Τι ζητά το ΠΑΣΟΚ από τον Στουρνάρα για ανεργία και το ΦΠΑ εστίασης

Να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο που προετοιμάζει η κυβέρνηση για την ψήφιση προαπαιτούμενων ενεργειών για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων της δανειακής σύμβασης, οι διατάξεις που θα προωθούν την εφαρμογή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ («που κατέστη και απόφαση των πολιτικών αρχηγών») για το άμεσο πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας, ζήτησε σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συνάντηση που είχαν οι

αντιπροσωπείες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Στο ίδιο πλαίσιο, ζητήθηκε επίσης να περιληφθεί διάταξη για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε κατ’ αρχήν τις αντιπροσωπείες των κομμάτων για τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου αρμοδιότητας και των υπουργείων Ανάπτυξης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Επικρατείας «χωρίς όμως να παραδώσει συγκεκριμένες διατυπώσεις των άρθρων». Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «διευκρίνισαν ότι θα περιληφθούν όλα τα “προαπαιτούμενα” και επιπλέον μόνο η απαλλαγή των νέων άνω των 18 ετών (που είναι προστατευόμενα μέλη οικογενειών) από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης».

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ που αποτελούνταν από τους Φίλιππο Σαχινίδη, Πάρι Κουκουλόπουλο, Γιώργο Κουτρουμάνη και Χρήστο Πρωτόπαπα, έθεσε δύο επιπλέον θέματα.

Ειδικότερα, κατόπιν εντολής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, η αντιπροσωπεία πρότεινε να συμπεριληφθεί σε αυτό το νομοσχέδιο άρθρο για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% σε 13%. Κατά τις ίδιες πηγές, «η συνεννόηση με την τρόικα θεωρείται εφικτή εφόσον δικό της κριτήριο είναι το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και εφόσον ήδη έχει συνυπολογισθεί σε μεγάλο βαθμό η απώλεια εσόδων ΦΠΑ». Επιπλέον, ζήτησαν να προχωρήσει η συζήτηση για τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα «ώστε να έχουμε θετική κατάληξη πριν την έλευση της τρόικας».

Όσον αφορά στο ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, πηγές της Ιπποκράτους επισήμαιναν ότι τέθηκε από το ΠΑΣΟΚ στη σημερινή συνάντηση, «γιατί η τελική εκτίμηση της τρόικας για τα δημοσιονομικά δεδομένα που ανακοινώθηκε μετά την τελευταία συνάντηση των τριών αρχηγών την περασμένη Κυριακή, επιτρέπει να γίνει αυτός ο χειρισμός». Στο ίδιο πλαίσιο τόνιζαν ότι «βάση συνεπώς της δυνατότητας που έχει ανοιχτεί για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι η εκτίμηση πως το έλλειμμα για το 2012 (χωρίς να υπολογίζεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που υπολογίζεται μόνο λογιστικά) είναι 6%». Χαρακτήριζαν δε αυτό το γεγονός ως «επιτυχία που οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά βεβαίως και σε αυτούς που σήκωσαν το βάρος των δύσκολων αποφάσεων και πολιτικών τα προηγούμενα χρόνια».

«Συνεπώς», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές της Ιπποκράτους, «το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που πρώτο απ’ όλους και δικαιούται και υποχρεούται να θέσει το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, γιατί είχε υποστεί το κόστος της αύξησής του που ήταν αναγκαία το 2011, όπως ακριβώς συνέβη και με το ΕΕΤΗΔΕ που τώρα ήρθε η ώρα να μειωθεί και να μετατραπεί σε ενιαίο φόρο ακινήτων».

Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι οι προτάσεις και οι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ «διέπονται πάντα από το ίδιο αίσθημα ευθύνης», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι όμως «δεν μπορεί κάποιοι να σηκώνουν το βάρος και να πληρώνουν το κόστος και κάποιοι άλλοι να θέλουν να δρέψουν τους όποιους καρπούς».

Όσον αφορά στο τρίτο θέμα που έθεσε η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, πρόκειται για τη βελτίωση των διατάξεων που αφορούν τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, «ώστε να καταστούν αυτές λειτουργικές και να φέρουν θετικά αποτελέσματα στα έσοδα». Συγκεκριμένα, πρότειναν να ισχύσουν οι ρυθμίσεις και για τις οφειλές του 2013, όπως και να μπορούν να τις αξιοποιήσουν οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε παλαιότερες δυσμενέστερες ρυθμίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα