Το «ναυάγιο» του πιο πλούσιου Αμερικανού πετρελαιά

Περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια δολάρια από την περιουσία του πιο διάσημου αμερικανού επιχειρηματία με μυθικά κέρδη από τα πετρέλαια, Χάρολντ Χαμ διεκδικεί η εν διαστάσει σύζυγός του Σου Ανν Χαμ. Η οικονομική ανάλυση που παρουσιάστηκε στη δίκη του διαζυγίου η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της γίνεται κεκλεισμένων των θυρών απέδειξε ότι πρόκειται για μια από τις πιο αδυσώπητες μάχες που έχουν γίνει ποτέ για την διεκδίκηση μιας οικογενειακής περιουσίας.

Η δίκη που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για το αμερικανικό κοινό, αποφασίστηκε να συνεχιστεί χωρίς την παρουσία

ακροατηρίου μετά την έκθεση 112 σελίδων που παρουσίασε ο διδάκτωρ οικονομολόγος Κένεθ Μπάτον, ειδικός εμπειρογνώμονας τον οποίο προσέλαβε η σύζυγος του πετρελαιά επιχειρηματία εξαιτίας των εμπιστευτικών επιχειρηματικών πληροφοριών που περιείχε.Έτσι σε μια ασυνήθιστη κίνηση ο δικαστής από την Οκλαχόμα, Χάουαρντ Χάραλσον αποφάσισε να διώξει το κοινό με το δικαιολογητικό της προστασίας των μετόχων της εταιρείας.

Ο Χαμ κατέχοντας το 68% των μετοχών της Continental θεωρείται ο άνθρωπος που κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό πετρελαίου από κάθε άλλο Αμερικανό.

Στην έκθεση του ο Μπάτον υποστηρίζει ότι μέχρι και 15 δισεκατομμύρια δολάρια από την αύξηση στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς της Continental κατά τη διάρκεια του γάμου τους είναι "ενεργό" οικογενειακό κεφάλαιο, ή υπόκειται σε διαίρεση μεταξύ των συζύγων. Ο Μπάτον μάλιστα παρουσίασε αναλυτικά τα οικονομικλα δεδομένα από τα έτη μεταξύ 1988, χρονολογία γάμου του ζευγαριού έως και το Φεβρουάριο του 2014.

Από τότε, η αξία της Continental έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια είπε ο Μπάτον στο δικαστήριο και πρόσθεσε ότι το κεφάλαιο που θα μπορούσε να διεκδικήσει η εν διαστάσει σύζυγος του επιχειρηματία αγγίζει τα 17,6 δισεκατομμύρια!

Αν ο δικαστής Χάραλσον δεχθεί το σκεπτικό του οικονομικού εμπειρογνώμονα τότε θα πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει επιδικαστεί ποτέ σε ένα διαζύγιο.Στην περίπτωση αυτή βέβαια ο Χαμ αν προχωρήσει σε πούλημα των μετοχών του για να πληρώσει το ποσό τότε κινδυνέυει άμεσα να χάσει από τα χέρια του τον έλεγχο της εταιρείας.

Οι μάρτυρες του επιχειρηματία θα καταθέσουν αργότερα στη δίκη, η οποία ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.

Τα γεγονότα που προκάλεσαν την αύξηση της Continental σε αξία είναι κρίσιμα και καθοριστικά για την έκβαση της δικαστικής διαμάχης. Σύμφωνα με τον νόμο της Οκλαχόμα, οποιαδήποτε αύξηση της καθαρής αξίας της εταιρείας «που προκύπτει από τις δραστικές προσπάθειες των συζύγων κατά τη διάρκεια του γάμου θεωρείται μέρος της οικογενειακής περιουσίας».

Η εντυπωσιακή ανάπτυξη της Continental δεν αμφισβητείται. Σύμφωνα με την έκθεση του Μπάτον η περιουσία του επιχειρηματία αποτιμήθηκε μεταξύ 10 και 50 εκατομμυρόίων δολαρίων, όταν το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1988 και τώρα η αξία της φτάνει περίπου τα 27 δις δολάρια.

Η νομική ομάδα της Σου Αν Χαμ υποστηρίζει ότι η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από την ενεργό ηγεσία και την έξυπνη λήψη αποφάσεων του Χάρολντ.Ο ίδιος θεωρείται ο πρωτοπόρος στην ανάπτυξη του σχηματισμού σχιστολίθου της Βόρειας Ντακότα που προκάλεσε την μεγαλύτερη ανακάλυψη πετρελαίου στην Αμερική εδώ και δεκαετίες.

Οι δικηγόροι του Χάρολντ αντίθετα θα προσπαθήσουν να πείσουν το δικαστήριο ότι η ανάπτυξη της Continental προέκυψε κυρίως από παράγοντες πέρα από τον έλεγχό του. Θα βασίσουν τη στρατηγική αυτή κυρίως στην επιχειρηματολογία ότι εξωτερικές δυνάμεις, όπως οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και οι νέες τεχνολογίες γεώτρησης, ήταν οι καθοριστικοί παράγοντες για την επιτυχία της Continental.

Ο Μπάτον θα προσπαθήσει να υπονομεύσει αυτά τα επιχειρήματα συγκρίνοντας τη θεαματική αύξηση της Continental με αυτές των αντιπάλων της. Το περιθώριο κατά το οποίο οι οικονομικές αποδόσεις της Continental ξεπέρασαν εκείνα των ομοειδών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πρέπει να θεωρείται "ενεργός" ανατίμηση της Continental, λέει η έκθεση του οικονομολόγου.

Συγκρίνει μάλιστα τις οικονομικές αποδόσεις της Continental με εκείνες των άλλων 76 εισηγμένων στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ εταιρειών.

Η Continental και όλες οι άλλες εταιρείες, αναφέρει η έκθεση, αντιμετωπίζουν παρόμοιους κινδύνους, ευκαιρίες και τις συνθήκες της αγοράς - όπως η διακύμανση των τιμών του πετρελαίου, οι επιλογές της τεχνολογίας και οι θέσεις των γεωτρήσεων καθώς παρόμοιες είναι και οι μέθοδοι για την αύξηση και την ανάπτυξη του κεφαλαίου.

Τα κέρδη της Continental από τις επενδύσεις ήταν τουλάχιστον 44,271% κατά τη διάρκεια του γάμου των Χαμ, υποστηρίζει ο Μπάτον όταν η μέση απόδοση μεταξύ των άλλων ομοειδών εταιρειών κατά την ίδια περίοδο - ήταν σχετικά μέτρια κατά 691%.

Ο 68χρνος Χάρολντ Χαμ ίδρυσε την Continental το 1967, δύο δεκαετίες πριν από το γάμο του με την 58χρονη Σου Αν που ήταν πρώην δικηγόρος της εταιρείας.

Η Continental από την πλευρά της αναφέρει ότι το διαζύγιο είναι μια ιδιωτική υπόθεση που δεν έχει και δεν αναμένεται να επηρεάσει την επιχείρηση.Την ίδια στιγμή, οι δικηγόροι της εταιρείας έχουν υποβάλλει εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες εγγράφων στη δίκη για τη στήριξη του Χάρολντ.

The post Το «ναυάγιο» του πιο πλούσιου Αμερικανού πετρελαιά appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα