Το ΤΑΙΠΕΔ θέτει νέους «ελκυστικότερους» όρους αποκρατικοποίησης του Ελληνικού

Τους όρους στην αποκρατικοποίηση του Ελληνικού αλλάζει το Ταμείο Αξιοποίηση Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να μην δεσμευτεί ο προτιμητέος επενδυτής με μια μεγάλη χρηματική εκταμίευση προτού ξεκινήσει η ανάπτυξη του έργου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής ο προτιμητέος επενδυτής, όταν αυτός υπάρξει, θα μπορεί να καταβάλει το αρχικό τίμημα για την παραχώρηση της έκτασης σε βάθος δεκαετίας, αντί εφάπαξ όπως ίσχυε αρχικά. Με βάση τις τελευταίες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, ο προτιμητέος

επενδυτής θα μπορεί να διαλέξει την αποπληρωμή του αρχικού τιμήματος για το Ελληνικό, είτε εφάπαξ στο 100%, είτε να προκαταβάλει το 25% του τιμήματος και το υπόλοιπο 75% σε 10 ετήσιες δόσεις.

«Οι επενδυτές πρέπει να δεσμεύσουν μεγάλα ποσά για την ανάπτυξη του έργου και την οποιαδήποτε μεγάλη αρχική εκταμίευση καθιστά την επένδυση μη ελκυστική», υποστήριξε στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ.

Από την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού το ΤΑΙΠΕΔ προσβλέπει στην είσπραξη λίγων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε παρούσες αξίες, ενώ παρά τις αρνήσεις των στελεχών του Ταμείου να προσδιορίσουν το τίμημα, κύκλοι διαψεύδουν την εκτίμηση των 100 εκατ. ευρώ που πρόσφατα υποστήριξε ιαπωνικός επενδυτικός οίκος. Σημειώνεται ότι το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να εισπράξει πέραν του αρχικού προσφερόμενος τιμήματος, έσοδα της τάξης του 30% επί των κερδών που θα αρχίσει να εμφανίζει ο εκάτοτε επενδυτής στο Ελληνικό.

Από τους επενδυτικούς ομίλους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, δυνατότερες υποψηιότητες θεωρούνται αυτές της Lamda Development και του ισραηλινού ομίλου Elbit, ενώ στελέχη της αγοράς δεν αποκλείουν οι Qatar Diar και London & Regional Properties να συμμετέχουν εξίσου στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού υποβάλλοντας αντίστοιχη προσφορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα