«Ξένιος Ζευς»: Ο απολογισμός στον ένα χρόνο δράσης του

Οι αριθμοί δε λένε πάντοτε την αλήθεια. Παρότι κανείς δεν αμφισβητεί τη δύναμη και τη χρησιμότητα των... μαθηματικών, όταν γίνεται λόγος για ένα κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο, δεν είναι μικρές οι πιθανότητες τα νούμερα να παραπλανήσουν ή ακόμα και να αποκρύψουν την ουσία.

Κάτι τέτοιο ισχύει στην περίπτωση του «Ξένιου Δία», της επιχείρησης που πλέον μετρά ένα χρόνο από τότε που τέθηκε σε λειτουργία. Αναμφίβολα, η μέχρι τώρα καταγεγραμμένη αποτελεσματικότητα της αστυνομικής επιχείρησης για τον έλεγχο των λαθρομεταναστών στη χώρα μας εντυπωσιάζει.

Κι εδώ σημειώνεται το «παράδοξο»

που αναφέρεται προηγουμένως: Ενώ οι αριθμοί και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν σαφή βελτίωση της κατάστασης, δεν καταφέρνουν ούτε να την περιγράψουν σωστά ούτε να καταδείξουν την πραγματική της έκβαση.

Με λίγα λόγια: Οι αριθμοί στην προκειμένη περίπτωση δε λένε την αλήθεια.

Μπορεί οι διαρκείς έλεγχοι και συλλήψεις λαθρομεταναστών να ερήμωσαν κακόφημους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας ή σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ωστόσο δεν κατόρθωσαν να επαναφέρουν το αίσθημα ασφάλειας: Οι περισσότεροι Έλληνες καταστηματάρχες -και γενικά οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις παραδοσιακά προβληματικές περιοχές της πρωτεύουσας- συνεχίζουν να πληρώνουν ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης για την ασφάλεια των καταστημάτων τους. Άλλοι προχωρούν ακόμη παραπέρα, υποστηρίζοντας πως η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» δεν άλλαξε σημαντικά την κατάσταση και πως οι προσαγωγές γίνονται «για να μαζέψει νούμερα η αστυνομία».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», «με τον Ξένιο Δία άλλαξαν οι αριθμητικές ισορροπίες στο αθηναϊκό κέντρο. Η πορνεία περιορίστηκε», ενώ «πάνω από 5.000 μετανάστες, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα, συνελήφθησαν». Συγκεκριμένα, μέσα σε αυτό τον ένα χρόνο λειτουργίας της επιχείρησης, η κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε και όπως αντικατοπτρίζεται στους αριθμούς και τα στατιστικά στοιχεία, ήταν η εξής:

-Σημειώθηκε μείωση της τάξης του 95% της παράνομης μετανάστευσης από τα χερσαία σύνορα του Έβρου

-Σε 1.950 ανέρχονται οι συλληφθέντες στα χερσαία σύνορα από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2013, ενώ σε 8.938 ανέρχονται οι συλληφθέντες στα θαλάσσια σύνορα

-Στην αρχική φάση συμμετείχαν 2.500 αστυνομικοί

-85.000 άτομα προσήχθησαν κατά τις επιχειρήσεις της αστυνομίας σε Αθήνα, Πάτρα, Κόρινθο και άλλες πόλεις της χώρας

-Τουλάχιστον 2.500 είναι οι παράνομοι μετανάστες σε κέντρα κράτησης της Αττικής αναμένοντας την απέλαση

-5.475 αλλοδαποί συνελήφθησαν γιατί δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής

Παρά τις καταγεγραμμένες επιτυχίες, η επιχείρηση μετρά και αποτυχίες, οι οποίες -δυστυχώς- έχουν μεγάλο συντελεστή βαρύτητας κι επιβαρύνουν τον τελικό απολογισμό. Γίνεται λόγος για τις συμπεριφορές των αστυνομικών, οι οποίοι παραβαίνουν τις άνωθεν εντολές που αφορούν στο σεβασμό προς το πρόσωπο των μεταναστών και στη δράση με μοναδικό κριτήριο επιλογής ελέγχου την νομιμότητα παραμονής.

Ένα άλλο λάθος είναι το γεγονός ότι πολλάκις έχουν μπει στο στόχαστρο επανειλημμένων ελέγχων και νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα μετανάστες.

Ωστόσο, το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights Watch) δε διακρίνει δείγματα συμπάθειας της Ελληνικής Αστυνομίας προς τους ξένους . Μάλιστα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου σήμερα από την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» και τη σχετική έκθεση που συνέταξε και δημοσιοποιήθηκε πριν από ενάμισι περίπου μήνα, ο εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης στη Γερμανία, Βόλφγκανγκ Μπύτνερ, δήλωσε πως «όλο και περισσότεροι μετανάστες και αιτούντες άσυλο ανέφεραν περιπτώσεις κακομεταχείρισης και διακρίσεων από τις 4 Αυγούστου πέρυσι που ξεκίνησε η επιχείρηση. Έχοντας αυτό ως βάση προχωρήσαμε και ακούσαμε κι άλλες φωνές. Κάναμε συνεντεύξεις με περισσότερα από σαράντα άτομα κι έτσι συντάξαμε τη σχετική έκθεση».

Keywords
Τυχαία Θέματα