«Ξαναχτίζεται» ο ενεργειακός άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ- Υπογράφεται μνημόνιο για την ΑΟZ

09:34 7/8/2013 - Πηγή: KoolNews

Όταν η Κύπρος ανακοίνωσε ότι θα προχωρούσε τις αδειοδοτήσεις στην ΑΟΖ της και τη συνεργασία της με το Ισραήλ, πολλοί στην Αθήνα εκτιμούσαν ότι βήμα βήμα δημιουργείτο ένας άξονας που θα μπορούσε να περιλάβει και την Ελλάδα προκειμένου να λειτουργήσει ως χώρος ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή της

Ανατολικής Μεσογείου.

Οι προοπτικές φαίνονταν ρεαλιστικές και ιδίως από την ισραηλινή πλευρά διαφαίνονταν η βούληση για στενότερη συνεργασία η οποία θα μπορούσε να καλύψει το κενό που προκλήθηκε μετά τη ρήξη του Τελ Αβίβ με την Άγκυρα με αφορμή την ισραηλινή επέμβαση στο Μαβί Μαρμαρά.

Η πλέον κρίσιμη καμπή για τις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ ήταν τον Μάρτιο του 2012 στο περιθώριο του ενεργειακού συνεδρίου του Economist οι αρμόδιοι υπουργοί ενέργειας των τριών χωρών αν και είπαν τα... καλύτερα για τις προοπτικές που δημιουργούσε η προσδοκία για εύρεση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις ΑΟΖ που ορίζουν, τελικά δεν προχώρησαν στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας.

Από τότε ο φάκελος συνεργασίας μπήκε στην κατάψυξη όμως φαίνεται πως ενάμιση χρόνο μετά κάτι «κινείται». Το Ισραήλ έχει επιβεβαιώσει τον όγκο και τη δυνατότητα εκμετάλλευσης στα κοιτάσμάτα Ταμάρ και Λεβιάθαν και ήδη έχει προχωρήσει στη σύναψη των πρώτων συμφωνιών. Η Κύπρος αναμένει τον Οκτώβριο την επιβεβαιωτική γεώτρηση στην Αφροδίτη την ώρα που ετοιμάζονται τα τρυπάνια για τα υπόλοιπα 11 οικόπεδα. Στον χορό έχει μπει δυναμικά όμως και η Ελλάδα η οποία αναμένει τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών της PGS σε Κατάκολο και Ιόνιο.

Οι συζητήσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών προχώρησαν και έτσι την Πέμπτη στη Λευκωσία θα υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ το μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία στους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης, των ενεργειακών πηγών – υποδομών, των ΑΠΕ, των υδάτινων πόρων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ήδη ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης βρίσκεται στην κυπριακή πρωτεύουσα ενώ από την πλευρά της Κύπρου θα υπογράψει ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης ενώ την ισραηλινή κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων πόρων Σιλβάν Σαλόμ.

Οι τρεις πλευρές αναμένεται να θέσουν το πλαίσιο συνεργασίας για νέες έρευνες, κοινή αντιμετώπιση στο θέμα της μεταφοράς και της εξαγωγής των υδρογονανθράκων στην ΕΕ αλλά και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Οι υπουργοί των τριών χωρών αναμένεται να εκδώσουν κοινή διακήρυξη με την οποία θα δηλώνουν την υποστήριξή τους στο σχέδιο ενεργειακής διασύνδεσης «EuroAsia Interconnector», το οποίο διασυνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μεταφορικής ισχύος 2000 MW μέσω της πόντισης σχετικού ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των τριών χωρών. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένo έργο, πριν λίγες μέρες εντάχθηκε στα «Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπειτα από συντονισμένες ενέργειες Ελλάδος και Κύπρου.

Τέλος έχει ιδιαίτερη σημασία πως την ώρα της υπογραφής του μνημονίου μεταξύ των τριών πλευρών ο Αντώνης Σαμαράς θα περνά το κατώφλι του Λευκού Οίκου για να συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα