Του … ισοδύναμου το κάγκελο

Γράφουν και σβήνουν στο κυβερνητικό επιτελείο προτάσεις ισοδύναμων μέτρων για να βρεθούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ ώστε να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αργά το βράδυ, διαρροές από το Υπουργείο Οικονομικών έκαναν λόγο για μικρές δεξαμενές φόρων από όπου θα αντληθούν τα 300 αυτά εκατομμύρια. Όλο το Σαββατοκύριακο πάντως, υπουργοί αλλά και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μπήκαν σε πλειοδοσία προσφορών

για φόρους-μέτρα, που προκαλούν ίλιγγο.

Είναι μάλλον προφανές ότι η κυβέρνηση άφησε τη φάση της δημιουργικής ασάφειας για το πεδίο της δημιουργικής φαντασίας. Κάθε φορά πάντως που ένας υπουργός ψελλίζει τη λέξη “ισοδύναμα”, ένας τεχνοκράτης στο Υπουργείο Οικονομικών τραβάει τα μαλλιά του.

Στο τραπέζι αρχικά έπεσε και η σκέψη να... ξαναπάει το μοσχαρίσιο κρέας στο 23%. Ο Ε. Τσακαλώτος θύμισε, όμως, ότι για το αποφύγουμε αυτό, η κυβέρνηση έβαλε ΦΠΑ σε σχολεία και φροντιστήρια. Κάποιοι θυμήθηκαν την έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές που την απέρριψαν, δεν αλλάζουν θέση.

Σκέψεις ακούστηκαν και για αύξηση στα διόδια, που όμως απορρίφθηκε καθότι ήδη οι τιμές στους αυτοκινητόδρομους ξεπερνούν τον ταξιδιωτικό προϋπολογισμό κάθε οικογένειας. Ούτως ή άλλως έρχονται αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ, ακόμη κι αυτών που σήμερα απαλλάσσονται λόγω χαμηλών ρύπων, σε πετρελαιοκίνητα αλλά και σε νέα και ακριβά ΙΧ μεγάλου κυβισμού.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ακούστηκαν και …γραφικότητες. Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης πρότεινε φορολόγηση εισαγόμενους κρέατος και ποτού, ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε να αντικατασταθεί το ουίσκι στα μπουζούκια από τη ρακή! Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ψάχνει για ισοδύναμα ώστε να αντικατασταθεί η συμμετοχή τους ενός ευρώ για κάθε συνταγή στους ασφαλισμένους, ενώ ο Δημήτρης Βίτσας μίλησε για φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, ώστε να χρηματοδοτηθεί η μαύρη τρύπα του ασφαλιστικού.

Στον κύκλο των χαμένων φόρων μπαινοβγαίνουν επίσης όλες οι προτάσεις Κατρούγκαλου για τη χρηματοδότηση της μαύρης τρύπας του ασφαλιστικού. Ακούσαμε για παράδειγμα την επιβολή ενός "πράσινου φόρου" στις επιχειρήσεις που ρυπαίνουν, ενός φόρου σε τραπεζικές συναλλαγές όπως τα εμβάσματα του εξωτερικού, ειδικό τέλος στα κέρδη από τυχερά παιχνίδια αλλά και στις συμβάσεις παραχώρησης των δημοσίων έργων για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος.

Συμπέρασμα: Έχοντας χάσει ήδη δύο euroworking group και μπαίνοντας στην τελική ευθεία για το eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε αξιόπιστα ισοδύναμα, ενώ σήμερα αναμένεται να ανοίξει οριστικά τα χαρτιά της για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

The post Του … ισοδύναμου το κάγκελο appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα