατούτιν θα πρέπει να σκεφτεί ότι δεν είναι ο πάγκος που φταίει.

The post Τι θα έκανε ο Ομπράντοβιτς στην θέση σου Ιβάνοβιτς;‏ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα