Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται – Ο βίος και η… ακροδεξιά πολιτεία του Τάκη Μπαλτάκου

16:43 2/4/2014 - Πηγή: KoolNews

Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, για τον νομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, πως σε μεταξύ τους συνομιλία «δείχνει» τον Αντώνη Σαμαράς πίσω από τις συλλήψεις

των μελών της Χρυσής Αυγής.

Η «βόμβα» έσκασε και φαίνεται να σαρώνει ολόκληρη την πολιτική σκηνή της χώρας, και φυσικά κυρίως την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αφού ο Ηλίας Κασιδιάρης, προχωρά σε αποκάλυψη που έκανε στην Βουλή, και δηλώνει πως υπάρχει μαγνητοσκοπημένο υλικό στο οποίο συνομιλεί με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκο. Μάλιστα λέει λεπτομέρειες σχετικά με τις αντιδράσεις του πρωθυπουργού στην υπόθεση των συλλήψεων μελών της Χρυσής Αυγής.

Ο Τάκης Μπαλτάκος, είναι ένας άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού γι' αυτό κιόλας αποτέλεσε μία από τις πρώτες επιλογές του στενού του επιτελείου και ακόμη περισσότερο που τοποθετήθηκε στη θέση του γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου.

Βέβαια, η επαγγελματική εμπειρία του και το... κολύμπι σε βαθιά νερά, κ. Μπαλτάκος δεν το ξεκίνησε με την έναρξη της συνεργασίας του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ένα από τα καλύτερα χαρτιά που φιλούσε στο μανίκι του, ήταν το γεγονός πως ήταν αποδεκτός και από τους τρεις ετέρους της τότε συγκυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, του Ιουνίου του 2012. Βέβαια ακόμη και και σε εσωκομματικό επίπεδο ο Τάκης Μπαλτάκος φάνταζε αναντικατάστατος, αφού ήταν ένας από τους άνθρωπος της κυβέρνησης που διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Κώστα Καραμανλή και βρίσκεται - όχι απλά στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και σε μία νευραλγική θέση. Μάλιστα, οι επαφές αυτές, πολλές ήταν οι φορές που έπαιξαν κομβικό ρόλο στις δύο τόσο διαφορετικές ομάδες των ηγετών της Νέας Δημοκρατίας, αφού πολλές φορές αποτέλεσε τον δίαυλο επικοινωνίας ακόμη και ανάμεσα στον νυν και τον τέως πρωθυπουργό.

Η σχέση του με τον Κώστα Καραμανλή

Αυτή η σχέση μετρά χρόνια πίσω, όταν το 1985 βρέθηκαν μαζί ως συνάδελφοι στο δικηγορικό γραφείο του Τρύφωνα Κουταλίδη, μένοντας κάτω από την ίδια επαγγελματική στέγη για τέσσερα χρόνια, όταν ο κ. Μπαλτάκος αποχώρησε με προορισμό το γραφείο του Αλέξανδρου Λυκουρέντζου, όπου εργάσθηκε έως το 1993.

Μπορεί οι επαγγελματικοί τους δρόμοι να έχουν πολλά κοινά, αφού από τις σπουδές, το επαγγελματικό τους ξεκίνημα μέχρι και οι πορείες του στα κοινά ήταν παράλληλες - σε διαφορετικές «καρέκλες» βέβαια, όμως ακόμη μία αγάπη τους ενώνει και δεν είναι άλλη από αυτήν του Παναθηναϊκού.

Η σχέση του με τον Αντώνη Σαμαρά

Με τον Αντώνη Σαμαρά η σχέση τους ξεκινά λίγα χρόνια πριν, το 1982, σε ηλικία μόλις 28 ετών, ενώ για 30 χρόνια έχτισαν μια δυνατή φιλία που ολοκληρώθηκε - και άγνωστο και εάν σήμερα τελείωσε κιόλας - μια σχέση εμπιστοσύνης.

Τα βαριά επαγγελματικά του βήματα

Για 8 ολόκληρα χρόνια - από το 1990 μέχρι το 1998 - διετέλεσε ως νομικός σύμβουλος στην ΕΠΑΕ με πρόεδρο τον αείμνηστο Γιώργο Δέδε, ενώ την ίδια περίοδο - από το 1992 έως το 1997 - βρισκόταν και στο πλευρό της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ως νομικός σύμβουλος των αδελφών Γιαννακόπουλου.

Από εκείνη την περίοδο ιστορικές πλέον έχουν μείνει οι μάχες του με τον αντιπρόεδρο της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Γιώργο Σαλονίκη, καθώς και τον σημερινό του φίλο, Γιάννη Ιωαννίδη. Ο νυν υφυπουργός Αθλητισμού τότε ήταν ο προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού και εκείνα που τους χώριζαν ήταν... πολλά, αλλά μόνο αθλητικά.

Η στενή συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησε το 1992, όταν εκείνος ήταν υπουργός Εξωτερικών και έδωσε στον Τάκη Μπαλτάκο τη θέση του ΟΚΕ Εξωτερικών, όπου και παρέμεινε μέχρι την παραίτηση Σαμαρά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ο Τάκης Μπαλτάκος υπέβαλε την παραίτησή του την ίδια μέρα με εκείνη που και ο Αντώνης Σαμαράς έκλεισε πίσω του τη βαριά πόρτα του νεοκλασικού κτηρίου του υπουργείο Εξωτερικών και αποσύρθηκε από την πολιτική.

Επέστρεψε στην Νέα Δημοκρατία μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά

Το 2004 ήταν η χρονιά όπου ο Αντώνης Σαμαράς επέστρεψε στην κεντρική πολιτική σκηνή και εκλέγεται ευρωβουλευτής, στελεχώνοντας παράλληλα και τη νέα του ομάδα, με πρώτο τον Τάκη Μπαλτάκο. Πέρασε Ευρωβουλή, υπουργείο Πολιτισμού, και στη συνέχεια στην προεδρία του κόμματος.

Ο γνωστός νομικός εγκαταστάθηκε στη Βουλή και ανέλαβε την «προστασία» του κόμματος στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Από τα χέρια του θα περνούσαν τα πάντα και τίποτε δεν θα έφευγε, αν πριν δεν είχε δώσει εκείνος το πράσινο φως για τη νομική του αρτιότητα.

Μετά την εκλογή του, ο Αντώνης Σαμαράς έπρεπε να επιλέξει το καταλληλότερο πρόσωπο για τη θέση του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου. Ήθελε έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης που θα μπορούσε να συνεννοείται χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και ένα όνομα όχι «προκλητικό».

Πριν ακόμα συμπληρωθεί ένας μήνας από τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, ο κ. Μπαλτάκος έχει πλήρη εικόνα για τα τρέχοντα θέματα όχι μόνο στο Νομικό Γραφείο. Έχει καταφέρει να γνωρίζει ποιες είναι οι προτεραιότητες στο Ιδιαίτερο Γραφείο της γενικής γραμματείας, στο Γραφείο Καλής Νομοθέτησης, στο γραφείο Διεθνών & Κοινοτικών Θεμάτων, στο γραφείο Συντονισμού & Θεσμικών Θεμάτων, καθώς και στο Γραφείο Διοικητικής και Οικονομικής Υποστηρίξεως.

Το σκάνδαλο που του χάλασε το προφίλ

Στα τέλη του 2013 η εφημερίδα Παραπολιτικά κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τη σκανδαλώδη παρέμβαση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης και στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού Τάκη Μπαλτάκου για να διοριστεί ο γιος του, Δημήτρης - Γιώργος, στο Λιμενικό Σώμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, με παρέμβαση Μπαλτάκου αλλά και του πρώην υπουργού Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη ο αρχηγός του Λιμενικού υποχρεώθηκε να κάνει δεκτούς στο Σώμα 15 επιλαχόντες διαγωνισμού, οι οποίοι είχαν αντιδράσει έντονα στο ότι παρακάμφθηκαν στη σειρά κατάταξης από τον υιό Μπαλτάκο, προκεμένου να κοπάσουν οι καταγγελίες των ιδίων και των οικογενειών τους. Η απίστευτη αυτή υπόθεση ξεκίνησε το 2011 όταν ο Δημήτριος-Γεώργιος Μπαλτάκος, γιός του τότε διευθυντή του νομικού γραφείου του προέδρου της ΝΔ Τάκη Μπαλτάκου (παλαιότερα νομικού συμβούλου των ΕΠΑΕ και ΚΑΕ Παναθηναϊκός) και βαφτιστικός του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, αποφασίζει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τους δόκιμους σημαιοφόρους του Λιμενικού.

Ο 24χρονος τότε υιός έχοντας σπουδάσει στο Πολιτικό της Νομικής και με μεταπτυχιακό στις πολιτικές επιστήμες στις ΗΠΑ, δεν κατάφερε να περάσει τη βάση σε ένα από τα υπό εξέταση μαθήματα, συγκεκριμένα στο Διοικητικό Δίκαιο, όπου βαθμολογείται με 8 και κόβεται.

Ο συγγραφέας Τάκης Μπαλτάκος

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου έχει όμως και συγγραφικές ανησυχίες, αφού στο ιστορικό του βρίσκονται και δύο βιβλία:

«Το τέλος του εφιάλτη»«Ερμοκοπίδες»

Στην παρουσίαση του πρώτου του βιβλίου μίλησαν οι Γιάννης Ιωαννίδης, Αλέξανδρος Λυκουρέντζος, Γιάννης Μανθόπουλος αλλά και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Άλλωστε ο ίδιος διατηρεί πολύ καλές και φιλικές σχέσεις με το ζεύγος Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου. Ενώ στο δεύτερο το «παρών» μιλώντας έδωσαν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Αλέξανδρος Λυκουρέντζος, ο Γιάννης Πρετεντέρης, η Λιάνα Κανέλλη και ο Νάσος Αλευράς.

Τα κοινά σημεία με τον Ηλία Κασιδιάρη

Κι όμως, όσο παράλογο και αν φαίνεται ο Τάκης Μπαλτάκος έχει πολλά κοινά σημεία με τον άνθρωπο που τον έφερε υπόλογο μπροστά στον πρωθυπουργό, Ηλία Κασιδιάρη.

Η κοινή καταγωγή, η αγάπη στην αρχαία Σπάρτη, πράγματα που ο ένας γράφει στα βιβλία του και ο άλλος διδάσκει στα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Keywords
εξυπνο, μυτη, πολιτεια, χρυση αυγη, ηλία κασιδιάρη, νεα δημοκρατια, Θόδωρος Αγγελόπουλος, κασιδιαρης, σαμαρας, συλληψεις, βουλη, ΠΑΣΟΚ, δημαρ, ιουνίου, παναθηναικος, επαε, καε, ολυμπιακος, οκε, νέα, φως, καμμενος, ηπα, κανελλη, Αντωνης Σαμαρας, βιβλια, εφημεριδα δημοκρατια, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αγγελοπουλος, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, κασιδιαρης κανελλη, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2013, γιωργος αγγελοπουλος, παραπολιτικα, ηλία κασιδιάρη, αθλητικα, δημοκρατια, ηπα, μπασκετ, οκε, υιος, υπουργειο πολιτισμου, φιλια, φως, αγαπη, ανθρωπος, αποκαλυψη, απλα, αρχαια, βρισκεται, γεγονος, δεδε, δευτερο, δωσει, υπαρχει, επαε, επρεπε, ετων, εφημεριδα, ζευγος, ιδια, ηλικια, υποθεση, υφυπουργος, εικονα, ιωαννιδης, ιστορικο, καε, καε ολυμπιακος, κυβερνηση, λεπτομερειες, λιανα κανελλη, λιμενικο σωμα, λιμενικο, νομικη, ξεκινημα, ομαδα, παντα, ονομα, παρουσιαση, πορτα, ρολο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σωμα, σπαρτη, τεως, υπουργειο εξωτερικων, φυσικα, αγνωστο, βηματα, δημητρης, ιδιαιτερο, η εφημεριδα, υπουργειο, ιουνίου, μεινει, μπροστα, νομικου, ομαδες, σκηνη, θεματα, υλικο, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα