Βράζει η Τουρκία – Χιλιάδες οι τραυματίες από τα επεισόδια – Συλλήψεις σε όλη την χώρα

08:58 2/6/2013 - Πηγή: KoolNews

Σε μια πραγματική “ανακατάληψη” της πλατείας Ταξίμ έχουν επιδοθεί από αργά το απόγευμα του Σαββάτου χιλιάδες διαδηλωτές, ένα 24ωρο μετά τα αιματηρά επεισόδια της Παρασκευής και λίγες μόνον ώρες μετά την αναδίπλωση της κυβέρνησης Ερντογάν που αποφάσισε να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις και να μην συγκρουσθεί εκ νέου με τους συγκεντρωμένους.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 939 ανθρώπους σε 90 διαφορετικές διαδηλώσεις

σε όλη την Τουρκία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μουαμέρ Γκιουλέρ.

«Έγιναν 939 συλλήψεις σε διάφορες πόλεις. Ορισμένοι από τους συλληφθέντες έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι», είπε ο Γκιουλέρ σε δημοσιογράφους.

Με βάση τις δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση, 79 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στις ταραχές που πυροδοτήθηκαν από το σχέδιο της κυβέρνησης να κατασκευάσει στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης ένα εμπορικό κέντρο, αντίγραφο ενός στρατώνα της οθωμανικής περιόδου, στη θέση ενός πάρκου.

Οι συγκεντρώσεις του Σαββάτου

Στην πλατεία Ταξίμ επικράτησε το βράδυ του Σαββάτου το αδιαχώρητο, με τους συγκεντρωμένους να μιλούν για “νίκη” επί της κυβέρνησης και προσωπικά επί του πρωθυπουργού Ερντογάν.

Νωρίτερα πάντως υπήρξαν εστίες έντασης, όχι όμως στην πλατεία αλλά στην περιοχή Μπεσίκτας, εκεί όπου ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα πορεία που διοργάνωνε το Λαϊκό Κόμμα. Η πορεία τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε και αρκετοί χρήστες του ίντερνετ ανέφεραν συγκρούσεις με την αστυνομία, τραυματισμούς, ακόμα και παρέμβαση ιατρικού προσωπικού που περιέθαλψε διαδηλωτές.

Παρέμβαση Γκιουλ, ανυποχώρητος ο Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ απηύθυνε έκκληση να επικρατήσει η «λογική» και η «ηρεμία».

«Πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα απέναντι στις διαδηλώσεις αυτές, οι οποίες έχουν προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις», τόνισε ο τούρκος Πρόεδρος καλώντας την αστυνομία να ενεργήσει «με μέτρο».

Απτόητος ο Ερντογάν δικαιολόγησε τη στάση της αστυνομίας, ενώ ο πρόεδροςΑμπντουλάχ Γκιουλ συνέστησε «σύνεση». Αρκετές αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα υποστηρίζουν πως υπάρχουν διακοπές στην πρόβαση στο Διαδίκτυο.

Η αστυνομία αποχώρησε από την πλατεία λίγο πριν τις πέντε, επιτρέποντας να γίνει η διαδήλωση, όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν εκατοντάδες άτομα να επιβιβάζονται στα πλοιάρια του Βοσπόρου, για να περάσουν στην ευρωπαϊκή πλευρά, καθώς τα σημεία συγκέντρωσης είναι στην περιοχή Μπεσίκτας και στο Ταξίμ.

Διαδηλώσεις καταγράφηκαν το Σάββατο σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, στην πλειονότητά τους χωρίς εντάσεις, εκτός από τις συγκεντρώσεις στην Άγκυρα και στη Σμύρνη όπου σημειώθηκαν επεισόδια.

Ενδεικτικό είναι πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα δύο τελευταία 24ωρα οι αστυνομικές αρχές της Τουρκίας έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από 900 προσαγωγές και συλλήψεις διαδηλωτών από όλη την Τουρκία.

Παρέμβαση και από ΕΕ

Για τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη αντέδρασε αργά το απόγευμα της Παρασκευής η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά του επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε. Ο εκπρόσωπός του Πέτερ Στάνο υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα και ζήτησε «να εδραιωθεί στην Τουρκία η ελευθερία σκέψης και έκφρασης, όπως και η ελευθερία του συνέρχεσθαι».

Ο ίδιος προανήγγειλε ότι ο επίτροπος Φούλε θα επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη στις 6 και 7 Ιουνίου, και θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν.

Καταστολή, συγκρούσεις, τραυματίες

Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε τα ξημερώματα της Παρασκευής για δεύτερη συνεχή ημέρα επέμβαση στην κατάληψη «Occupy Gezi Park». Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει από τις 26 Μαΐου στο μητροπολιτικό πάρκου αντιδρώντας στα σχέδια αναμόρφωσης της περιοχής που περιλαμβάνουν την ανέγερση εμπορικού κέντρου.

Mετά την επέμβαση ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις, ενώ μία σκαλωσιά κατέρρευσε αποτέλεσμα να τραυματιστούν δέκα διαδηλωτές. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν σκηνές πανικού από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν και έως το μεσημέρι είχαν ακολουθήσει άλλες δύο αστυνομικές επεμβάσεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις ήλθαν αντιμέτωπες ακόμη και με φρουρά του τουρκικού στρατού, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στρατιωτικού νοσοκομείου στην περιοχή. Η αστυνομία επιχείρησε να εισέλθει με όχημα στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, οι στρατιώτες δεν έδωσαν άδεια και ακολούθησε λεκτική αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς να απειλούν τους στρατιώτες με χρήση χημικών, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Παραίτηση Ερντογάν ζητά η Συρία

Ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας Ομράν αλ Ζόχμπι κατηγόρησε τις τουρκικές αρχές ότι ενεργούν με «τρομοκρατικό» τρόπο εναντίον του τουρκικού λαού και κάλεσε τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραιτηθεί.

«Οι διεκδικήσεις του τουρκικού λαού δεν αξίζουν όλη αυτήν τη βία και εάν ο Ερντογάν είναι ανίκανος να χρησιμοποιήσει μη βίαια μέσα, θα πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο υπουργός, σύμφωνα με τη δημόσια συριακή τηλεόραση.

«Ο Ερντογάν κυβερνά τη χώρα του με τρομοκρατικό τρόπο και καταστρέφει τον πολιτισμό και τα επιτεύγματα του τουρκικού λαού», συνέχισε ο Ζόχμπι.

«Το γεγονός ότι καταστέλλει ειρηνικές διαδηλώσεις αποδεικνύει ότι ο Ερντογάν δεν έχει σύνδεση με την πραγματικότητα. Ευχόμαστε στον τουρκικό λαό να υπάρξει σταθερότητα και ηρεμία και συμβουλεύουμε τον Ερντογάν να δείξει φρόνηση και να μην συμπεριφέρεται στον τουρκικό λαό όπως συμπεριφέρεται στον συριακό» κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα