Ξεσκαρτάρισμα στις τράπεζες – Εκκαθαρίζουν τα «κόκκινα» δάνεια

Τρόπους διαγραφής των δανείων που είναι σε οριστική καθυστέρηση αναζητούν οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών.

Μετά το πόρισμα της Blackrock όπου και αναφέρεται ότι πρέπει να βρεθούν δυναμικές λύσεις ώστε να εκκαθαριστούν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, οι διοικήσεις των Τραπεζών προσπαθούν να ξεσκαρτάρουν τα δάνεια που έχουν σταματήσει να

πληρώνονται ώστε να τα διαγράψουν από τα χαρτοφυλάκιά τους. Αυτό πρόκειται να γίνει με την δημιουργία τεσσάρων διαφορετικών «κακών» τραπεζών για την κάθε συστημική τράπεζα.

Όλα τα κακά δάνεια έτσι θα περαστούν σε αυτές και δεν θα προκύψουν νομικής φύσης ζητήματα με το οριστικό «καθαρισμό» του χαρτοφυλακίου τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του NewMoney η Blackrock έχει πλέον καταλήξει ότι μια εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα χρειαστεί την παροχή νέων κεφαλαίων καθώς παλαιότερα χρησιμοποιούσε διαφορετικούς τρόπους μεθοδολογίας υπολογισμού των καθυστερήσεων, κάτι που δεν ήταν απόλυτα συμβατό με τη μεθοδολογία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επιπλέον, αναφέρουν ότι οι δύο εκ των συστημικών τραπεζών δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, ενώ η τρίτη βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Κορυφαίος τραπεζίτης υπογραμμίζει ότι δάνεια που θα περάσουν στις bad banks θα είναι κυρίως μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και, κυρίως, καταναλωτικά δάνεια.

Το συνολικό ύψος των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση, είτε μερική είτε ολική, ανέρχεται περίπου στα 30 δισ. ευρώ αλλά δεν έχει ακόμα γίνει σαφές το ποσό που θα μεταβιβαστεί στις «κακές» τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα