Τουρισμός στην Θεσσαλονίκη

Γράφει ο Σταύρος Τζίμας

Συνάδελφος μου αφηγήθηκε το παρακάτω περιστατικό που έζησε η ίδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Την πλησίασε ζεύγος τουριστών, υπέθεσε ότι ήταν Ολλανδοί, και τη ρώτησαν αν γνωρίζει να υπάρχει κάπου κοντά κάποιο κατάστημα που να πουλάει σουβενίρ. Oπως της εξήγησαν, έψαχναν να αγοράσουν κάτι για ενθύμιο από το ταξίδι τους και δεν έβρισκαν.

Η συνάδελφος προσπάθησε να θυμηθεί πού έχει τέτοια μαγαζιά και τους πρότεινε να πάνε στην παραλιακή λεωφόρο, αλλά με έκπληξη

τους άκουσε να λένε πως εκεί δεν υπάρχουν.Σκέφτηκε να κάνει η ίδια μια βόλτα. Από τον Λευκό Πύργο έως το λιμάνι, το πιο τουριστικό τμήμα της πόλης, δεν βρήκε ούτε ένα για δείγμα…

Το περασμένο Σάββατο, πάλι στο κέντρο της πόλης, τουριστικά λεωφορεία από την Τουρκία –γύρω στα τριάντα–προκάλεσαν κυκλοφοριακή συμφόρηση. Εκοβαν με τις ώρες βόλτες γιατί δεν έβρισκαν να παρκάρουν. Μερικά εξ αυτών στριμώχτηκαν στην οδό Αγίου Δημητρίου κοντά στο τουρκικό προξενείο και δυο-τρία πρόλαβαν και κατέλαβαν τον χώρο στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Τα άλλα γύριζαν στους δρόμους μέχρις ότου γίνει η ξενάγηση, να πάρουν τους επιβάτες τους και να φύγουν…

Τούτη την εποχή, η πόλη κατακλύζεται από ξένους τουρίστες και το διαπιστώνει κανείς πολύ εύκολα κάνοντας μια βόλτα στο κέντρο της πόλης.

Το μέλλον της Θεσσαλονίκης διαγράφεται λαμπρό στον τουρισμό, έχει να πουλήσει άριστο προϊόν. Αποδεικνύεται όμως ότι δεν διαθέτει τις υποδομές ούτε τον σχεδιασμό για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του διογκούμενου κύματος επισκεπτών. Τα ανοίγματα του δήμαρχου προς τις τουριστικές αγορές με όχημα (και) την ιστορική προίκα της πόλης άνοιξαν νέους ορίζοντες, δημιουργούν αισιόδοξες προοπτικές. Οι ροές από την Τουρκία αναμένεται να αυξηθούν με τη λειτουργία, το επόμενο διάστημα, του μουσείου του Κεμαλ Ατατούρκ· η κάθοδος των Ρώσων προβλέπεται να λάβει μορφή χιονοστιβάδας· όλο και περισσότεροι Ιταλοί, λόγω Εγνατίας Οδού, ταξιδεύουν για να γνωρίσουν τα μνημεία και τις ομορφιές της· οι Σλάβοι από τον Βορρά τείνουν να γίνουν μόνιμοι «θαμώνες».

Είναι απογοητευτικό όμως, να καταφθάνουν τουρίστες από όλον τον πλανήτη και να μην μπορούν να επισκεφθούν το σύμβολο της πόλης, τον Λευκό Πύργο ή το Αρχαιολογικό Μουσείο με τους θησαυρούς των αρχαίων Μακεδόνων, γιατί μετά τις τρεις το μεσημέρι κλείνει!

Σε ποιο άλλο λιμάνι πόλης που διεκδικεί θέση στην παγκόσμια βιομηχανία της κρουαζιέρας, δεν υπάρχει μια αξιοπρεπής ενημερωτική πινακίδα, η οποία να κατευθύνει τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων στην έξοδο ή, το χειρότερο, με το που πατούν το πόδι τους στην προβλήτα, να κινδυνεύουν από τις αγέλες των επιθετικών αδέσποτων σκυλιών; Δεν αρκεί λοιπόν να θέλει η πόλη τουρίστες, πρέπει και να μπορεί να τους εξυπηρετήσει.

Το διαβάσαμε στην Καθημερινή

Keywords
Τυχαία Θέματα