Τον ασκό του Αιόλου ανοίγουν οι «καρατομήσεις» της ΕΛΑΣ – Έντονες οι αντιδράσεις των αστυνομικών

Αναβρασμός επικρατεί στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ μετά την απόφαση για απομάκρυνση οκτώ διοικητών και υποχρεωτική παραίτηση άλλων δύο, αποδίδοντάς τους ευθύνες για τον χειρισμό των υποθέσεων που σχετίζονται με την Χρυσή Αυγή.

Αστυνομικοί όλων των βαθμίδων κρίνουν ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα την απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, ενώ επισημαίνουν τον κίνδυνο οι πρωτοβουλίες της ηγεσίας να έχουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα

της Καθημερινής, το βράδυ της Δευτέρας οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ αντέδρασαν έντονα στο άκουσμα της αντικατάστασης του επικεφαλής τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «και όσοι από εμάς δεν είχαν ψηφίσει τη Χρυσή Αυγή, θα το κάνουμε στις επόμενες εκλογές». Σύμφωνα με άλλη αστυνομική πηγή, ένας από τους μετακινούμενους αστυνομικούς συναντήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη (διατηρεί προνομιακή σχέση μαζί τους) προκειμένου να τους μεταφέρει την ενόχλησή του για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα όσων αντιδρούν είναι ότι οι μετακινούμενοι αστυνομικοί διατηρούν στενούς δεσμούς με συγκεκριμένο κόμμα του λεγόμενου «συνταγματικού τόξου» και ως εκ τούτου ουδεμία σχέση μπορούν να έχουν με τη Χρυσή Αυγή. Αργά τη νύχτα της Δευτέρας και υπό την πίεση των αντιδράσεων, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση όπου ανέφερε ότι «προς άρση παρερμηνείας, οι μετακινήσεις αξιωματικών δεν απορρέουν από στοιχεία ή ενδείξεις για επίμεμπτες συμπεριφορές».

Πάντως, στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης μιλώντας χθες στην «Κ» επανέλαβαν ότι οι μετακινήσεις των αξιωματικών σχετίζονται με ενδείξεις και καταγγελίες για εμπλοκή των υπηρεσιών τους σε υποθέσεις που συνδέονται με τη Χ.Α. Υπενθυμίζεται ότι αντικαταστάθηκαν, μεταξύ άλλων, οι δύο επικεφαλής της ΕΚΑΜ, ο προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του αρχηγείου, ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και ο προϊστάμενος του Τμήματος Οπλων της Κρατικής Ασφάλειας. Από τις υπηρεσίες τους απομακρύνθηκαν επίσης ο διοικητής της ομάδας ΔΕΛΤΑ, ο διοικητής του Α.Τ. Νίκαιας και ο επικεφαλής της διμοιρίας της ΥΑΤ (πρώην ΜΑΤ) στο Κερατσίνι.

Νεότερα στοιχεία αποκαλύπτονται και για τα γεγονότα της Παρασκευής στη Χαλκίδα, που αποτέλεσαν αφορμή για τις παραιτήσεις των Γιάννη Δικόπουλου (επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος) και Απόστολου Κασκάνη («περιφερειάρχης» Στερεάς Ελλάδας).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πηγές αναφέρουν ότι αποκάλυψε πως με απαίτηση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και πριν δοθεί εντολή να μεταβεί υπό άκρα μυστικότητα στη Χαλκίδα διμοιρία των ΜΑΤ από την Αθήνα, αστυνομικοί του αρχηγείου πήραν εντολή να μεταβούν στην Εύβοια προκειμένου να ελέγξουν και να μεταφέρουν απευθείας στον υπουργό την εικόνα που επικρατούσε έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Παράλληλα προκύπτει ότι υπήρχε εδώ και καιρό η πληροφορία ότι στο Τμήμα Ασφάλειας Χαλκίδας ότι υπηρετεί αστυνομικός που είχε εκδηλώσει ανοιχτά την υποστήριξή του στη Χρυσή Αυγή, δίχως πάντως να υπάρχουν πληροφορίες για ανάμειξή του σε παράνομες δραστηριότητες.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ανέθεσε τη διενέργεια ΕΔΕ για τα γεγονότα της Χαλκίδας στον ταξίαρχο Γιώργο Σουλγιέρη, ο οποίος είναι αυτός που αντικαθιστά τον παραιτηθέντα κ. Απόστολο Κασκάνη στην Αστυνομική Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Μιλώντας χθες Τρίτη οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους καταγγέλλοντας μάλιστα τις «καρατομήσεις» στελεχών της αστυνομίας με αφορμή την εσωτερική έρευνα για καταγγελίες περί αστυνομικής κάλυψης στη Χρυσή Αυγή υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί ένα ολόκληρο Σώμα να χρησιμοποιείται ανάλογα με την πολιτική συγκυρία και τις τρέχουσες εξελίξεις, «όσο τραγικές και δυσάρεστες κι αν είναι».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, την ίδια ημέρα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ είχε σημειώσει πως υπάρχουν πολλά παραδείγματα αστυνομικής ανοχής προς τη Χρυσή Αυγή.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα