Το υπουργείο Οικονομικών ψάχνει τους 199 φόρους «υπέρ τρίτων» που θα καταργηθούν

10:43 8/9/2013 - Πηγή: KoolNews

Τους 199 «κρυφούς» φόρους που χαρακτηρίζονται από έλλειψη διαφάνειας, αρνητική ανακατανομή εισοδήματος και αναποτελεσματική κατανομή πόρων ετοιμάζεται να καταργήσει το υπουργείο Οικονομικών. Μετά από προτροπή της Τρόικας στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα,, οι υπηρεσίες του υπουργείου ξεκίνησαν την καταγραφή των φόρων υπέρ τρίτων, ζητώντας από κάθε υπουργείο αναλυτικά στοιχεία για κάθε έναν από αυτούς.

Μάλιστα η έρευνα ξεκινά από το πόσο

αποτελεσματικός είναι ένας φόρος και κατά πόσο δημιουργεί προβλήματα στην σωστή λειτουργία της αγοράς.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, από την πρώτη επεξεργασία και τα στοιχεία που απεστάλησαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκύπτει ότι υπάρχουν 199 ΦΥΤ. Αρκετοί από αυτούς θα καταργηθούν, ενώ, όσοι διατηρηθούν, θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του κράτους, κάνοντας την Ελλάδα να έχει τον πρώτο λόγο για τη διάθεση των κονδυλίων στους φορείς, τους Οργανισμούς ανάλογα φυσικά με τις ανάγκες τη χρησιμότητα. Μάλιστα κατά την έρευνα διαπιστώθηκε πως αρκετοί από τους φόρους αυτούς δεν έχουν καν λόγο ύπαρξης, απλά καλύπτουν ανάγκες φορέων, που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν γίνονται γνωστές.

«Η διάρθρωση των φόρων αυτών και ο τρόπος με τον οποίο επιβάλλονται είναι εξαιρετικά πολύπλοκος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος διαχείρισης ολόκληρου του φορολογικού συστήματος. Το βασικό κριτήριο με το οποίο έχουν επιβληθεί οι περισσότεροι ΦΥΤ είναι η εξασφάλιση θεσμοθετημένων οικονομικών ενισχύσεων υπέρ διαφόρων ταμείων, Οργανισμών και ιδρυμάτων με έμμεσο τρόπο και συχνά χωρίς τον έλεγχο της Βουλής. Επίσης, δεν γίνεται έλεγχος του τρόπου χρήσης των σχετικών κονδυλίων», σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Οι περισσότεροι ΦΥΤ θεσμοθετήθηκαν για την ενίσχυση των ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και επικουρικών ταμείων και των Οργανισμών.

Αναλυτικά, από τους 199 ΦΥΤ οι 93 σχετίζονται με τα ταμεία, οι 40 σχετίζονται με την τουριστική αγορά, ενώ 25 ΦΥΤ καταβάλλονται υπέρ διαφόρων νομικών ενώσεων.

Δεν είναι όμως μόνο οι ανωτέρω φόροι που προκαλούν αίσθηση στο κοινωνικό σύνολο. Σύμφωνα με τη μελέτη - καταγραφή των μη ανταποδοτικών χρεώσεων υπέρ τρίτων, στα περίεργα συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων:

Η απόδοση των αζήτητων κερδών από τις ιπποδρομίες στο ταμείο πρόνοιας των αστυνομικών υπαλλήλων.Η διάθεση του 32% του 5% επί της τιμής των εισιτηρίων των αγώνων ποδοσφαίρου, μπάσκετ, πόλο, βόλεϊ και χάντμπολ, καθώς και το 32% του 10% των αθλητικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων στο επικουρικό ταμείο των αστυνομικών. Επίσης, το υπόλοιπο 68% στις ανωτέρω δύο περιπτώσεις αποδίδεται στο επικουρικό ταμείο της χωροφυλακής.Απόδοση 2 ευρώ από κάθε άδεια γάμου και διαζυγίου υπέρ της Αποστολικής Διακονίας της Ελληνικής Εκκλησίας. Μάλιστα, ο φόρος αυτός επεβλήθη το 1946.Ειδική εισφορά εκτελωνιστικών εργασιών (ΔΕΤΕ) που βεβαιώνεται κατά την εισαγωγή, εξαγωγή και μεταφόρτωση αγαθών και καυσίμων και καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Δηλαδή, οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας ενισχύουν το αποθεματικό του ασφαλιστικού ταμείου των εκτελωνιστών.Η απόδοση 0,01 ευρώ για κάθε 170 χιλιόγραμμα μπίρας που παράγεται στο επικουρικό ταμείο χημικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα