Το 2020 ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση της χώρας – Αβεβαιότητα για τις δασικές εκτάσεις

Η προκήρυξη για τον διαγωνισμό κτηματογράφησης ολόκληρης της χώρας ξεκινά σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός, πρόκειται για το 65% της έκτασης της Ελλάδας και εκτιμάται πως αντιστοιχεί σε 16 εκατομμύρια ιδιοκτησιακά δικαιώματα, κάτι που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 2020. Βέβαια δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί εάν συμπεριλαμβάνονται και οι δασικές εκτάσεις ή όχι.

Σύμφωνα με το kathimerini.gr, μέσα στην

εβδομάδα η εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ Α.Ε.) θα ξεκινήσει την προκήρυξη της τέταρτης και τελευταίας φάσης κτηματογράφησης, η οποία και θα χωριστεί σε 28 μελέτες με την καθεμία να αποτελείται από τρεις φάσεις.

Η κάθε φάση θα περιλαμβάνει και διαφορετική ομάδα δήμων, δηλαδή η μελέτη κτηματογράφησης του Ηρακλείου Κρήτης – με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό από τις 28, ήτοι 31,4 εκατ. ευρώ - περιλαμβάνει σε πρώτη φάση τον Δήμο Μαλεβίζου, σε δεύτερη φάση τον Δήμο Γόρτυνας και σε τρίτη φάση τους Δήμους Ηρακλείου και Φαιστού.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος κτηματογράφησης του υπολοίπου τμήματος της ελληνικής περιφέρειας είναι 572 εκατ. ευρώ είναι εξασφαλισμένα από πόρους της Κτηματολόγιο Α.Ε., σύμφωνα με τον κ Μανιάτη, από κτηματόσημα, λειτουργία κτηματολογικών γραφείων και κοινοτικούς πόρους.

«Εχουμε εξασφαλίσει 130 εκατ. από το πρόγραμμα Ψηφιακής Σύγκλισης και έχουμε την έγγραφη δέσμευση του υπουργού Ανάπτυξης ότι θα ενταχθεί και στην επόμενη προγραμματική περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης.

Σύμφωνα με το kathimerini.gr, στόχος του υπουργείου είναι και οι 28 μελέτες να έχουν ανατεθεί έως τα μέσα του 2014, ώστε η συλλογή δηλώσεων στους δήμους της πρώτης φάσης κάθε μελέτης να ξεκινήσει μέσα στο 2015.

Το μόνο που, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα είναι ικανό να καθυστερήσει την διαδικασία είναι το ενδεχόμενο οι 28 διαγωνισμοί να αποτελέσουν πεδίο μάχης καταλήγοντας σε προσφυγές και ενστάσεις.

Έστω, στο χειρότερο σενάριο, κάτι ανάλογο θα έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει ανατεθεί ακόμα και σήμερα η β΄ φάση σε όλες τις μελέτες κτηματογράφησης αστικών κέντρων, διαδικασία που ξεκίνησε το 2008.

«Αν πρόκειται να έχουμε 300 ενστάσεις στον διαγωνισμό, θα έχουμε πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Μανιάτης, «θα καλέσουμε αμέσως μετά την προκήρυξη των διαγωνισμών τα συλλογικά όργανα όσων συμμετέχουν στον διαγωνισμό και θα τους ενημερώσουμε. Υπάρχει αρκετή δουλειά για όλους».

Αντίθετα, η κατάρτιση και η κύρωση δασικών χαρτών δείχνει να μην είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου. Σύμφωνα με την kathimerini.gr ο γενικός γραμματέας Σωκράτης Αλεξιάδης ανέφερε ότι μόλις 3-5% των δασικών χαρτών που είχαν καταρτιστεί στο πλαίσιο των παλαιών προγραμμάτων κτηματογράφησης (της δεκαετίας του ’90) έχει κυρωθεί, εκτιμώντας ότι οι υπολειπόμενες μελέτες θα προκηρυχθούν μέσα στο 2014, ανεξάρτητα από τις περιοχές που κτηματογραφούνται. Σε ερώτηση σχετικά με τη λογική της αλλαγής του ορισμού τι είναι δάσος (περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου που έθεσε σε διαβούλευση το ΥΠΕΚΑ), τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια κατάρτισης δασικών χαρτών, ο κ. Μανιάτης έδειξε να κρατά αποστάσεις από τις επιλογές του υπουργείου του. «Είναι πολιτική ευθύνη του αναπληρωτή υπουργού Στ. Καλαφάτη», ανέφερε. «Δεν θα κατατεθεί τίποτα αν δεν ληφθούν σοβαρά υπόψη οι απόψεις των πολιτών στη διαβούλευση».

Keywords
Τυχαία Θέματα