«Ξύπνα Βαγγέλη, μας παίρνουν το κόμμα!» – Πανικός στο επιτελείο Βενιζέλου

Στο ΠΑΣΟΚ η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι. Βενιζελικοί και παπανδρεϊκοί μπαίνουν στα χαρακώματα, καθαρίζουν τα όπλα τους και ρίχνουν τροχιοδεικτικές βολές.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Μόσχοβας

Όλα προοιωνίζονται νέο γύρο αντιπαράθεσης α-λα 2007 με υπαινιγμούς και απειλές για τελικό ξεκαθάρισμα. Είναι ενδεικτικό ότι θερμόαιμοι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ του εισηγούνταν να βγει σκληρά μπροστά στην κόντρα με τον Παπανδρέου

μετά την άρνηση του να προσέλθει στην Συνδιάσκεψη της Ελιάς.

«Πρέπει να του στείλεις το μήνυμα: Δεν δικαιούται να ομιλεί αυτός που ευθύνεται για την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο» ήταν το πνεύμα των εισηγήσεων που δέχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος όμως επέλεξε να είναι πιο ήπιος, αρκούμενος σε αιχμές.

Αυτή η στάση του όμως έχει απογοητεύσει ακόμη και στενούς του συνεργάτες. Αρκετοί στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, διατυπώνουν ειλικρινή απορία: «Δεν ξέρουμε τι έχει πάθει ο Βαγγέλης. Ασχολείται μόνο με το υπουργείο Εξωτερικών και την αντιπροεδρία. Που θα πάει αυτό;».

Του καταλογίζουν ότι όχι μόνο δεν ασχολείται με το κόμμα αλλά δεν δίνει γραμμή ούτε καν για τα τρέχοντα. «Πρόεδρε, τι θα κάνουμε με το τάδε θέμα;» τον ρωτούν. «Καλά, θα το δούμε» απαντά εκείνος. «Μα πρέπει να δώσουμε γραμμή και στους βουλευτές τι θα ψηφίσουν» επιμένουν κάποιοι συνεργάτες του για κάποιο συγκεκριμένο θέμα, αλλά απάντηση δεν παίρνουν. Όλη αυτή η αναβολή προκαλεί εκνευρισμό και ένταση. «Αν στις 26 Μαΐου πάψει να είναι πρόεδρος, τότε θα καταλάβει…» λέει συχνός συνομιλητής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και προσθέτει: «Αν δεν δείξει αντανακλαστικά, θα χάσει το κόμμα».

Οι φήμες για την Κομισιόν

Κανείς δεν ξέρει που οφείλεται το… ζεν που επιδεικνύει ο κ. Βενιζέλος στο κόμμα. Άλλοι εκτιμούν ότι έχει κλείσει deal με τον Αντώνη Σαμαρά να πάρει την θέση του επιτρόπου το ερχόμενο φθινόπωρο. (σ.σ. Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, το μεσημέρι της Πέμπτης απάντησε σε αυτό το σενάριο λέγοντας: Η γελοιότητα έχει τα όριά της). Άλλοι ότι έχει απογοητευθεί και άλλοι ότι η τακτική είναι συνειδητή και περιμένει την λάθος κίνηση των αντιπάλων του για να μιλήσει ανοικτά για υπονόμευση του ίδιου και της κυβέρνησης, παίρνοντας την ρεβάνς από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Αγωνία και στο Μέγαρο Μαξίμου

Ό,τι και να συμβαίνει πάντως στο μέγαρο Μαξίμου, παρακολουθούν με ανησυχία την σφοδρή αντιπαράθεση που ξέσπασε στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τον πόλεμο Παπανδρέου - Βενιζέλου για την «Ελιά». Οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ -ιδίως μετά από ένα πιθανό απογοητευτικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές- προκαλούν ρίγη ανησυχίας στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να θιγεί η κυβερνητική σταθερότητα. Η κατάσταση εκτιμήθηκε χθες σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού (ο οποίος αναρρώνει από ίωση) και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ των κυρίων. Βενιζέλου-Σαμαρά.

Η ψυχολογική πίεση στον Βενιζέλο

Πάντως την ψυχολογία του κ. Βενιζέλου αυτή την περίοδο, την αποτυπώνει με ενάργεια ένα άγνωστο περιστατικό που εκτυλίχθηκε στο πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Ήταν η στιγμή που ο Κώστας Σκανδαλίδης αποδομούσε την Ελιά, εκτιμούσε ότι το κόμμα έχει πεθάνει και συγκρούονταν με την Τόνια Αντωνίου.

Ο κ. Βενιζέλος, χτύπησε χέρι στο τραπέζι και εξερράγη: «Τα απαξιώνετε όλα! Είστε όλοι απέναντι μου! Δεν θα επιτρέψω να συνεχιστεί η συνεδρίαση με τον τρόπο που εξελίσσεται και τελειώνει εδώ!» είπε σε υψηλούς τόνους, θυμωμένος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έφυγε από την αίθουσα, αφήνοντας παγωμένα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. «Ήταν κλίμα αποσύνθεσης…» θα σχολιάσει κομματικό στέλεχος με απογοήτευση.

φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα