Ζωή… ποδήλατο με την ανάπτυξη του τουρισμού – Επιχείριση φορτοεκφόρτωσης με ποδήλατα!

Να μας κάνουν τη ζωή… ποδήλατο, όχι μεταφορικά αλλά κυριολεκτικά, ευελπιστούν τα μέλη του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου EuroVelo για την Ελλάδα που προτείνουν την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορούν να διοργανωθούν στην Ελλάδα 20 εκατομμύρια ποδηλατικά ταξίδια, μεμονωμένα ή ομαδικά, με 230.000 διανυκτερεύσεις!

Τα στοιχεία έδωσε, σε συνέντευξη τύπου, ο υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας

Ποδηλατών (European Cyclists Federation), Άνταμ Μποντόρ (Adam Bodor) με αφορμή τη δημιουργία της πρώτης ποδηλατικής διαδρομής EuroVelo στην Ελλάδα και τη σημασία της για το βιώσιμο τουρισμό.

Επικαλούμενος σχετικές μελέτες, ο κ. Μποντόρ δήλωσε ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν περί τα 420 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή αγορά ποδηλατικού τουρισμού, γεγονός που θα έπρεπε να δίνει ώθηση για την άμεση υλοποίηση του έργου «Iron Curtain Trail».

Πρόκειται για τη διαδρομή «Σιδηρούν Παραπέτασμα» μέσω της οποίας, οι ποδηλάτες θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθούν πορεία 9.000 χιλιομέτρων που θα συνδυάζει την ποδηλασία με τη χρήση δημόσιων μέσων μεταφοράς και θα διασχίζει χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ανάμεσα στις οποίες οι Ελλάδα, Ουγγαρία, Αυστρία, Σλοβακία, Σλοβενία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ.

«Για τον σχεδιασμό της συγκεκριμένης διαδρομής, επιλέγουμε σημεία όσο το δυνατόν πιο κοντά στα σύνορα ώστε ο ποδηλάτης να βλέπει και μνημεία του Ψυχρού Πολέμου» εξήγησε ο κ.Μποντόρ.

Εμπορευματικές μεταφορές με ποδήλατα!

Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση για μεταφορές φορτίων με ποδήλατα δημιουργήθηκε πριν από λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Πράσινες Διαδρομές».

«Στόχος μας είναι να γίνει η αντικατάσταση τουλάχιστον του 25% των μηχανοκίνητων οχημάτων μεταφοράς φορτίων είτε με ηλεκτρικά ποδήλατα είτε με απλά» εξήγησε ο υπεύθυνος της Κοιν.Σ.Επ. και του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου EuroVelo, Γιώργος Φαρφαράς.

Όπως συμπλήρωσε, θα μπορούσαν οι φορτοεκφορτώσεις να γίνονται με ειδικά κατασκευασμένα ποδήλατα, περιμετρικά της πόλης, προκειμένου να επιτυγχάνονται αποσυμφόρηση του κέντρου και φυσικά, σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.

«Τα ποδήλατα θα μπορούσαν να μεταφέρουν φορτία από 50 έως 200 κιλά. Εμείς πάντως, ως Κοιν.Σ.Επ., θα παραγγείλουμε τα πρώτα 3 ποδήλατα έως τις γιορτές και ήδη έχουμε συνάψει συμφωνία με το Bios Coop - το πρώτο κοινωνικό συνεταιριστικό σούπερ μάρκετ που αναμένεται να λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη» αποκάλυψε ο κ.Φαρφαράς.

Επιχειρήσεις φιλικές προς το ποδήλατο

Τη δημιουργία και του πρώτου δικτύου επιχειρήσεων, φιλικών προς τους ποδηλάτες «Cyclists Welcome Hellas» στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο κ.Φαρφαράς στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο EuroVelo.

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε αρχικά με ξενοδοχεία της Πιερίας. Στόχος μας είναι η πιστοποίηση ή επιβράβευση επιχειρήσεων που είναι «φιλικές» προς τους ποδηλάτες», ανέφερε.

Στα κριτήρια της πιστοποίησης περιλαμβάνεται η δυνατότητα παροχής ενός χώρου όπου το ποδήλατο θα είναι ασφαλισμένο, χώροι στάθμευσης ποδηλάτων, η ύπαρξη ενός βασικού σετ εργαλείων επισκευής ποδηλάτων και οδηγούς για ποδηλατικές διαδρομές της περιοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα